България се обърна против легалната проституция

Миналата седмица необичайно остро президент, главен прокурор и вътрешен министър се обявиха против легализирането на проституцията, за което се готвят няколко закона. Срещата беше организирана от Надежда Михайлова, а медиите в България я отразиха папагалски, без въобще да се състои дискусия или дори да се задават въпроси по темата. Както е известно САЩ и няколко европейски държави са твърдо против легалната проституция, а тя е легализирана в Германия, Холандия и др. Както обикновено новината и проблемите у нас бяха предадени

най-точно в чуждия печат – по-долу е статията от „Интернешънъл хералд трибюн“, която изразява по-консервативни позиции за проституцията. В раздела „Мнения & Co“ е публикувана статия на същата тема от редактора на e-vestnik Иван Бакалов, която излезе във в. „Труд“ вчера и е единственото алтернативно на Първанов, Велчев и Петков мнение. Следва текстът от „Интернешънъл хералд трибюн“:

Проститутка на софийска улица. Проституцията в България съществува в правната зона на здрача, а държавата е ключова страна в търговията със секс в Европа. Снимка: в. „Ню Йорк таймс“

В петък българското правителство внезапно даде заден ход на отдавнашната инициатива за легализиране на проституцията и така се включи в тенденцията в цяла Европа проституцията да се обяви извън закона, за да се противодейства на трафика на хора.В България проституцията съществува в правната зона на здрача. Страната е с малка, но ключова роля в сексуалната търговия. Всяка година хиляди българските жени се изпращат зад граница, за да работят като проститутки, най-често против волята им.
„Ще заявим решително, че да се продава плът е престъпление”, каза министърът на вътрешните работи Румен Петков на конференция за трафика на хора, на която присъстваха и президентът, министърът на правосъдието и посланикът на САЩ в България.

Преди България редица други държави в Европа промениха отношението си към проституцията. През миналата година законодателството си промени Финландия, а Норвегия е на път да последва примера й. Дори в Амстердам градската управа предложи да се затворят повече от една четвърт от прочутите бордеи с витрини към улиците в квартала на червените фенери. В Чешката република и в трите балтийски републики натискът за легализация беше отхвърлен, също както в България.

„Нещата се промениха”, каза Гунила Екберг, биш съветник на шведското правителство по въпросите на търговията с плът, а понастоящем изпълнителен директор на неправителствената организация Международна коалиция срещу трафика на жени. „В България и политиците, и гражданското общество са единодушни, че страната няма да бъде рай за проститутките.”

Борбата срещу легалната проституция се води от забележителна коалиция единомишленици, в която влиза администрацията на Буш, феминистки групи и шведското правителство. Шведският модел санкционира по-скоро клиентите, отколкото проститутките. Той се прилага успешно в Европа именно защото е насочен към търсенето на платен секс, без да криминализира замесените в него – най-често жени – които според противниците на тези мерки са истинските жертви. Шведският модел става все по-привлекателен и без съмнение се очертава като най-правилният. През септември унгарското правителство обяви, че ще даде на сводниците разрешение за работа, за да вкарат проститутките в легалната икономика – и да събират данъци. Най-популярният аргумент срещу шведския модел се изтъква от тези, които участват в дебата за легализацията на проституцията отдавна. Те твърдят, че не е възможно проституцията да се изкорени и че е по-добре да се вземат мерки, за да се контролира.

Въпреки че тя няма да е престъпление за жените, те ще са принудени да се крият, за да защитят клиентите си. „Ако направят проституцията противозаконна, тя ще стане още по-прикрита и ще е по-недостижима за обслужване и за помощ, за полицията и за защитниците на жените”, каза психотерапевтът от местната организация Асоциация Анимус Надя Кожухарова, която работи с пострадали жени, включително жертви на трафик.

Няколко жени, които проституират по улиците на София, заявиха, че се възползват от безплатните презервативи и от безплатните медицински прегледи, които се предлагат в момента. 23-годишна проститутка, която не пожела да каже името си, за да не разбере семейството й с какво се занимава, каза, че предпочита да работи на улицата, защото може да реши сама дали да тръгне с някой клиент или не.

„Ако си в клуб, отиваш на адрес и не знаеш какво ще стане, разказва тя. Там може да те набият. Случва се.”
Младата жена работи в участъка на булевард „Христо Ботев”, населен със смесица от жени и транссексуални проститутки. Тя носи мрежести чорапи и дочено яке, и шумно джвака дъвката си между дръпванията от цигарата.

На въпроса как е стигнала до проституцията тя отговаря просто: „Никой не става простутитка от добро.” И отказва да каже подробности.

Движението срещу проституцията се радва на значителна подкрепа заради връзката между проституцията и трафика на хора, който става все по-голям проблем. Според Държавния департамент на САЩ всяка година от трафик на хора през границите са обхванати 800 000 души, а четири от всеки пет жертви са жени. През декември 2002 г. САЩ пое курс срещу легалната проституция заради връзката й с трафика на хора.

„Легалната проституция се превръща в легитимен бизнес за все по-брутална експлоатация на жените”, каза Марк Лейгън, официалният американски представител в борбата срещу трафика на хора. „Търсенето причинява наплива на хора и растежа на подземната индустрия на сексуален трафик на хора.”

Българските власти твърдят, че все по-големият брой жени-жертви на трафик в страната се насочват основно към различни места в Западна Европа, където проституцията е легална – като Германия и Холандия.

„Инициаторите на трафика са много практични бизнесмени. Те отиват в държави, където законът не ги преследва”, казва Антоанета Василева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора.

През май българската и норвежката полиция разбиха мрежа за трафик на хора в Осло, където 18 българки бяха държани в няколко апартамента и принуждавани да работят като проститутки.

Норвежкото правителство работи върху закон, основан на шведския модел, който ще санкционира хората, които купуват секс. Представител на властите заяви, че текстът трябва да влезе в сила до пролетта на 2008 г.

Шведският закон влезе в сила на 1 януари 1999 г. като забрани купуването на сексуслуги. Законът предвижда и затвор, но досега клиентите се наказват само с глоби. Противниците му твърдят, че той е имал обратен ефект, който се дължи на последиците от публичното заклеймяване на купуването на секс. Според властите обаче в замяна Швеция е станала по-малко привлекателна за организаторите на трафика на хора.

Кайза Валберг, инспектор в шведската полиция, казва, че когато подслушват телефонните разговори между организаторите на трафика и сводниците, „те се оплакват, че Швеция е лош пазар.” И добавя: „Клиентите се страхуват да не ги хванат. Сводниците трябва да имат апартаменти и постоянно да местят жените.”

Според Валберг в Осло и в Копенхаген във всеки публичен дом има по 50 жени, а в разбитите в Швеция публични домове се намират обикновено само две-три момичета.

Застъпниците на този модел в България се надяват да постигнат успеха на Швеция. Един от основните гласове тук е Надежда Михайлова, депутат и бивш външен министър. Тя твърди, че дебатът в страната с население от 7,2 млн. души все още е под влиянието на комунистическата ера.

При комунизма държавата контролираше почти всички сфери на живота. След това, казва Михайлова, махалото се залюля прекалено силно в обратната посока. „Много хора казват, че държавата не трябва да се бърка в личния избор.”

Виж тук мнението против нелегалната проституция

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.