Задава се вълна от мизерия заради пенсии без трудов стаж, а политиците търсят работа на бежанците

В България има 203 хил. пенсионери, които получават минимална пенсия заради недостатъчен трудов стаж. Минималната пенсия е 157 лв. Те не стигат нито за храна, нито за каквото и да е отопление през зимата.

Тази година пенсионираните с недостатъчен трудов стаж са 23% от всички нови пенсионери, по данни на Националния осигурителен институт.

А мизерията тепърва предстои. В следващите няколко години ще се пенсионират хората, които в последните 20 години са работили по български – на минимална работна заплата плюс пари в плик или въобще без трудов договор. Или са седели въобще без работа по няколко години. Има и множество сезонни работници по Испания, Италия, Гърция, също без осигуровки и трудови договори.

Стотици хиляди българи на възраст между 50 и 65 години не могат да съберат трудов стаж за пенсия.
Това е социална бомба, която тепърва ще избухне. Не личи правителството да е наясно с това и да се притеснява. Основната им грижа е да увеличат стажа за пенсия и възрастта за пенсиониране.

Летвата за трудов стаж се вдига – от 2016 г. ще е 32 г. и 2 месеца за жените, 38 г. и 2 месеца за мъжете.
Изискването за възраст за пенсиониране от Нова година ще бъде 60 г. и 10 месеца за жените и 63 г. и 10 месеца за мъжете. Но хората масово работят и ще работят и след тази възраст, защото нямат необходимия трудов стаж да вземат пенсии. Стига да има работа, обаче.
Не минимална, дори средна пенсия не е достатъчна за изхранване и отопление. Срещу задаващата се мизерия не се виждат никакви програми, подготовка, дискусия поне.

Не личи не само правителството да се е загрижило, ами и различните политически сили не се вълнуват от този проблем. Но иначе отделни политици драматично призовават да дадем работа на бежанците. Същите тези политици, които имат принос да закрият стотици хиляди работни места за българи.

Дайте да дадем, като при соца.

Айде, дайте на българите най-напред, които седят без работа и не могат да си съберат стаж да се пенсионират.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.