Оставката на Христо Иванов е опит да се измъкне чист. И замитане на боклука

След оставката на министър на правосъдието Христо Иванов някои проплакаха във Фейсбук, че си посипват главата с пепел, задето подкрепили това правителство.

Защо? Какво стана?

Парламентът гласува поправки в конституцията. Раздели Висшия съдебен съвет на две – прокурорски и съдийски. И вместо прокурорският съвет да бъде съставен от 6 избрани от парламента и 6 от прокуратурата, в последния момент станаха 5 на 6. Тоест, от прокурорската квота е по-силна, начело с главния прокурор. И това стана повод Христо Иванов да подаде оставка и да каже, че България е прокурорска република. Айде холан…

И защо е сега тоя плач за Христо Иванов? Опитват се да го превърнат в знаме на борбата с мафията. Сляп ли трябва да си да не видиш, че Борисов, Цацаров и Пеевски са един и същ човек? Не от сега.

А защо мнозина трябваше да търпим обидите на онези, които докараха това правителство на власт? Като изначално беше ясно, че с Борисов ще бъде така?

Радан Кънев, Меглена Кунева, Христо Иванов, както и видни интелектуалци, легитимираха един човек, дошъл на власт от мутренските среди, с целия си манталитет, с цялото си минало, с всичкото си нахално газене през закона, заради което трябва да влезе в съда.
Вместо това го легитимираха и прегърнаха за премиер. Това е.

Т. нар. реформатори отначало казаха, че не го искат за премиер. Излъгаха. Нагло излъгаха. Имаха пълна възможност да настояват за друг премиер. Примерно Кристалина Георгиева. Примерно. Не го направиха. Прегърнаха се с Борисов. С усмивки, закачки, флиртове и приятелства. И направиха коалиция с мафиотска групировка.

И не е проблемът с тези поправки в конституцията. Някой си въобразявал, че ще смени главния прокурор? С кого? С „наш човек“? С нова цаца? Оставката на Христо Иванов е театрална и безсмислена. По-скоро бягство от отговорност – като си се хванал на хорото, играй го докрай, докато минат поправките, има и закони за поправяне. А оставката сега е откровен опит да си измие ръцете и да излезе чист.

Беше и калпав министър. В последния момент нелепо поиска да уволнят прокурорка заради това, че не обвинила бившия министър Данов. Бедният Христо Иванов. Данов бил проблемът на мафията. Без дори да е чел постановлението, с което е оправдан.

„Сбъдват се най-големите ни кошмари – да подкрепяме Борисов срещу протестърите, които го избутаха на власт”, написа някой във Фейсбук.

А самият Борисов играеше мач с „Бистришките тигри“ докато министърът подаваше оставка.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.