Ердоган 2012 г.: „Нарушението за кратко на границите никога не може да бъде претекст за атака”

Какво казаха турският президент и НАТО, когато Сирия свали турски самолет преди 3 години

Карта с траектория на полета на турския „F-4 Фантом“, който е свален от Сирия през юни 2012 г. Илюстрация: БиБиСи

Турция има право да защитава своето въздушно пространство, казва президентът Обама след свалянето на руския самолет от Турция.
Президентът Ердоган също твърди, че това е просто действие за защита на тяхната сигурност. Има голяма разлика между демократа Обама и проислямския режим на Ердоган с автократични деформации. Но в случая коментарите им са сходни. Двете страни са членове на НАТО. По много въпроси в НАТО могат да се видат противоречия по въпросите на външната политика между страните членки. В случая нямаше противоречие.

Ето какво казват Ердоган и НАТО през юни 2012 година, когато сирийската противовъздушна отбрана свали турски самолет „F-4 Фантом”. Сирия заяви тогава, че самолетът е навлязъл в сирийското въздушно пространство над морето на ниска височина и с много висока скорост, по коридор, който са използволи израелски изтребители преди. Не е идентифициран и затова е свален. Самолетът е паднал в Средиземно море, пилотите са изчезнали. Преди това е имало и други случаи, в които Сирия е предупреждавала Турция за нарушения на сирийското въздушно пространство от турски самолети. След инцидента първоначално Ердоган съобщава, че сирийската страна се извинила, после започват яростни политически престрелки.

Картата на полета и предполагаемото място, където е свален и изчезнал турският „F-4 Фантом”, е на Би Би Си.
Тогава Ердоган изразява „гнева” на Турция и нарича Сирия „чиста настояща заплаха”. Конкретно за решението за свалянето на самолета той казва:
„Нарушението за кратко на границите никога не може да бъде претекст за атака” (виж тук в сайта на Би Би Си).

Руският самолет сега е свален заради 17-секундно нарушение на турското въздушно пространство, по данни на турските военни.

Ето и цитат от изявлението на 28-те страни членки на НАТО (сред които и България), по повод сваления от Сирия турски самолет през юни 2012 г.
„Свалянето на самолета е неприемливо, ние стоим заедно зад Турция в дух на силна солидарност”
Генералният секретар на НАТО Андерс Расмусен тогава казва: „Това е още един пример, в който сирийските власти не зачитат международни норми”.

През 2012 г. Турция също така обвинява Сирия, че е стреляла предупредително по техен спасителен самолет, който търси сваления „F-4 Фантом”. В спасителните акции за издирване на турските пилоти тогава участват и сирийски самолети и кораби.

В сегашния случай подкрепяните от Турция и САЩ въоръжени групи край границата стреляха по руския хеликоптер, който се опитваше да спаси пилотите и убиха един от екипажа на хеликоптера. Също така убиха във въздуха, докато каца с парашут, единият от пилотите на сваления самолет.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.