Борислав Сандов от „Зелените”: Водили сме около 1000 дела срещу държавни институции

Получавали сме заплахи от олигархични кръгове, казва един от екоактивистите у нас

Борислав Сандов. Снимка: Зелените

Борислав Сандов е един от активистите на партия „Зелените“, нейн бивш съпредседател. Роден е през 1982 г. в гр. Мадан. Дипломира се като бакалавър по география, учи магистратура „Управление на водни и климатични ресурси”. През 2008 г. участва в създаването на партия „Зелените”. Той е сред основните организатори на екологични протести в последните години, най-известни от които са тези за ГМО, шистовия газ, горите, Черноморието и традиционният от 2009 г. досега граждански протест на 14-ти януари.
Разпитваме го по повод зеления протест този месец в защита на националните паркове в Пирин, Рила и Витоша, за олигархичните интереси в България, за заведено дело на олигарх срещу него и за случващото се в Мадан.

– Неотдавна имаше протест срещу горската сеч в Пирин, Рила и Витоша, организиран от коалиция на природозащитни организации? Доволен ли сте от гражданското участие?

– Много дори. Имаше около 3000 души, това може да се нарече огромен протест. И ако не бъдат извършени промени, ще има още протести… Защото вече знаем как да действаме, има индикации и за потърпевши на ниво оставки.

– Често говорите в медиите за олигархичните схеми в България, споменавате интереси като тези на Цеко Минев. Не се ли страхувате да назовавате конкретни имена?

– Не се притеснявам да наричам проблемите с истинските им имена, дори когато застрашават мен самия. Скоро срещу мен започва дело от един друг олигарх, който е собственик на една огромна мина, неговото предприятие на няколко пъти отравя местната река. Това е Лъчезар Цоцорков, собственик на „Асарел Медет” Панагюрище, притежаващ голяма минна компания за мед и злато. Ние водихме дело на две инстанции за причинено замърсяване и спечелихме и на двете. Това е вече четиригодишна битка, която накрая се превърна в лична вендета срещу мен и сега е повдигнато обвинение в обида, защото във Фейсбук съм нарекъл този човек „отровител“. Това показва, че тези хора не се спират пред нищо. Практиката показва, че Фейсбук е мое лично пространства, но въпреки това има заведено дело…
Ние не се притеснявахме да говорим за проблемите с банки; за хора, замесени в големи енергийни проекти; за офшорни компании; за Цеко Минев, за когото ме питате. Това е начинът хората да разберат, че не просто си проветряваме устата, а говорим с имена. Въпреки, че рискуваме, продължаваме смело да говорим по този въпрос. През последната година, с всички тези доказателства че неговата банка и ски курорти са в нарушение на законодателство… Всички знаем, че Цеко Минев  е концесионер на Витоша…

– Как успявате да проучвате незаконосъобразните действия?

– Ние, т.нар. зелени активисти, сме сплотена мрежа. Липсата на йерархия дава възможност на всеки, които е силен в дадена сфера, да участва в проучвания. Сред нас има експерти във всякакви области. Имаме подкрепата на разследващи журналисти. Всичко се дължи на опита, събран през годините. Ние обжалваме дадени решения, които смятаме за незаконни. Водили сме около 1000 дела, основно административни, срещу решения на държавни институции. Огромен брой инициативи, свързани с европейските институции – жалби, петиции.

Протест, организиран от Зелените. Снимка: Зелените

Най-големият брой наказателни дела срещу България от ЕК са по линията Околна среда. Това разбира се не е добре, но е един възможен ход, когато тук съдебната система не работи… Съществуват и платформи като Balkan Leaks, даващa възможност на хора анонимно да представят документи, без да бъдат застрашени. Хора в различни институции могат да използват платформата, за да предоставят общественополезна информация.

– Зеленото движение допринася ли за възхода на гражданското общество?

