Как фалшификатът за кацането на луната мина по света и у нас. Кой вярва в конспирации?

Астронавтите Армстронг и Олдрин прекарват общо 21 часа и 36 минути на лунната повъхност на 20 юли 1969 г, взимайки проби и правейки снимки. НАСА

Фалшификат на интервю, в което режисьорът Станли Кубрик (тоест актьор, който го наподобява) признава, че американците не са кацали на луната през 1969 г., а той е заснел в студио на земята кацането, обра овациите из Фейсбук и YouTube.
Опровергаха го тук-там, защото сериозни медии не могат да се занимават с измислици. Но приблизително всеки четвърти-пети човек твърдо няма да повярва на опроверженията и още по-твърдо ще вярва, че американците са излъгали.
Толкова приблизително вярват и в кемтрейлс, толкова са и вярващите, че „американците сами са си съборили двете кули в Ню Йорк“.
У нас процентът на „твърдо вярващите” може да е  и по-висок от средния за развитите общества.

Когато става дума за медии и факти, никога не трябва да се забравя, че аудиторията чува това, което иска да чуе. Това е психологически феномен. И винаги се намират медии, които да й поднесат това, което иска да чуе. У нас например се напълни със сайтове, които ти поднасят желаното като действително (и за политика, и за конспирации). Не че другите медии не правят същото, но поне се стараят да се правят на обективни.

Заслужава да се проследи

как се разпространяват у нас и по света измислици

като тази за фалшивото кацане на луната и какъв е ефектът.
Ето с две думи откъде тръгва. На 10 декември сайтът yournewswire.com публикува „сензация” – видео, филм на някой си журналист, който съдържа интервю с признания на режисьора Стенли Кубрик, направено „три дни преди смъртта му”, че през 1969 г. той е заснел фалшификат за кацането на луната, по поръчка на американското правителство (виж тук извадка с „признанието на Кубрик”).

Кадри от това интервю на „Кубрик” циркулират из интернет най-малко от август тази година. Но никой не ги взима насериозно. Слухове, че Кубрик е снимал кацането на луната в студио на земята се разпространяват също от години. Но сега кадрите са сглобени във филм, описани като сензация.
Сайтът yournewswire.com е нещо подобно на българския сайт „Разкрития” и др., които пишат измислици. Само като погледне човек в yournewswire.com ще види множество такива статии – като свързана новина може да прочете например, че американски астронавти тайно са кацали на Марс още през 1973 г. (ама това не се превърна в сензация) и т. н. съчинени новини. Неща, които не можеш да прочетеш в сериозни медии на Запад. В текста се казва, че режисьорът Кубрик е подписал договор с журналиста да не разпространява неговото признание 15 години след смъртта му. Сега те изтекли и – ето, разкритието излиза на бял свят (подробности за фалшификата виж по-долу).

Астронавтът Дейвид Скот маха към камерата след като слиза на луната от модула"Аполо 15" през 1971 г. Скот е седмият човек стъпил на луната. Снимка: НАСА

Астронавтът Дейвид Скот маха към камерата след като слиза на луната от модула"Аполо 15" през 1971 г. Скот е седмият човек стъпил на луната. Снимка: НАСАПилотът Едуин Олдрин слиза около 20 минути след Армстронг на луната и е заснет от колегата си, 20 юли 1969 г. Снимка: НАСАНийл Армстронг, първият човек, стъпил на луната на 20 юли 1969 г. Тази е най-разпространяваната снимка, затова около нея има най-много спекулации, че сенките не съвпадали, имало фалшификация. Демек - Кубрик е допуснал такава нелепа грешка... Всъщност на всички снимки сенките са от слънцето и от една посока. На тази някои сенки се губят в неравностите и това дава повод за фантазии. Снимка: НАСААстронавтът Нийл Армстронг, сниман от колегата си Олдрин до лунният модул на Аполо 11. Снимка: НАСААмериканското знаме на луната. В горния хоризонтален край в него има пръчка, да го държи като развято, защото на луната няма ватър. То е леко извито, набръчкано, защото като е извадено не е разгънато и изгладено докрай. Снимка: НАСАЛунният модул Аполо 11. Снимка: НАСАСнимка на земята от екипажа на Аполо 11. Тук също не се виждат звезди, но това има просто обяснение (виж в текста). Снимка: НАСААстронавтът Олдрин прави тестове на модула Аполо 11. Снимка: НАСААрмстронг снимал крака си на лунната повърхност. Снимка: НАСАНийл Армстронг поставя възпоменателни знаци за загиналите си колеги американски астронавти и руски космонавти. Снимка: НАСА Знамето от видеокамерата на борда на лунния модул Аполо 11. Снимка: НАСААстронавтите Армстронг и Олдрин прекарват общо 21 часа и 36 минути на лунната повъхност на 20 юли 1969 г, взимайки проби и правейки снимки. НАСАОлдрин монтира сателитен придавател-приемник. Снимка: НАСААрмстронг събира проби от почвата. На земята са донесени към 480 кг. проби от лунната повърхност. Снимка: НАСАНийл Армстронг, сниман в лунния модул от Олдрин. Снимка: НАСА

