Кой какво разбра от „Янева гейт” и ще засегне ли някого това?

Владимира Янева, шефка на Софийския градски съд. Снимка: от екрана на бТВ

Какво толкова казаха съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова? В какво се състои т. нар. афера „Янева гейт”?

Колкото по-силен е шумът около двете съдийки, Висшия съдебен съвет (ВСС) и Цацаров, толкова повече читателят и зрителят не разбира какво става. А главният прокурор назначи проверка на записите. Впрочем, такива проверки прокуратурата досега е назначавала при всички подобни скандални записи – и за разговора на премиера Борисов за Мишо Бирата, и записите от разговора в дома му в Банкя, когато зам.-градски прокурор казва на Борисов за Цацаров – „Ти си го избра”. И всички проверки досега са се въртели около това кой е направил тези записи, дали са автентични, кой е извършил престъпление с незаконни записи, има ли някакво нарушение от страна на службите или не. Но не е разследвано тяхното съдържание и проверките са прекратени.
Какво ще стане с разследването на сегашните записи?

Засега се знаят следните факти:

Запис на разговори между двете съдийки Янева и Ченалова и неизвестен мъж са получени на сайта платформа „Болканлийкс”. Разговорите са от февруари 2015 г., когато Висшият съдебен съвет отстрани временно Владимира Янева и като шеф на Софийски градски съд, и като съдия, заради разследване срещу нея за неправомерно издавани разрешителни за подслушване, нарушения на случайния избор на съдии и администриране в разрез със закона и разпоредбите (виж тук доклад на ВСС за ръководството на Янева).
Сайтът „Болканлийкс” е аналог на „Уикиликс”, така направен, че при изпращане към него на документи, файлове, да не може да се установи откъде са изпратени. Досега там са получавани многократно различни документи, например досието „Буда” на премиера Борисов и др. „Болканлийкс” е създаден от сайта „Биволъ”, който е партньор на „Уикилийкс” и по-рано публикува всички грами на американските посланици в София, включително доклади за гнилите ябълки на банковата система, за тъмното минало на премиера Борисов, оценки за него и др.
Първата част от записите на Янева и Ченалова е публикувана в сайта „Биволъ” на 3 ноември 2015 г. Редакторите на сайта са проучвали получения материал, автентичност на записи и др. и са подготвили поредица от публикации „#Яневагейт”.

Един след друг са публикувани на части разговорите, със звукови файлове и извадени цитати, обяснения кой кой е от споменатите действащи лица и т. н. (виж тук записите и стенограми). От думите на Янева и Ченалова в записите се разбира следното:

– Премиерът Борисов наредил на министъра на правосъдието Христо Иванов да постави въпроса за Янева във ВСС, същия ден се срещнал с главния прокурор Цацаров и му наредил да я „опраска”. Казаното издава пряка намеса на премиера Борисов в съдебната власт. В защита на премиера се изказа след това министърът на правосъдието Христо Иванов с думите, че някой се опитвал „да намеси премиера”. А от записите точно това се разбира, че премиерът се меси сам, поръчва, разговаря с хора на висши позиции в съдебната власт.

– Янева праща есемес на премиера Борисов. В отговор след малко й се обажда член на ВСС да я успокоява. След още малко получава есемес по Viber от непознат, койюто я успокоява, че „времето ще се оправи” и могат да идат „на разходка в парка”. Янева разбира, че това е от премиера Борисов. Малко преди това тя е говорила с „неговия човек” във ВСС и той я успокоил, че говорил с „човека от Брюксел” (в този момент в Брюксел е Борисов), който казал, че изказването за „400 години затвор” било за пред медиите. По това време премиерът Борисов обяснява пред журналисти в Брюксел, че ако за Цветанов присъдата е 4 години, то за аферата „Червей” (с издадените от Янева разрешения за подслушване), трябва да дадат 400 години.

– Председателят на Върховния административен съд Георги Колев (наречен от Янева Жоро) обсъжда с нея отстраняването й от съда, предава й разговора си с Цацаров по нейния въпрос, обсъждат как за нея е по-добре, дали да подаде оставка. Имало е натиск върху Цацаров да обвини Янева. Както казва тя, Жоро и Бойко се познавали, Жоро го търсил, но към онзи момент Борисов не му вдигнал телефона. Жоро работи в защита на Янева, тя му казва да „сговаря” хора от ВСС.

– В разговора съдия Ченалова се чуди кой е по-силен от Борисов и Цацаров, за да продължат атаките срещу Янева, и казва репликата „Делян е говорил и с двамата”. Под името Делян може да се предположи, че става дума за Делян Пеевски. Тоест, има съмнения, че в аферите на съдебната власт, участва и известният депутат и бизнесмен от ДПС, когото отдавна свързват с Цацаров и Борисов.

