„Омертата” на съдия Янева и наднича ли Цветанов зад тази афера?

Ченалова леко даде заден ход, почна да замазва предишните си изявления

(Продължение. В какво се състои аферата „Янева гейт“ виж тук.)

Делегацията при папата през май 2010 г. Вляво се гуши забрадена с черна кърпа никому неизвестната още съдийка Владимира Янева. Т. нар. Цецо и Бойко са оградили папата, очаквайки да ги погали по главата. Снимка: сайт на правителството

Коя е Владимира Янева и защо е изгубила доверието на хората, които я лансираха за шеф на СГС? От самото начало тя се появи като приближена и семейна приятелка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който остро атакуваше съдиите, докато беше на този пост.
Сега Цветанов вече не е нейн приятел, семейството му не ще да я чува и вижда. Какви са точно причините, не е ясно, една от възможните е потвърдената от СГС ефективна присъда от 4 години за бившия вътрешен министър, по наказателно дело, затова че слага чадър над полицай при разследване за корупция. Присъдата по-късно беше отменена от Върховния съд със странни аргументи.

„Не съм се виждал с Владимира Янева от четири години, преди това бяхме семейни приятели, но след като ми бяха повдигнати обвинения, прекратих връзката с нея“, заяви пред Би Ти Ви бившият вътрешен министър и председател на парламентарната група на ГЕРБ на 30 ноември 2015 г., в разгара на „Янева гейт”.
В това интервю той няколко пъти подчертава, че не се вижда и не иска да се вижда с нея повече, и настоява да се разграничи от скандала. Но мнозина подозират, че Цветанов има отношение и е оказвал натиск за отстраняването на Янева. Както се чува и в записа на разговора между двете съдийки, мъжки глас вмята реплика: „Цецо натиска яко”, а Янева се съгласява: „На 100 процента”. Възможно е да има и други причини за тези развалени приятелски отношения.

Изпускането на записа и развитието на „Янева гейт” компрометира преди всичко премиера Борисов, а не за пръв път изникват подозрения, че вторият човек в неговата партия, Цветанов, му подлива вода.

Снимка от читател от декември 2011 г., изпратена във в. „Дневник“ показва част от „семейството“ – Цветанов и съпругата му, на реда зад тях Владимира Янева, тогавашният шефът на ГДБОП Флоров и др. на концерт на любимия певец на „семейството“ Веселин Маринов. Снимка: от в. Дневник

Например записите на премиера за Мишо Бирата бяха направени от службите и още не се знае как са изтекли от МВР. Борисов запази доверието си към Цветанов, макар да не допусна да стане втори път вътрешен министър, той остава вторият човек в ГЕРБ. Двамата не могат един без друг, прекалено много знаят един за друг. Но със сигурност си разменят ритници под масата.

Съдия Янева е

една от техните маши в съдебната власт

Хората забравят много бързо и сега сигурно мнозина ще се учудят, като прочетат в колко скандали е забъркана Янева.
Правителството, ни в клин, ни в ръкав, я включи в делегацията при папата през май 2010 г. Янева тогава е обикновен съдия в градския съд, но е част от новия елит, като семейна приятелка на Цветанов. На следващата година  беше избрана за шеф на Софийския градски съд. Изборът й беше съпроводен с обвинения между Цветанов и представители на съдебната власт, че лансира своя близка, която не отговаря на изискванията. В отговор Цветанов възмутен обяви, че конкурентката на Янева за този пост (подкрепена от съдиите) била пък роднина на депутата от БСП Румен Гечев (което се оказа невярно).

Към онзи момент Янева има само 4 години ефективен съдийски стаж (и 4 години отпуск по майчинство като съдия), а за този пост има изискване от 8 години стаж в съда. Когато я избраха за шеф на СГС, това предизвика 4 оставки – две на съдийки и две на членове на Висшия съдебен съвет  (ВСС). Не е имало такъв случай в съдебната система – по такъв повод да подадат оставки толкова хора. Върховният съд отмени избора й като шеф на СГС по технически причини, защото е избрана с тайно гласуване, но тази пречка бързо е преодоляна.