От този сайт новината е препечатана на 14 декември в английския таблоид „Експрес”. Този вестник е нещо като българския „Шоу”, само че е всекидневник. „Експрес”, за разлика от българските вестници, спазва известна дистанция. В текста името на Кубрик е изписано на места в кавички или се казва „човекът, за когото се твърди”, и режисьорският фалшификат също е сложен в кавички на места. Накрая са написани и някои контрааргументи на тази конспирация.
Но съчинението са го цитирали и подобни жълти издания по света.

И български редактори в уж сериозни медии и телевизии вадят тази новина от интернет и я представят като сериозна, дори по-сериозна, отколкото в първоизточника „Експрес”, който все пак накрая оставя сянка на съмнение.
Ето кои са медиите у нас, които разпространиха

фалшификата като напълно сериозна новина:

В. „24 часа”: „Режисьорът Стенли Кубрик: Янките не са стъпвали на Луната, аз заснех измамата”.
„Вести” – Vesti.bg: „Стенли Кубрик признава, че е режисирал „кацането“ на Луната” (към текста е включено и цялото фалшиво видео).
ТВ Алфа: „Нийл Армстронг никога не е стъпвал на Луната”
В. „Стандарт”: „Стенли Кубрик: Аз режисирах „кацането“ на Луната”
В. „Монитор”: „Стенли Кубрик: Аз снимах измамата за янки на Луната”
Dnes.bg: „Стенли Кубрик: Янки на Луната? Аз снимах измамата!”

Към тези издания може да се добави списък от още куп жълти издания като „Блиц”, „Новини”, „Сензация”, „Петел”, „Факти” и др., които изобщо не подлагат на съмнение новината.
В уж по-сериозните „24 часа”, „Стандарт” и „Вести”, след като са изложени подробно всички „съкрушителни” факти за измамата на американското правителство, накрая има по едно изречение като уговорка, че някои се съмняват в това интервю на Кубрик, или че „руснаците” досега са щели да разобличат американците, защото ги наблюдавали със спътници. Вметнато, колкото да укрепи валидността на фалшификата.
Сайтът за култура „Площад Славейков“ също „разбива“ конспирацията: „Истината е, че Кубрик е режисирал кацането на Луната. Огромната измама, наречена „Америка“, е официално развенчана“, но накрая има едно изречение, които показва, че авторът се подиграва с конспирацията. Само че не се разбира и читателят ще го вземе насериозно (виж тук).

Има друга група български медии, които дават новината с известно дистанциране още в заглавие, но все пак я слагат като сериозна.
Например Нова тв също описва всички подробности и разобличения на „Кубрик” с водещи заглавия и анонси: „Излъгаха ли американците, че са кацнали на Луната? Видео на Стенли Кубрик задълбочи мистерията около историческото събитие”. Накрая са цитирани и астрономи, които обясняват, че това са глупости, но общият резултат е такъв, че оставя съмнения. Кацането на луната е наречено „мистерия“.
Сайтовете „Актуално” и „Дарик” например са сложили еднакви заглавия: „Скандален филм твърди, че Стенли Кубрик е режисирал кацането на Луната”. И т. н. тази „новина” е обхваната от почти всички медии у нас. Във Великобритания, откъдето е първоизточникът, не е така. И като я видиш умножена навсякъде из сайтовете, по телевизия, остава елемент на съмнение, дори да не вярваш в конспирации. А има силна религиозна вяра в част от читатели и зрители в конспирации. И те се утвърждават и разпространяват точно така, с нискокачествени медии.

