София Бранц ни остави „Вдъхновение” и непознатия Исак Бабел

Разделихме се с голямата преводачка дни след излизането на сборника

„Сравнението трябва да е точно като логаритмична линийка и естествено като мириса на копър”, Исак Бабел в спомен на Константин Паустовски. Споменът е от приложенията към разказите във „Вдъхновение” на Бабел (изд. „Колибри”, превод София Бранц). Повечето излизат за първи път на български, някои са към известните му сборници…

Схващате ли елиптичността в цитата? Сравнението е определено със сравнения. Те трябва да отговарят на определението. И така нататък. И пак Бабел в същия спомен на Паустовски: „Разказът трябва да е точен като военно донесение или банков чек”.

Кой беше Бабел и кой Паустовски? Не е задължително да се обяснява всеки споменат, нали читателят ни е по-така. Ала нали между читателите има и израсли из „прехода” и за тях таквиз имена са като „логаритмична линийка”. Поясняваме: мно-ого големи руски писатели, по-конкретно съветски. Логаритмични линийки са заради второто.

Американският посланик извика разкрепостените, демократизирани и свободни български книгоиздатели и им рече, че не забранява руските, пък били те и съветски писатели, даже ако не са обявени отвъд Атлантика за дисиденти и правилни автори, ама кой го слуша американския посланик!

И ето го Бабел (1894-1940). Със скотските битовизми от военните и околовоенни години, готов да прониже и най-скотщината с топъл поглед. Бабеловият почерк е в думите „прониже” и „топъл”. „Прониже” изисква студен или горещ инструмент. Бабел пронизва, защото е точен. Тези творби са задължителни допълнения към „Конармия” и „Одески разкази”, без да са с нещо повече от вече известните. Като литература.

За утешение: политкоректният български читател ще е удовлетворен от липсата на просъветски тон. Най-късметлия е онзи, дето не знае Бабел. Че ще ги прочете и няма да мирне, доде не издири и вече превежданите, а там е неземното удоволствие. „Ще му дойде времето” – изрече веднъж Бенчик, та брат му Льовка се дръпна, за да стори път на времето”.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.