В кой сайт новината за оставка беше най-четена? Топ 25 на най-посещаваните

Новината за оставката на Христо Иванов в портала Dir.bg е прочетена малко над 30 хил. пъти. Сборно през всички сайтове в интернет тази новина е стигнала приблизително до по-малко от 200 хил. души, което показва, че интернет има по-слабо покритие на аудиторията от телевизиите.

Оставката на правосъдния министър Христо Иванов беше хубав повод да се види в кои сайтове тази новина е прочетена от най-много читатели.
Повечето от водещите сайтове имат броячи, които показват под заглавието на статията колко души са я прочели. Има сайтове, които изкуствено „надписват сметката”, затова съмнителните са изключени от сравнението в новината за оставка. Липсват също и някои сайтове, за които могат да се видят данни за общата им посещаемост, но не и за конкретна статия. Най-долу е дадена класация Топ 25 на най-четените новинарски сайтове у нас според глобалния брояч alexa.com и всеки читател сам може да прецени и сравни.
И така, новината за оставка на правосъдния министър:

vesti.bg
Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка
Прочетено 37 359 пъти.
Посещаемостта в сайта Вести е висока, благодарение на симбиозата с наколко други сайта, с които взаимно си пренасочват трафик на читатели. Например новините на Вести са сложени на входната страница на поща abv.bg, която е най-посещавания сайт в българското интернет пространство, като се изключи търсачката Гугъл, Фейсбук, YouTube.

dnes.dir.bg
Христо Иванов подаде оставка, Кънев мина в опозиция (обзор)
Прочетено 30 892 пъти.
dir.bg е портал, справочник, който поднася и новини, затова е най-четеният новинарски сайт години наред. Дори в момента в класацията на alexa.com е преди vesti.bg (виж по-долу).

dnevnik.bg
Правосъдният министър Христо Иванов подава оставка
Прочетено 25 228 пъти.

capital.bg
Турбуленциите ще продължат и след оставката на Христо Иванов
Прочетено 16 636 пъти
(„Капитал” не е новинарски сайт и читателят не търси там новини, а коментарни и аналитични текстове. Все пак в „Капитал” за оставката е съобщено и като новина, която има само 1264 прочитания. Но многократно повече читатели са прочели сравнително бързо пуснатия коментарен текст).

blitz.bg
Извънредно и първо в БЛИЦ! Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка
прочитания: 16 106

offnews.bg
Правосъдният министър подаде оставка
Прочетено 10 768

trud.bg
Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка. Радан Кънев: Излизам в опозиция
Прочетено 8241 пъти.

clubz.bg
Христо Иванов подаде оставка. Радан Кънев става опозиционен депутат
Прочетено 4783 пъти.

Правен свят – legalworld.bg
Христо Иванов подаде оставка
Прочетено 4546 пъти (този сайт може да се определи като специализиран, посещават предимно от юристи и хора, които се вълнуват от съдебната тема. Иначе по принцип новините в него не са най-четените текстове).

Може да се направи приблизително изчисление, че новината за оставката във всички сайтове в интернет е прочетена до 200 хил. пъти, което показва, че сайтовете имат по-слабо покритие на аудиторията от телевизиите.

Има голяма разлика в интернет между новина и коментар или анализ. За коментарни текстове е обичайно да се четат от по няколко хиляди души. Коментарни текстове с по 10-20 хил. и повече прочитания са изключения (като се изключат и сайтове с манипулации на посещаемостта).

Кои са съмнителните сайтове от гледна точка на посещения? Всеки читател може да разгледа класацията оттук надолу, да влезе в глобалния брояч Аlexa.com и да провери посещаемостта за всеки в последните месеци. За всеки сайт броячът дава графика за трафика в последните месеци. Има новинарски и вестникарски сайтове, присъстващи от години в българското интернет пространство (не нови), при които се забелязват резки покачвания в посещенията от март насам, до 3-4 пъти повече. Това е неестествено увеличение, което издава манипулации, генериране на трафик с различни средства. Има и нови сайтове, като пловдивския Trafficnews.bg, който очевидно използва някакви средства за генериране на трафик, защото си е увеличил посещенията десетки пъти за няколко месеца и е влязъл в Топ 25.

1. Dir.bg

2. Sportal.bg

3. Offnews.bg

4. Blitz.bg

5. Dnes.bg

6. Dnevnik.bg

7. Vesti.bg

8. Ibox.bg (Забележка: това е система от 8 сайта, която включва сборно посещенията във всичките – News.bg/ Money.bg/ Topsport.bg/ Vsi4ko.bg/ Gladen.bg/ Lifestyle.bg/ Ibox.bg/ Mobile.news.bg. Поотделно всички тези изпадат извън топ 50 на информационните сайтове в България)

9. Gong.bg

10. Webcafe.bg

11. Novini.bg

12. Dariknews.bg

13. Novatv.bg

14. Capital.bg

15. Pik.bg

16. Trafficnews.bg

17. 24chasa.bg

18. Fakti.bg

19. Hotnews.bg

20. Investor.bg

21. Btvnovinite.bg

22. Zajenata.bg

23. Btv.bg

24. Focus-news.net

25. Actualno.com

Alexa.com е собственост на компанията за интернет търговия “Амазон” и следи трафика към всички сайтове по света, независимо дали са се регистрирали в него или не. Броячът не дава конкретни данни за брой посещения, а регистрира трафика ден за ден и го сравнява с всички останали сайтове по света. Прави рейтинг за посещаемост на сайтовете в глобалната мрежа, като дава и отделна класация за България (виж тук).

Извадените тук Топ 25 на онлайн информационните медии, се подреждат в Топ 150 общо на всички сайтове в българското интернет пространство. В общата класация на сайтовете в България начело са търсачката Гугъл, социални мрежи като Фейсбук, пощата Аbv.bg и др. Сайтове торент-тракери за теглене на филми, сайтове за продажби, на банки и др. водят по посещения пред повечето информационини сайтове.

Някои медии у нас се позовават за посещаемост на българския брояч Tyxo.bg, но той дава данни само за онези сайтове, които сa регистрирани в него.

Други се позовават на данни на агенция “Гемиус”, която работи също с клиенти, които й плащат, и не следи трафика като Алекса”, а прави рейтинги, подобни на социологически сондажи. Например сайтът Vesti.bg съобщи неотдавна, че за последния месец според „Гемиус“ е информационен сайт номер едно.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.