Нова възможност да видим „Пътят на буквите“

Документалният филм ще бъде показан на 7 декември от 19 ч. в кино „Одеон“ и на 11 декември от 17.30 ч. и на 19 декември от 16.30 ч. в Дома на киното

Това е един пътепис във времето и пространството, който започва през IX век и стига до днешните отражения на мисията на Кирил и Методий. Защо делото им е толкова значимо за всички славянски народи в най-важните моменти от тяхната история и чак
до днес? Кой е Свети Методий – помощник и сподвижник на своя по-малък брат Константин-Кирил или истинският покръстител на българи, словаци, чехи и поляци? Отговорите на тези и други въпроси търсят учени от различни държави, деца и артисти, пазители на храмове и легенди, които срещаме по пътя на Кирил и Методий и създадената от тях писменост.

Ралица Димитрова: “Този сценарий е плод на една отдавна носена идея. Вдъхновен от вечери, преминали в разпалени спорове на различни езици за безспорните Кирил и Методий, тачени и приети за свои у нас и в другите славянски държави. Много ми се искаше да поднесем не само изчерпателна информация за личността на Методий и първата славянска азбука, но и да прехвърлим мостове към съвременността. Да покажем
изграждането на съвременната митология. И по този начин да предизвикаме размисъл за многоликата истина, изтъкана от бегли сведения, времеви натрупвания, пропагандни внушения и нужди. Да попълним липсите или забравеното от училищното образование, но и да разсъждаваме за съвременната концепция за личността и превръщането й в част от модерните течения за национална идентичност.

Кирило-Методиевата идея се възражда винаги в онези моменти от историята на европейските народи, които са свързани с отстояването на независимост и легитимирането на идентичност. Дори авторитетни учени – волно или не – обвързват проучванията си с конкретните политически изисквания на пропагандата. А младите често водят истински форумни интернет-войни, за да подплатят патриотичната си нужда от себеизтъкване или вътрешна несигурност чрез делото на двамата братя. През 2015 г. в България се отбелязва годишнина на Свети Методий, по-големия брат от двамата създатели на славянската азбука, и това е повод филмът да потърси днешните аспекти на сътвореното преди повече от 11 века. Да разчупи догматично отстояваните разбирания. Да разкаже по новому една уж позната стара история, която всички славяни в Европа тълкуват по свой начин. ”

За авторите на филма:

Десислава Найденова
(История / Софийски университет “Св. Климент Охридски”) специализира в Института по славистика към Виенския университет. Защитава дисертация на тема от областта на средновековната история и писменост, а от 2007- а година е Главен асистент в Кирило-Методиевския научен център към Българска академия на науките.

Ралица Димитрова (Кинорежисура / ВГИК, Москва) е автор и режисьор на значителен брой документални и научнопопулярни филми, заглавия във всички жанрови форми на телевизията, както и радиопиеси. Започва професионалния си път като асистент-режисьор в Студия за игрални филми “Бояна”, след което работи в Студия за научнопопулярни и документални филми “Време” и в Българска Национална Телевизия. От 1999-а година насам е режисьор на свободна практика.

Пламен Герасимов (Кино и телевизионно операторско майсторство / ВИТИЗ, София) е с дългогодишен опит като оператор в Студия за научнопопулярни и документални филми “Време”, Нова Телевизия и Българска Национална Телевизия, с над 100 заснети документални, научнопопулярни, детски, музикални и рекламни филми и видеоклипове, част от тях и в чужбина. Специализира в областта на рекламата и продуцентството. През 1999-а година основава Б Плюс Филм – продуцентска компания със сериозно портфолио в сферата на кино и телевизионната документалистика.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.