Съдебна реформа или стари седесарски номера?

Главните прокурори, избирани от началото на 90-те години досега: Татарчев, Филчев, Велчев, Цацаров – всичките са избор на политици, но не успяха да ограничат престъпността и да преборят мафията, за която всички говорят. Снимки: Булфото и бТВ

Помни ли някой как СДС извърши реформа в съдебната система през 1991 г.?
След като спечели изборите „с малко, но завинаги“, както се изрази Александър Йорданов (34 на 33 процента СДС-БСП), първата работа беше да уволни Висшия съдебен съвет (ВСС) и да назначи нов, с поправка в закона. А съветът беше избран от съдии и прокурори, и от предишния парламент, с 5-годишен мандат по конституция. Конституционният съд прие това нарушение на мандата на членовете на ВСС. Новият ВСС направи бърза и тотална чистка сред прокурори и съдии (вече деполитизирани), уволни хора, които са били членове на БКП, свързани нещо с БСП и т. н. съмнителни, и избра за главен прокурор Татарчев – наш човек и за шеф на Върховния съд Иван Григоров, също наш човек. И от СДС казаха – съдебната реформа приключи. Не е шега. Точно така казаха.

След няколко години БСП на власт по същия начин промени отново закона за ВСС и поиска да смени състава му. Този път Конституционния съд каза, че не може, нарушение било на конституцията. Два пъти се произнесе противоположно по един и същ казус.

После

Костов си избра за главен прокурор Филчев

и СДС настъпи втори път мотиката.
После при тройната коалиция избраха за главен прокурор Борис Велчев без въобще да има конкурентен кандидат, с пазарлъци и договорки със съдебната власт.

Това, което става в момента много прилича на същите номера, да сменим съвета и да си назначим наши хора за главен прокурор и прочее.
Едно безкрайно бъркане на политиците в съдебната власт.

По традиция Борисов си избра за главен прокурор Цацаров. Той демонстративно обслужва него и Пеевски.
Но как я мислят някои от Реформаторския блок – да махнем Цацаров и да си сложим наш човек? Пак?
Това ли е съдебна реформа? Пак? Какви членове на ВСС ще избере сегашния парламент?
Примерът на СДС систематично се повтаря от всички партии оттогава досега. Съдебната власт и ВСС са се превърнали в ариегард на политически партии. Шефове на съда и прокуратурата периодично се проявяват в политическа роля.
Сегашният Реформаторски блок е сбор политически издънки на разпадналото се някогашно СДС. Те имената си менят, но нрава – не. Нямат елементарна почтеност, но говорят за принципи.
И какво се случва сега?
Оставката на минсистъра на правосъдието Христо Иванов доведе Реформаторския блок до поредната шизофрения. ДСБ ще излезе в опозиция, а Москов и другите ще останат министри.

С конституционните поправки всичко беше разиграно като театър. Мафията победила. Коя мафия? С която са в коалиция?

Фейсбук и интернет се изпълниха с въздишки по речта на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, скромен протест запуши Орлов мост.

И съдии с тоги се появиха на протест

пред Съдебната палата, а Съюзът на съдиите призова всички юристи да излязат. Главният прокурор отговори с  акция с арестуване на митничари, да покаже колко е деен…
А наистина ли се бунтува гражданското общество? Наистина ли знае какво иска?

Споменатият Лозан Панов беше избран през януари за шеф на Върховния касационен съд в резултат на политическа договорка, от същите тези членове на ВСС, срещу които някои протестират и говорят за мафия. Тогава съдиите подкрепиха конкурентна кандидатура на Павлина Панова, която имаше и по-висок ранг като съдия. Но тя беше нападната и при избора срещу нея се изправиха същите тези омразни лобисти във ВСС.

Целият сблъсък по конституционните поправки издава политически борби за съда, а не принципи. И от страна на ГЕРБ, и от страна на т. нар. реформатори. Министърът на правосъдието може да е подал оставка от принципни съображения, и (или) да си измие ръцете и да излезе чист от компромиса, който досега е правил да участва в правителство на Борисов. Но т. нар. реформатори? Какво искат?
Конституционни поправки се правят с квалифицирано мнозинство. Може ли партия с 8% от гласовете да наложи своето при това положение?

С конституционните поправки ВСС се разделя на две – прокурорски и съдийски. И прокурорският ще се състои от 5 души, избрани от парламента и пет, избрани от прокурорите, плюс главния прокурор. Тоест 5 на 6 в полза на прокуратурата. А първоначалните споразумения за поправката са били да са 6 на 6, паритет с парламента. И тази промяна в последния момент предизвика оставка на министъра, речта на Лозан Панов, протести пред съда и на Орлов мост. Заваляха тълкувания, че така се давала властта на главния прокурор, парламентът се уплашил от него и т. н.

Много съмнително. Както сега има лобисти във ВСС, които избират главен прокурор и шеф на Върховен съд (вкл. Панов), така и занапред ще има лобисти. И борбата е кой да си намърда в съвета лобисти.

Това са старите седесарски номера. Някогашният електорат на СДС и някои от кадрите му се преля в ГЕРБ, които са усвоили целия набор от тези номера, и са прибавили нови, характерни за мутренските среди, от които идва премиерът Борисов.

А остатъците от някогашното СДС създадоха тази шизофренна ситуация – хем са против мафията, хем са в коалиция с нея.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.