Десет космически изобретения за всеки ден

Разработки на НАСА се оказват изключително полезни и в бита. Снимка : Ройтерс.

Неща, които днес смятаме за най-обикновени и безинтересни, всъщност се раждат в стремежа на човека да завладее космоса. CNN прави списък на десет космически изобретения, които днес почти всеки използва в ежедневието си.

1.Безжичните уреди

Когато от НАСА изпращат астронавтите от Аполо на Луната, решават да ги въоръжат с дрелки, за да донесат малко скални образци. Тогава обаче осъзнават, че дрелка с кабел дълъг 383 000 километра, няма да е много практична. Затова от НАСА обединяват усилия с Black & Decker за разработката на уреди с презаредими батерии и с мотори, които харчат много по-малко ток. Ето как се раждат стотиците днешни безжични уреди.

2.Детекторите за дим

През 1970г. НАСА си партнира с Honeywell Corp., за да създаде устройство, което да засича дим и токсични газове в Skylab, първата американска космическа станция. В резултат се получава първият в историята детектор за дим, който използва минимално количество от радиокативния изтоп Америций-242.
Това довежда до масовото производство в началото на 1980-те на фотоелектронни детектори, които се включват, когато дим (или понякога просто пара от горещ душ) блокират светлинния лъч. До ден днешен, подобни детектори са спасили безброй животи на Земята, но са и особено полезни в космоса, където няма такива екстри като пожарна команда, идваща за пет минути.

3.Обогатената детска храна

Спонсорирани от НАСА изследвания стоят и зад сериозните подобрения в предлаганите детски храни. Докато изследват потенциала на водораслите да служат като хранителна добавка при дълги космически полети, учени откриват в тях специална съставка, която съдържа мастни киселини, изключително близки до тези в кърмата. Днес тази съставка се използва за производство на обогатената детска формула Formulaid, която се смята за изключително важна за правилното ментално развитие на бебетата.

4. Новите пътни настилки

Когато купувате нови гуми за колата, старите трябва да отидат някъде, нали? Повечето завършват в огромни бунища за гуми, които ако случайно се запалят, могат да горят със седмици, изпускайки гъст и токсичен пушек.
Но днес старите гуми могат да свършат и по-добра работа. Опитът на НАСА в криогениката помогна за разработването на процеси, при които гумите се замразяват при температури -200 градуса по Фаренхайт. При това положение те се разпадат от само себе си, а гумата се отделя от останалите материали. Въпросните остатъчни материали после се рециклират и чрез тях се произвеждат няколко нови продукта. Една от получаващите се съставки се използва за асфалтирането на магистрали, което означава, че новите ви гуми в един момент могат да се движат върху старите.

5.Ушните термометри

Всеки родител знае, че никак не е лесно да измериш температурата на бебе, което нито иска да лапне термометъра, нито да го държи под мишницата си. Какво пък остава за тежко пострадал пациент, който дори не може да каже „ааа“?
Заради това калифорнийската фирма Diatek се опитала да намери по-лесен начин за измерване на температурата и естествено се обърнала към НАСА. Заедно разработват бърз и точен термометър, който поставен в ухото на пациента, засича инфрачервената радиация в тъпанчето и дава точна цифрова оценка за две минути. Естествено се ползват еднократни накрайници, за да се избегне инфекция.

6.Модерните зъболекарски шини

Случвало ли ви се е старите ви шини да задействат металните детектори по летищата? Може да си спестите това унижение, като си купите нови. Много зъболекари вече ползват керамични шини, които се прикрепят за зъбите с тънка, лека жичка, направена от НиТинол. Въпросната сплав днес е достъпна благодарение на НАСА.
НиТи, както е известен в индустрията, има уникалната способност да запазва оригиналната си форма и се използва, за да могат космическите сателити да се отворят, след като са били сместени в ракетата носител.
Но възможностите не се ограничават само с космоса. НиТи елиминира нуждата от метални шини, които да придържат зъбите в правилното положение и по този начин спестяват много време и болка на пациентите.

7.Защитната боя

Какво общо имат Статуята на свободата и гигантският Буда в Хонг Конг? Може да се каже, че и двата паметника са защитени от американската космическа програма.
В края на 80-те от НАСА започват изследователска програма, чрез която да разработят специална облицовка за Космическия център Кенеди във Флорида. Идеята е структурата да се защити от соления въздух, газовете от ракетите и вискоките температури.
Вариации на този материал впоследствие се оказват идеални за облицовка на мостове, телевизионни кули и дори на статуи като тази на огромния Буда.

8.По-добрите сърдечни пейсмейкъри

Днес пейсмейкърите са доста различни от тези в началото на 1950 г. Тогава те са големи, външни уреди, докато днес в повечето случаи се самонастройват и дори включват и изключват когато трябва.
Големият напредък в тази индустрия идва през 1970-те с помощта на разработената от НАСА система за комуникция, наречена двупосочна телеметрия. Първоначално тази технология е използвана за комуникация между сателити.
„Сименс“ обединяват усилия с НАСА за да разработят подобна телеметрична система, която не само позволява на докторите да променят настройките на уреда, но и на самото устройство да дава информация за състоянието на пациента. Всичко това без да бъде докоснат и един скалпел.

9.Стъклото, което не се драска

Благодарение на технология на НАСА, днес повечето стъкла издържат десет пъти по-дълго от преди. Това е така, защото НАСА създава специална облицовка за своите уреди, така че да не се драскат от реещите се в космоса твърди частици.
По-късно компанията Foster Grant взема лиценза за тази облицовка и я използва за производството на слънчеви очила. Днес технологията се използва масово при производството на очила, чиито стъкла са адски твърди, а същевременно леки.

10.Меките подметки

Не можете да избягате два километра за пет минути? Не обвинявайте маратонките си. Ако те са сравнително нови, значи подметките им са максимално удобни и помагат колкото могат.
През 1970-те много производители на обувки започват да сменят стандартните си гумени подметки с нов, силно гъвкав и поемащ напрежението материал. Новите подметки са пълни с вискозни мехурчета, които заемат формата на стъпалото, а когато обувката е събута, се връщат в нормалното си състояние. Идеята, както и технологията, е взета от НАСА. Преди това материалът е бил използван, за да защити допълнително астронавтите при изстрелването на совалката.
И на рая да развенчаем един от митовете на поп културата. НАСА НЕ са изобретили сокчетата Tang за нуждите на астронавтите. Те са произведени за първи път през 1957 г. от General Foods и се продават по магазините много преди НАСА да реши, че могат да са полезни и в космоса.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.