Същата година съпругът на Янева от граничен полицай е назначен за шеф в Ръководство въздушно движение, прословутото РВД, прочуто с гигантски заплати, където властта обича да назначава свои хора.

Заваляха разкрития за Янева. Сайтът „Биволъ”, който прави обстойни проверки по документи в имотни и търговски регистри, оповести, че Янева за 10 години има придобити повече имоти от приятелското си семейство Цветанови. Оказа се, че не е декларирала някои от тях, други е декларирала късно, а някои са купени за смешни пари – по за 23 хил. лв. и за 18 хил. лв. апартамент и къща с двор – в София. Оказа се, че Янева е била адресно регистрирана в някакво село до Каварна, на несъществуващ адрес, за да избегне съдебно преследване на фирма за мебели.

Янева е купила два магазина

с пълномощно от баща си от скандалната фирма “Софийски имоти”, за скромни пари (законът за съдебната власт забранява на магистратите да развиват търговска дейност). И се оказва, че тя трябва да разглежда делото срещу подсъдимите от “Софийски имоти”. И тя го е прекратила, подсъдимите са невинни, няма престъпление. Делото е забавено 5 месеца след законно установения срок – това показва проверка на инспектората на министерство на правосъдието. Решението по него е забавено и оповестено с 4 месеца закъснение, връчването на решението е забавено с 45 дни (от София до София) и т. н. – всички съдийски номера, когато трябва да се помогне на някой.

Владимира Янева, шефка на Софийския градски съд. Снимка: от екрана на БНТ

После, след протест от прокуратурата, горната инстанция го връща на Янева пак да го разглежда. А тя вече е избрана за шеф на Градския съд. Тя не го насрочва, минал законният срок.
Янева тогава заяви, че по процеса “Софийски имоти” не се наблюдавал конфликт на интереси, и тя не била заинтересована от изхода на делото. И допълни: “Когато фактите говорят и боговете мълчат”.

Работата на Янева като шеф на СГС е порочна, с много нарушения, както ще установи доклад на Висшия съдебен съвет от март 2015 г. (виж тук). Това е характерно за кадрите на ГЕРБ, нахлули на всички нива в държавната администрация – нарушения на закона, процедурни хватки, за да се уреждат наши хора, решения в полза на един или друг „наш човек” и т. н.

Като шеф на СГС съдия Янева предизвиква скандали с разпределение на делата. Оказа се, че определени дела не се разпределят на случаен принцип. Например шум се вдигна, когато делото за собствеността на „Труд” и „24 часа” е възложено на съдия Мария Георгиева, а тя налага несъществуващи обезпечения на дружествата на двата вестника. В онзи момент правителството натиска с цялата си мощ собствениците на двата вестника Огнян Донев и Любомир Павлов да ги продадат, на двамата са повдигнати по две обвинения и са им наложени рекордни парични гаранции, назначена им е пълна данъчна проверка, правят се всякакви спънки в съдебния спор за собствеността. В крайна сметка двата вестника са продадени. По-късно всички обвинения са оттеглени, оправдани са и всичко е забравено.

В същия съд са разпределени на съдия Румяна Ченалова три от делата, в които се спори за имущества от КТБ. Това е необичайно, защото изборът е бил между общо 21 съдии. Основният спор в тези дела е между апетитите на Певески и фирми, които са били под контрол на Цветан Василев.

След като се вдигна шум за разпределението на делата за КТБ в СГС, инспекторатът на  ВСС назначи проверка, която откри нарушения, но не наложи никакви санкции на Владимира Янева и избраната от нея заместничка Богдана Желявска. Стана ясно, че системата за случаен подбор е компрометирана, определени дела се съсредоточават в ръцете на определени съдии.

