Франция си е… Франция. Даде отпор на националистите

Социалисти и републиканци – заедно срещу националистите, които не спечелиха и в един регион…

Димо Райков. Снимка: личен архив

Минути след обявяване на резултатите от регионалните избори във Франция равносметката е – националистите нямат победа в нито един регион. А преди втория тур водеха в цели 6 региона, и то със значителна преднина. Пет региона са спечелени от партията на Саркози, пет – от социалистите, в три се чакат резултатите.

Слушам политиците на Франция и за сетен път разбирам защо тази страна е велика. Всички застанаха, републиканци, социалисти, срещу настъпващия национализъм. Почти десет процента повече са гласували на втория тур.

Само един пример – Хавиер Бертран от републиканците спечели емблематичния двубой с Марин льо Пен с цели 12 процента. А шефката на националистите водеше със значителна преднина в първия тур… И Бертран в победната си реч каза:“ Това не е моя победа, това е победа на хората от региона!“

Нито един не изрази победно настроение, триумф или нещо подобно. Напротив, трезви, премерени думи. И тревога – трябва да слушаме гласа на народа… Това е – каква огромна разлика с нашенските нрави – пребих този, пребих онзи…У нас винаги всички са победители.

Красноречив факт на тези избори е, че социалистите са гласували за републиканците в няколко региона и са помогнали за победата?!? И преднина от 20 и повече процента бе стопена в няколко региона…

Ето това е тайната на Франция – в критичния момент, в най-важния за нацията, винаги се мобилизира тъй наречената „критична маса“, тогава няма „сини“, „червени“, няма мерене на егото, а има борба за бъдещето на Републиката! „Критичната маса“, която застава като непоколебим боец в името на демокрацията и Републиката!

Това е Франция! Страната на демокрацията!

От страницата на писателя Димо Райков

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.