Ситуацията в Украйна стига до пълен абсурд

Министър-председателят на Русия Виктор Зубков (вляво) поздравява украинския си колега Виктор Янукович в Москва. Политическата ситуация в Украйна става все по-абсурдна и може да се стигне до нови парламентарни избори. Снимка: Ройтерс

Ситуацията в Украйна стига до пълен абсурд, пише московският вестник „Известия“ в материал за обстановката в страната след проведените преди седмица предсрочни парламентарни избори. Управлявалата досега Партия на регионите на премиера Виктор Янукович, коята получи 34,37 на сто от гласовете, настоява президентът Виктор Юшченко да я включи в бъдеща правителствена коалиция. izvestia-logo.gifВ противен случай тя заплащва, че депутатите й ще откажат да положат клетва, което означава разпускане на Върховната рада. Т. е. Украйна, едва гласувала, ще бъде изправена пред повторни предсрочни избори.

Веднага след оповестяването на окончателните резултати ще бъде направена политическа декларация за създаване на прозападен алианс между Блока на Юлия Тимошенко и президентския блок Наша Украйна-Народна самоотбрана – съюзници от „оранжевата революция“, заяви тези дни заместник на Тимошенко. Засега резултатите отреждат мнозинство на подобна коалиция. Това би позволило на прозападните съюзници от Оранжевата революция да съставят правителство.

Ако Юшченко не покани в бъдещата коалиция Партията на регионите, ако цялата власт в Украйна бъде поделена между двата „оранжеви“ блока, в страната ще избухне нова криза, предупреждава „Известия“. Фактически „регионите“ налагат на президента да избира – или голяма коалиция, или разцепление на страната. Във вторник Янукович пристигна в Москва за преговори по газовите доставки, но със сигурност ще обсъди и политическата ситуация в Украйна, пише вестникът.

Ако Върховната рада бъде разпусната заради Партията на регионите, Янукович ще получи една допълнителна година на премиерския пост, тъй като според конституцията интервалът до следващите предсрочни избори трябва да е най-малко 12 месеца. Дотогава ще бъде легитимен предишният парламент, контролиран от съюзници на Янукович. За една година те могат да формират конституционно мнозинство и да решат основните политически въпроси – да превърнат Украйна в парламентарна република, да ликвидират президентската институция и да направят руския втори държавен език, обяснява „Известия“.

Юшченко обаче не смята да приключва своята политическа кариера и може да сключи сделка с Янукович, за да получи още един президентски мандат, твърди руското сп. „Итоги“, цитирано на сайта СМИ.ру.

Условията на сделката лесно може да се прогнозират. Янукович се отказва от участие в президентските избори и гарантира подкрепа за промени в конституцията, които да засилят президентската власт. В замяна получава премиерския пост, а спонсорите на Партията на регионите – гаранции срещу евентуална национализация и реприватизация на техните активи.

При това положение не е изключено следващите президентски избори в Украйна да се превърнат в двубой между бившите съратници от времето на „оранжевата революция“ – Виктор Юшченко и Юлия Тимошенко. Има изгледи тази схватка да е не по-малко драматична от скорошните избори за Върховна рада.


Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.