ЕС подкрепи Турция и отново провали замисъла на Кремъл

Иво Инджев

Ледът (под краката на Путин) продължава да се пука на принципа “къде го чакаш, къде се пука”. Това се случи вече веднъж, когато спря евроинтеграцията на Украйна буквално в последния миг през ноември 2013 г. с предложение за подкуп към украинския президент в невиждани пред очите на човечеството размери.

Така избухна кризата с протестите в Украйна, радикализирани след побоища и отвличания на демонстранти, довели до всичко останало и в крайна сметка до… циментиране на европейската солидарност с Украйна, която Путин се опита да взриви.

Проявявайки своя нрав Путин си въобрази, че с Турция може да се държи по същия начин, както с Грузия и Украйна. Каквито и да са споровете около секундите и метрите в руско-турските воюващи помежду си версии за свалянето на руския бомбардировач, ескалацията доведе днес до подобен резултат, противен на желанията и намеренията на Путин.

Заради съмнителната местна демокрация до преди седмица в Турция никак не миришеше на евроинтеграция. Днес за нея се заговори с езика на ускоряването. Ройтерс съобщи от Брюксел, че европейските лидери готвят такова ускоряване като отговор на ситуацията с бежанците (и както се подразбира – в резултат на принудата да се вземе страна в противопоставянето с Русия). За целта предстои да бъде оповестена резолюция, с която се предлага отварянето на нова преговорна глава с Турция през декември.

Нещо повече, задава се пробив в дългогодишните усилия на Турция да постигне безвизов режим за своите граждани в страните от ЕС при това не в неопределено бъдеще, а още от следващия октомври 2016 г. И още и още – като нови средства за Турция за овладяване на бежанската криза и за приобщаването на Турция км срещите на върха на съюза „поне веднъж годишно”.

Това, след обратния ефект от руската агресия в Украйна, е второ подобно поражение за Кремъл. В сравнение с него самото сваляне на руския бомбардировач от Турция е дребна закачка.

Ще бъде интересно сега да видя бързаците у нас, които жадно се ослушваха за всеки жест и дума на Запад, за да се включат веднага на руската страна в спора с Турция. Сред тях особено се открои Цветан Цветанов. С настроени на тази вълна пеленгатори доста се изхвърлиха нашите коментатори, на които им изби руското. На базата на няколко първи реплики от страна на някои западни лидери веднага избуя най-свидното на Петата колона у нас: от окопите се подадоха окопалите се във властта нейни дейци, внедрени във властта, която мимикрира като евроатлантическа по нагласа.

Изненадата е особено неприятна за местните русофили поради факта, че ударът срещу очакванията на Путин Турция да бъде захвърлена и изоставена на мечките дойде именно от ЕС, а не от проклетия Вашингтон, първосигнално подозиран, че може да направи нещо толкова лошо за руската политика.

Предстоят сега верноподаническите коментари на същите нашенци, които лягат и стават с поклони към Брюксел, но избързаха с издайническите си проруски подвиквания.

Часове по-късно след изтичането на информацията за новата позиция на ЕС българският ветропоказател Борисов моментално смени плочата и дори благодари на Русия, че е спряла да ни ПРОВОКИРА по въздуха.

Ето гъвкавата му моментална реакция в духа на променената ситуация, когато подмазването на Русия отстъпва място на реверансите към Турция (цитатите са от приятелския сайт Faktor.bg, който не може да бъде заподозрян в неприязън към Борисов):

“Би могло да се направи изключение на Турция за либерализация на визите за държавните служители и бизнеса”. Това каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов пред журналисти преди срещата между Турция и Европейския съюз за справянето с притока на мигранти.

“В Малта защитих позицията, че всички трябва да преговаряме на срещата на високо равнище с Турция и днес тя е факт. Позициите ни не са различни оттогава, напротив – това, което предупреждавахме, че ще се случи, е факт”, заяви Борисов в отговор на това какви са очакванията му от предстоящата среща.

“Няколко са темите, които бих извел пред скоба. Би могло да се направи изключение на Турция в либерализация на визите. За държавните служители, за общинските служители, за бизнеса – би могло да им се либерализира визовия режим. Второ в третия списък на сигурните страни спокойно можем да включим Турция”, коментира Борисов

“Това като начало би било достатъчен знак за Турция, че оценяваме нейната грижа и това, което полагат до момента ,за да задържат близо 2 милиона мигранти на тяхна територия”, каза още премиерът.

“Няма да подкрепя средствата за фонда на ЕС за бежанците в Турция да бъдат от кохезионните фондове”, категоричен беше Борисов“.

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.