Крим на тъмно след бурята, която Русия жъне от посятия вятър

Иво Инджев

Може да критикувам руската политика, но няма да злорадствам, че Крим е останал на тъмно в резултат на това, че някой е взривил електрически стълбове на украинска територия. Обаче…

Обаче кой все пак окупира Крим? Кой вкара чужди войски, а иначе непрекъснато (се) кълне как всяка военна акция в чужбина е незаконна без одобрението на ООН? Кой го направи там в момент, когато в Киев цареше безвластие? И как се наричат действията на гражданите на една държава срещу чуждите окупатори?

Отговорите са известни, но последният въпрос от тях заслужава малък коментар. Защото против чуждата окупация, срещу която държавата не се защитила с военни средства, обикновено се водят партизански действия. Точно на Русия и руснаците няма нужда да се обяснява това.

Какво излиза? Когато чужди войски окупират руска територия, тогава е патриотично и възвишено да се взривява всичко, което вгорчава животът на окупаторите. С какво е по-различна ситуацията около Крим в това отношение?

Искат да го признаят в Кремъл или не, но Русия е в ролята на окупатора и несъгласните с тази окупация имат законното право на самоотбрана с достъпните за тях средства при очевидното неравенство на военните сили. Колкото и да се напъват в Москва да говорят за украинците като за „фашисти”, не украинците окупираха руска земя с използването на армията по суша, въздух и море, а обратното.

За пореден път в Москва ще трябва да си преговорят поговорката „който сее вятър, жъне бури”. При бурите, като е битово известно и у нас, гасне токът. Докато тази проста връзка не „светне” в мозъците на онези в Русия, които са си направили криво сметката в Украйна, няма да има нито примирение, нито истински мир- не само за потърпевшите от руската агресия украинци, но и за техните „победители”, които толкова много се гордеят с вероломството „кримнаш”.

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.