– Да, определено. Зеленото движение е свързано с гражданското общество. Зелените протести започнаха през 2005 г. в защита на Иракли, продължиха със Странджа. Това са най-големите протести у нас – мирни, организирани с ирония, креативност, необвързани с други интереси – лобистки, всякакви. Местата, на които сме обявявали протести станаха знакови и други протестиращи също започнаха да ги използват. От друга страна продължава огромната дезинформация. Ние сме на 106-то място по свобода на медиите, живеем в една несвободна медийна среда. Най-редовно четем в жълтите медии, че ние, от „Зелените”, представляваме мафията, че сме зелени октоподи и т.н. Ясно е, че това е едно оклеветяване, но има хора, предимно в по-малки населени места, които може да останат с впечатление, че „не ни е чиста работата”…

– Кое най-много ви разочарова в политиката?

– Най-вече статуквото, но това по-скоро ме и мотивира за необходимостта от промяна. Става дума за бавния начин, по който се случват нещата. Хората реагират много бавно, бавно се изгражда и доверие. За щастие нямам такива разочарования от движението ни. Ние не позволяваме хора, свързани със стари партии или с висши секретни служби, да ни стават съмишленици. Има понякога разочарование при хора, очакващи много бързо резултати, а това изисква време. Но се появяват нови хора и за щастие сме млади, имаме енергия.

– Опитвали ли са се да купят „Зелените“?

– Опитвали са да ни маргинализират. За щастие не успяха. Една от превенциите е хоризонталната структура на „Зелените”. Няма само един лидер, който, ако теоретично бъде вкаран в зависимост, да промени общата визия или посока на действия. На по-ранен етап е имало опити за купуване и на тях отговорихме със силна публичност и недопускане. Имали сме и телефонни заплахи, предаване на послания през журналисти от олигархични кръгове. Но винаги реагираме с публичност и непримиримост. За щастие още нямаме сериозни, чисто физически саморазправи. Но има случаи на хора, част от „Зелените“, които биват уволнявани от работа в частния сектор. Не работим в държавни институции, тъй като държавата умишлено изолира хора като нас. Не можем и да ползваме голяма част от европейските фондове, защото се управляват от министерствата. Хора оттам извиват ръце, забавяйки плащания, налагайки свръхконтрол и използвайки и други административни лостове, заради което неправителствените организации най-често работят с външни партньори. Така например, работим по норвежки, швейцарски, австрийски, холандски програми, за да сме независими. Когато работим по европейски програми, търсим партньори от чужбина, които управляват проекти и сме партньори по дадената страна.

Борислав Сандов говори на протест. Снимка: Зелените

„Зелените” сме много различни от другите две партии с подобни имена. Ние сме с хоризонтална структура, предимно млади хора, част сме от граждански и неправителствени организации, от гражданското общество. Основно наши са заслугите за опазване на Иракли, Странджа, Перелик, Карадере, Витоша, Пирин, Рила, също и недопускането на ГМО в земеделието, цианиди и фракинг в минно-добивната дейност и в много други обществено значими теми.

– Доволни ли сте от местните избори 2015 и какви са наблюденията ви?

– Постигнахме сериозен пробив в резултат от действията ни през годините. Вече имаме общински представител в София. Имаме победа в Белене, където сме в коалиция, там искаме да променим статуквото, свързано с една имагинерна ядрена централа, и ще преминем към прагматични действия. На трето място е успехът ни в една малка община – Горна Малина. През следващите години ще направим всичко възможно за промяна – чрез насърчаване на инвестиции, иновации, ефективност, като покажем, че можем не само да сме реакция и контрапункт, а и да извършваме промени.

– Роден сте в град Мадан. Как ви е повлияло това?

– Това малко градче е създадено заради мините. Там в моето детство имаше хора от всички религии, от всички краища на България. Родното ми място и моето семейство са ми повлияли в огромна степен. Това, че корените ми са от Родопите, допълнително изгражда характера ми и връзката с природата.

– Какво се случва там днес?

– Много ми е тъжно да говоря за това. След като намаляха минните дейности градчето се сви. Днес то е бедно, като цяло тук няма приходи, хората са изолирани, връстниците ми напуснаха, и цели семейства. По-голямата част от населението попадна в хватката  на организационни и политически интереси и има контролиран вот и натиск. Може би и в някаква степен и аз съм отговорен за това, тъй като се боря на друг фронт, а не на родното си място например. Но не ми се иска да внасяме толкова горчивина в разговора…

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.