Работата й като шефка на съда остава без санкции, докато не се стига до два скандала. Първият е предизвикан от френския посланик в София през декември 2014 г., който съобщава за търговско дело на френската фирма „Белведере”, ощетена от брутално решение на съдия Румяна Ченалова. Той обвини съдийката в кражбата на две дъщерни компании на „Белведере”.
В този момент съдиите от СГС поискаха възмутени оставка на своето ръководство – не конкретно само заради този казус, а по много причини, сътворени от шефката им Янева.

Бившата съдийка Румяна Ченалова. Снимка: от тв екрана

Другият скандал, който в крайна сметка доведе до отстраняване на Янева, идва през януари 2015 г., когато доклад на Бюрото за контрол на СРС установява, че тя е издавала разрешения за подслушване в нарушение на закона – и като срок, и като основание на отменени вече текстове и др. От този момент започва и гонението срещу Янева. Започва натискът от Борисов да я отстранят и съпроводените с това интриги – хем я успокояват, хем се готвят да я „опраскат”. Очевидно Янева е нарушила с нещо поръчките от властта на Борисов и цялата камарила, която използва съдебната власт. Още не е ясно с какво. Засега
Янева

спазва „омерта” и мълчи,

а ако си отвори устата ще пострадат и Борисов, и Цветанов, и висши магистрати. Тя мълчи, с надежда, че ще й оставят топло местнеце в съдебната система и ще се скрие от медиите. Напразни надежди – няма досега излъган и употребен от Борисов, за който „семейството” да се е погрижило после. Но в този случай могат и да се замислят.

Защото другата съдийка Ченалова беше пожервана с лека ръка и тя си отвори устата.
Името на съдия Ченалова изплува заради изявлението на френския посланик. Към онзи момент тя е близка приятелка на Янева, също е фаворитка на Цветан Цветанов. На нея беше поверено делото „Октопод”, любим екшън сюжет на бившия вътрешен министър, докато беше на този пост.
Но след като посланикът даде Ченалова като пример за порочната ни съдебна система, властта реши да я пожертва. „Да не се излагаме пред чужденците”. Да направим нещо за пред Брюксел. Има всички признаци Ченалова да се смята за една от кохортата кариеристи в съда, изпълнители на силните на деня, конюнктурни и доверени на когото трябва. И след всичко това я жертват с дисциплинарно уволнение… И тя реши да се разприказва.

Ченалова направи няколко изявления пред телевизиите, даде няколко интервюта как съдиите са привиквани да им оказват натиск за делата, каза дори че са „сезирани европейски институции за „определени престъпления” от хора „на високи постове”. И после даде заден ход. Вчера, 7 декември, в Би Ти Ви в „Очи в очи” с Цветанка Ризова започна да замазва нещата, обясни, че не са й оказвали натиск, само е имало разговори с нея, както и с колегите й, да внимават за едно или друго дело заради повишено обществено внимание. Делото „Октопод” и др. са й разпределени случайно и т. н. Ченалова не отговори на въпрос кой е мъжът от записа на разговора й с Владимира Янева – не го познала. Което е абсурдно обяснение.

По всичко личи, че омертата няма да бъде нарушена, Ченалова омекна,

скандалът привидно върви към замазване

Поне така си мислят участниците.
Но виси въпросът – какви още записи ще излязат? На кого? Кога? Кой е този Робин Худ, който изпраща на медиите такива записи?
За записа на двете съдийки има повърхностна версия, че самата Ченалова го е направила и го е извадила след като са я уволнили. Но звуковите маркери в записа показват, че той е правен с техниката на някоя служба.
Едно е сигурно – аферите няма скоро да свършат, докато е на власт това далавераджийско управление.

Вълната от безскрупулни, некомпетентни, готови на всякакви хватки и заобикаляне на закона хора, които нахлуха във властта, в съдебната система, администрацията, вече до такава степен е ерозирала държавата, че скандалите няма да намалеят и в близките години, каквото и управление до доведат избори на власт.

(Виж още – Ще падне ли някой заради съдийките? Защо журналисти се хвърлиха да бранят Цацаров и Борисов?)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.