Защо „Опус Уан” е едно от най-престижните вина в света; Какво е Non-vintage (NV)?

Как френският барон Филип дьо Ротшилд и италианецът от Калифорния Робърт Мондави създадоха „Opus One” през 1979 г.

Избата на винарната „Опус Уан“. Снимка: Уайн доктор

„Опус Уан” (Opus One) е едно от най-престижните вина в света, родено от френските традиции, калифорнийския тероар и опита на американски производител от италиански произход. Избата се намира в Оуквил, Калифорния, в долината Напа, добре позната на винарите и ценителите по света.

Цената на „Опус Уан” в момента, от най-новата реколта, която е в продажба – 2012 година – е 345 долара за бутилка, поръчано по интернет от сайта на избата (виж тук). За 6 бутилки в дървена кутия цената е умножена по 6, без никакви отстъпки – 2070 долара. Сайтът е сложил ограничение – само до 6 бутилки на купувач.
Любопитно е, че в други сайтове и магазини, които продават по интернет от Щатите до Англия и Швейцария, може да се намери и по-евтино – около 220-230 долара бутилката (виж тук).

В Щатите нашироко се продават и т. нар. половин бутилка – по 375 мл – на цена 120-130 долара в интернет. За множество скъпи вина е практика да се продават и по-малки бутилки, нещо, което у нас още не е разпространено. За „Opus One” реколта 2012 г. оценките на дегустаторите се въртят около 91-94 точки. Реколтата на „Опус Уан” за 2008 г. например е се оценява около 93 точки. В тези граници 90-95 точки (от 100) се движат оценките на всички реколти от последните 10-15 години. Цената варира между 200 и 300 долара на бутилка за реколти до 2000 г. назад, а за 2008 г. се движи между 300 и 450 долара на бутилка в различни магазини и поръчана по интернет.

Вино Opus One, стари реколти. Снимка: сайт на винарната

Избата и виното са създадени през 1979 година от местния производител на вина Робърт Мондави и френския производител на вина барон Филип дьо Ротшилд. Мондави е потомък на италиански преселници в Калифорния. Местните вина са създадени от унгарски, немски и френски преселници в Америка, но най-вече от италиански. Макар семейството на Мондави да не идва точно от този занаят, той основава своя изба в Калифорния и става един от най-авторитетните производители на местни вина. Запознава се с барон Ротшилд, чиято фамилия прави прочутите вина Château Mouton Rothschild в Бордо. Двамата решават да направят вино, което съчетава френския опит и традиции и тероара на Напа вали – един от най-добрите райони в света за винарство и особено за сорта каберне. Избата се смята за основана през 1979 г., от когато е първата реколта. Десетина години по-късно е построена нова сграда на избата, където се помещава и до днес, недалеч от винарната на Мондави в Напа вали.
Профилите на двамата създатели на виното – Робърт Мондави и барон Филип дьо Ротшилд – са на етикета на бутилката.

Робърт Мондави (вляво) и барон Ротшилд се дърпат за ушите след първата реколта на виното. Снимка: сайт на винарната

Купажът е типичен „Бордо бленд”, от следните сортове:

Каберне совиньон (79%)
Каберне фран (7%)
Пти вердо (6%)
Мерло (6%)
Малбек (2%)

При ферментацията е престояло заедно с джибрите 18 дни. Отлежало е 18 месеца във френски дъб. В момента се продава като последна реколта 2012 година.

По традиция много от прочутите изби в Бордо, известни с престижни и скъпи вина, правят т. нар. второ вино. Най-общо казано, това е по-евтин вариант на основното скъпо вино, с купаж от същите сортове или част от тях, по-млади реколти, отлежали по-малко и смес от различни реколти.

Винарната „Опус Уан“. Снимка: Уайн доктор

„Опус Уан” също прави т. нар. второ вино „Увертюра” (Overture). То е т. нар. non-vintage, купаж от вина не само от една реколта (виж справочника по-долу). Цената му е 115 долара на бутилка, 690 долара за кашон от 6 бутилки, поръчано от сайта на избата. И също така може да се намери с 20-30 процента по-евтино в други магазини и сайтове в интернет.

То е купаж от същите пет класически сорта за вина тип „Бордо”, както и на „Опус Уан” – Каберне совиньон, Мерло, Каберне фран, Малбек и Пти вердо. Отлежало е във френски дъб.

Т. нар. второ вино на винартата „Опус Уан“ е същият купаж, Non vintage, около три пъти по евтино. Снимка: сайт на избата

„Без опера няма увертюра. Като музикална интродукция към велико музикално произведение, виното „Увертюра” представя елементи от великото произведение, макар да не е в неговата цялост. Но ако операта е изключителна, и увертюрата ще е също така изключителна” – пише в сайта на „Опус Уан” за виното „Увертюра”.

Успехът на „Opus One” се дължи не само на тероара, добре гледани лозя, опитът на производителя и високото качество. Виното е стил и престиж. Когато идва от известни имена, с определена история, то естествено се подрежда на рафта на скъпите и престижни вина.

Справочник

Non-vintage (NV)

Думата означава „без реколта” и се отнася за вина, които са направени от купаж от реколти от различни години. Най-често се отнася за шампанско и пенливи вина.

Вино, на чийто етикет е указано, че е Non vintage. И всички вина, на чийто етикет не е указана реколта, се смятат за Non vintage. Снимка: Уайн доктор

Повечето отлежали вина са от една реколта (vintage), от една година. Например vintage Champagne означава, че 100% от шампанското е от една реколта, от една година.
Но когато едно вино се прави от купаж от вина от две или няколко реколти от различни години, виното е non-vintage. Често на етикета се означава със съкращение като NV.
Но и за каквито и да е вина, на чийто етикет не е изписана година на реколта, се смята, че са non-vintage.
Авторитетните вина и изби, особено ако става дума за шампанско, правят vintage вина, от една реколта, до 3-4 пъти за десетилетие. Те са малък процент от цялата им продукция и са по-скъпи. През останалото време правят non-vintage.

Шампанско, на чийто етикет е указано Vintage 1998. Всички видове шампанско, на чийто етикет не е изписана реколта, са Non vintage. Снимка: Уайн доктор

Понякога това се прави не само за търсене на по-добре структуриран вкус, а за повишаване на качеството на по-лоша реколта с някоя по-добра. Случва се това да се прави за спасяване на някое по-голямо количество вино, което залежава непродадено, за да му придаде свежест и повече вкусови качества.
При шампанското случаят е друг – не се добавят вина от по-нови реколти в по-стари, а обратно – в последните реколти, отлежали 1-2 години, се добавят отлежали по 3-4 и повече години, за да се структурира вкусът.
В българското винарство е практика от едно време да се добавя по-младо вино в залежали вина, за да засилят вкусовите му качества.
По правило non-vintage са всички високоалкохолни полусладки вина порт, мадейра и шери.

ВинотоЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.