Мигрантите като опасност и проблемът с тях на Балканите – два коментара на евреин и американец

Полк. Гарен: Връщайте обратно мигрантите, не пускайте повече

Терористи от Ислямска държава заплашват във видеозапис европейските страни. Снимка: от тв екрана

„Европа избра да затвори очите си пред заплахата от тероризъм и затова сега я очакват кръв и страдания” – това предрича полковник Гарен от израелските спецчасти. След 32 години в службите и шест куршума в тялото, днес той обучава специалните отряди за борба с тероризма в Израел и в други държави.

Ето извадки от интервюто с него по Нова тв (виж тук на видео):

„Щом са казали, че ще атакуват Рим или Лондон, може да сте сигурни, че ще го направят. За две седмици свалиха руския самолет в Египет, имаше атентат в Бейрут, нападнаха и Париж. Разбирате за какви възможности става въпрос. Европа избра за затвори очите си, да запуши ушите и устата си. Мисля, че Европа се страхува да предприеме крайни мерки срещу радикалния ислям. Или пък просто има интерес да не го прави, не знам… Ако е така, ще страда поколения наред. Европа ще гори – цялата, лека полека.

Не мога да ви опиша какво е усещането да излизаш сутрин от вкъщи и да се оглеждаш около себе си от страх някой да не се нахвърли върху теб. Докато шофираш, да се чудиш дали колата, която те засича, не е пълна с експлозиви или пък дали пътникът до теб в автобуса не е камикадзе. Трябва винаги да си готов за евентуална експлозия, стрелба – дори нападение с нож.

Още след атентата в Бургас, казах че това ще бъде и бъдещето, което очаква Европа.

Без железен контрол, безкомпромисни правила и силни тайни служби, няма как да контролирате терористите. Трябва да се биете с тях, както сега прави Франция. Но за тях вече е твърде късно.

Защо, според вас всички бежанци идват в Европа? Защото арабските страни не ги искат. Питали ли сте се защо е така? Защото чудесно знаят, че те са заплаха. Съжалявам да го кажа, но те ще се превръщат във все по-голяма заплаха за Европа и ще страдате! Това е моето послание. Съжалявам, но това е само началото за Европа. Мисля, че трябва да ги върнете у дома, а тези, които сега идват, да не ги пускате. Унгария и Хърватска с право затвориха границите си. В този момент към Европа са се запътили 3 млн. емигранти, които Турция спокойно пуска насам, защото и те не ги искат.

Те искат да се внедрят в Европа и го правят много добре. Използват демографията. Християните имат средно по 1,3 деца, а мюсюлманите – 5,7. Представете си след 20 години каква част от населението на Европа ще е мюсюлманско. В Израел няма семейство, което да няма член, пострадал при атентат или ранен като войник. Представяте ли си го? Аз да. Наистина е тъжно. Кръв и страдание – това очаква и Европа.

Част от обучението на израелските специални части предвижда по един час сън на денонощие и стотици километри ходене пеша всяка седмица. Въпреки това, желаещите са повече отколкото можете да си представите. Не знам дали нашите спец части са най-силните, но със сигурност са най-опитните. В Израел атентати има буквално всеки ден.“

Уйлям Монтгомъри: Меркел на своя глава предизвика огромна вълна мигранти, ЕС може да се сгромоляса

Държавите от Западните Балкани са принудени да реагират вследствие на чужди решения, които ще имат тежки последици за тях. Това заяви пред БНР Уилям Монтгомъри, дългогодишен посланик на САЩ в България и в Сърбия (чуй тук звуков файл).

Уилям Монтгомъри. Снимка: Кросс

„Начинът, по който Европейският съюз подходи към имигрантския проблем през последните четири години, е срамен.

В хода на най-голямата криза, пред която ЕС е бил изправян от самото си създаване досега, нямаше – поне доколкото аз знам – никакви консултации със страни като България, които са пълноправни членки на съюза.

Това, което се случи, е, че няколко лица и на първо място, Ангела Меркел, обявиха на своя глава, че искат да приемат около един милион имигранти, което освободи една огромна вълна.

И вместо да се справи с бежанския проблем, докато беше управляем и имигрантите бяха малко, ЕС не стори нищо, а се занимаваше с въпроси, като това дали сиренето се прави както трябва. С такива дребни проблеми може да се справи, но е неспособен, когато опре до сериозни неща. Струва ми се, че Европейският съюз е къща от карти, която може да се сгромоляса под тежестта на тези проблеми.

Балканските страни ще се окажат в крайно тежка ситуация, защото трябва да поемат грижата за емигрантите през зимните месеци. Това не са богати държави – те се борят с икономически проблеми, за да повишат доста ниския си жизнен стандарт и не разполагат с материалните и човешки ресурси, за да се справят.

Едно нещо е, когато местните хора виждат, че емигрантите само минават и отминават за кратко време, а съвсем друго обаче ще е отношението им, когато видят, че броят на пришълците, които остават и трябва да бъдат издържани по един или друг начин, нараства. Местните жители няма да бъдат доволни и ще поставят правителствата си под огромен натиск.

Когато властите затегнат контрола в някой граничен участък, емигрантите ще потърсят начин да го заобикалят. Българите също трябва да се замислят сериозно как ще се справят с този проблем и да планират още от сега, без да чакат.

Ако Хърватия запечата пътя на бежанците на Запад, само за седмица в Сърбия ще влязат още 40 000 души, което ще бъде непоносимо. Ще бъде много жалко, ако вместо да действат заедно, балканските страни се обърнат една срещу друга и започнат да си прехвърлят проблемите помежду си – те трябва да действат заедно, така че призивът им за подкрепа от Европейския съюз да бъде чут и да не се окажат изоставени. Това е моят съвет към всички страни, включително и към България, които са потенциално изправени пред този проблем.“

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.