Ислямска държава отстъпва и изнася бригади извън Сирия и Ирак

„Гардиън“: Джихадистите развиват международната си мрежа

Бойци на Ислямска държава. Снимка: от видео

Експертен екип към Организацията на обединените нации предупреди във вторник, че Либия се очертава като ключов бастион на „Ислямска държава“ близо до бреговете на Европа.

Предупреждението съвпада с оценките на служители на разузнаването на САЩ, според които местният клон на организацията укрепва на фона на хаоса, който цари в северната африканска страна, пише Хасан Хасан във в.“Гардиън“.

Разширяването на „Ислямска държава“ отвъд земите й в Ирак и Сирия поставя въпроса доколко продължаващата повече от година неспирна въздушна кампания е засегнала групировката. Тя претърпя поражения на бойното поле в североизточната част на Ирак и в Сирия през последните месеци, но извърши и големи терористични нападения зад граница.

По-озадачаващо е това, че докато „Ислямска държава“ е подложена на все по-голям натиск на свой терен, много бойци се завръщат в Либия, за да подкрепят тамошния й клон. Това накара някои западни официални представители да кажат, че групировката може би се готви да използва либийския фронт като резервен вариант в случай на поражение в Ирак и Сирия.

Докладът на ООН посочва, че около 3500 либийци са напуснали страната, за да се присъединят към джихадистки групировки в Сирия и Ирак. От тях 800 са се завърнали в Либия и са станали част от местния клон. Предислоцирането на либийски бойци заслужава по-внимателен поглед, за да бъде разбрано какви сметки си прави „Ислямска държава“.

В Сирия и Ирак на либийските джихадисти се приписват някои от най-важните операции на групировката, включително потушаването на племенен бунт в (сирийския) град Дейр аз Зур и превземането на територии в района на (иракския) град Киркук миналата година. Фракцията, в която те се биеха – Бригадата „Ал Батар“, бе известна с непрестанните самоубийствени нападения и безмилостните масови убийства след превземане на нови територии. Въпреки че повечето бойци в редиците й идват от Либия, фракцията включва чуждестранни бойци от Европа, главно от Белгия и Франция, а също и от Тунис.

Наред с чеченски и узбекски бойци от други фракции стотиците бойци на Бригадата „Ал Батар“ действат като „специални части“ или „командоси“ на „Ислямска държава“. Малцина са организираните групи в състава на „Ислямска държава“, които могат да се мерят по сила с „бригадата“. Сред тях са „Джаиш ал хилафа“ („Армията на халифата“) и „Джаиш ал бадия“ („Пустинната армия“).

Странно е такова елитно формирование да напусне фронта на фона на увеличаващия се натиск. Може би затова западни представители виждат в това признак, че „Ислямска държава“ търси друга база като резервен вариант.

От друга страна, „Ислямска държава“ се опитва да покаже, че е стабилна и да не дава признаци, че се намира под натиск и търси алтернативни бази. Например един дезертьор от „Ислямска държава“ каза миналия месец за в. „Дейли бийст“, че организацията неотдавна е започнала да разпуска бригади, формирани почти изцяло на етнически или регионален принцип, което може да е пагубен ход в такъв критичен момент. На терен групировката е намалила присъствието си в градовете под свой контрол, а понякога дори изоставя наведнъж цели райони.

Въпреки въздушната кампания и сухопътните офанзиви в някои зони върху групировката на практика се упражнява по-малко натиск отпреди. Сблъсъците между иракските сили и „Ислямска държава“ бяха относително редки през последните месеци в резултат на политическата криза в Багдад, предизвикана от реформите, обещани от премиера Хайдер ал Абади и липсата на особено желание за борба с „Ислямска държава“ извън шиитските райони.

Дори превземането на град Синджар от кюрдите миналия месец, изтъкнато като признак за слабостта на групировката, бе просто финалният напън в една битка, която ИД вече бе загубила – няколко месеца по-рано групировката вече беше отстъпила от около 70 процента от града.

„Ислямска държава“ изглежда е насочила вниманието си към разширяване на присъствието си извън Сирия и Ирак и развиване на международната си мрежа. Взривяването на руския самолет, нападенията в Париж и експанзията в Либия са признаци, че групировката иска да извлече дивиденти от успехите си на бойното поле в Сирия и Ирак и да разшири обсега си на влияние по света. Това трудно може да бъде наречено признак на слабост.

(БТА)

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.