– По израза на Янева Бойко наредил „да я приключват”. Мъжкият глас в разговорите допълва: „Цецо натиска яко”, а Янева се съгласява: „на 100 процента”. Вероятният Цецо е Цветан Цветанов, депутат и втори човек в ГЕРБ. Разговорът хвърля подозрения, че той също оказва натиск върху представители на съдебната власт.

– И главният прокурор Цацаров сесрещал с Янева по нейна молба за евентуалното й отстраняване и я успокоил, казал, че е ще „завоалира“ нейните нарушения, признал, че Борисов го натиска да я „опраска”.

– Членове на ВСС обсъждат свои действия с премиера Борисов и др. представители на изпълнителната и законодателната власт. Двамата, „които държат Съвета и около тях са лобитата са Митко и Ясен” – тоест, това са членовете на ВСС Димитър Узунов и Ясен Тодоров.

– Двете съдийки коментират и тайните служби в България. Янева казва: „Службите са си на ДПС. И т’ва им е последната…“ Ченалова допълва: „Последният бастион…“ Янева обяснява, че затова Борисов не иска да ги пипа.

След разкритията на „Биволъ” те са цитирани само в няколко сайта – „Медиапул”, „Дневник” и др. Големите медии отначало мълчат. Дни по-късно репортер пита премиера Борисов при едно от посещенията му из провинцията за разговора на двете съдийки. И той в негов стил се опитва да омаловажи, че „две каки се събрали и си говорят”, той не може да ги коментира. Медиите като него се опитват да омаловажат. Но скандалът не може да се скрие.
Около три седмици след първата публикация при появяване на разпит в ДАНС уволнената съдийка

Румяна Ченалова проговаря

пред камерата на Нова тв и потвърждава записите:
„Спомням си този разговор. Чувала съм тези факти и много други, за които вече са сезирани европейските институции за определени престъпления, които са се извършвали в държавата от определени хора, които са на доста високи постове.“

Бившата съдийка Румяна Ченалова. Снимка: от тв екрана

Думите на Ченалова, че са сезирани европейски институции за „определени престъпления” от хора „на високи постове” е изненадващо. Никой репортер не пита кой е сезирал – уволнената съдийка или друг? Този детайл издава възможна организация на скандала. Ченалова в следващите дни в интервюта от студио или пред репортери като отива на разпити, каза още, че е широка практика да се оказва натиск на съдиите за разни дела, че нея я е викал председателят на съда (не уточнава Янева или Георги Колев) да й оказват натиск за дело, че същото е правил и главният прокурор Цацаров. Съобщи още, че Янева й е предлагала пари и я е молила да не напада главния прокурор. И също така, че Янева е поддържала близки контакти с Делян Пеевски.
Аферата вече няма как да се прикрие, но големите медии вдигат такъв шум, че колкото повече коментират, толкова по-малко се разбира. Дни по-късно на 7 декември, във вечерното коментарно предаване на бТВ „Очи в очи“ Ченалова дава малко заден ход, опитва се да замаже предишни изказвания за натиск върху нея по дела, отказва да каже кой е мъжкият глас от записа – не го познавала.

Адвокатът на Владимира Янева, бившият правосъден министър Антон Станков, обясни пред бТВ, че клиентката му не отрича разговорите, но според нея има манипулация в записа. Според адвоката двете са били семейни приятелки, но от февруари не поддържат отношения (виж тук).

Службите ли са правили записите?

Сайтът „Биволъ” обаче опроверга подозренията за манипулация на записите. Той съобщи миналата седмица, че след анализ на записа, в него са открити т. нар. звукови маркери – слаби сигнали през определен интервал от време (няколко секунди), с определена честота, като писукане, което едва се чува, само при анализ (виж тук). Такива звукови маркери се използват от службите при т. нар. СРС – тоест записи с разрешение за подслушване по поръчка на ГДБОП, ДАНС или друга служба. Тези маркери са, за да се предотврати възможността от монтаж на записа – като се изрежат отделни думи, изрази и се монтират другаде, се обърква последователността на маркерите на определен интервал. И по това може да се установи, ако има монтаж. В случая не е забелязан монтаж, но има опит през филтър да се премахнат звуковите маркери.
Такива маркери имаше и при записа на премиера Борисов за Мишо Бирата. Тогава се установи, че той е правен от службите, но не се установи кой го е изнесъл от МВР.

(Следва – „Омертата“ на съдия Янева, коя е тя, коя е Ченалова и защо изгубиха доверието на хората, които ги лансираха?)

Виж още – „Ще падне ли някой заради съдийките? Защо журналисти се хвърлиха да бранят Цацаров и Борисов?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.