Само сайтът „Офнюз” у нас веднага опроверга „новината”: „Поредният фейк за лунните конспиратори на един фалшив Стенли Кубрик” (виж тук).

От този случай могат да се направят изводи за българските медии въобще, доколкото със същата лекота пускат информация и за други събития.

Въпросното видео, кадри от което

циркулират из мрежата отдавна,

се появява в пълната си версия като филм в началото на октомври, но е слабо посещавано, докато не излезе публикацията в английския „Експрес”.
В началото на филма има надписи, че интервюто с „Кубрик” е заснето през май 1999 г., а той е починал през март. Това, да речем, е печатна грешка.

Стенли Кубрик (вляво) заснет на видео малко преди смъртта си. Вдясно е кадър от фалшивото видео с „признания“ на Кубрик. Снимки: от екрана

Но вдовицата на Кубрик опроверга. Тя съобщи чрез свой представител, че такъв журналист никога не е интервюирал съпруга й, нито Кубрик е участвал в такава конспирация. Това, разбира се не е достатъчно за вярващите в конспиративни теории.

Те не приемат и аргументите, че човекът в кадрите дори не прилича на Кубрик (виж тук кадри с истинския Кубрик по това време), а очевидно е актьор, нарочно сниман в полусянка, за по-голяма конспирация и за да не личи измамата (виж тук).

В нередактирани кадри от т. нар. филм, разпространени преди окончателното му сглобяване, се чува как интервюиращият се обръща към човека, който би трябвало да е Кубрик, с името Том и му дава инструкции как да говори – явно доказателство, че това е постановка (виж тук, към 14-а минута).

Дали всичко това е достатъчно да разубеди вярващите в конспирации? Не, разбира се. Те почват да вадят аргументи, че флагът на САЩ, побит от Армстронг на луната, не може да се развява,

защото там няма вятър

На снимката нямало и звезди в черното небе. Сенките на знамето и Армстронг не съвпадали и др.
Още преди години НАСА отговори на тези конспиративни теории, очевидно отчитайки, че част от обществото като мислене е на равнището на малки деца от началното училище.

И ето накратко обясненията. Знамето в горната си хоризонтална част има пръчка, която да го държи изправено, като развято. То е леко смачкано, извито, заради материята, от която е направено, извадена и недотам разгърната. Пръчката си личи, вижда се и с просто око.

Снимките са правени с фотоапарат „Хаселблад” 6х6 см. Когато се снима общ план с фотоапарат с филм (и не само), няма как да се видят звездите на черното небе, особено когато експозицията е нагласена за силно осветени от слънцето обекти, а не за нощно небе. (А и какво е пречило на „Кубрик” да си сложи „звезди“ където трябва?).
Сенките – неравната повърхност скрива някои и те не се виждат. А всъщност може ли „Кубрик” да е снимал в студио, с прожектор, който наподобява слънцето, а да е допуснал такава грешка със сенките?
И т. н. всяко твърдение за конспирация е нелепо и има своето просто обяснение.

Първите стъпки на Армстронг на луната са предавани директно от камерите на лунния модул и са гледани от 530 млн. зрители по света. У нас някои „специалисти” спорят, че тогава нямало директни предавания и видеозапис (ами то как да излъчват – или е едното, или другото). Тогава е имало директни предавания и то повече от сега, защото видозаписът не е бил с толкова високо качество. И към 1969 г. не само видеомагнетофони, ами и видеокасетофони е произвела американската компания „Ампекс“.

Най-накрая – може ли някой да повярва, че хиляди служители на НАСА в онези години са участвали в някакво съзаклятие, конспиративна фалшификация и досега всички спазват „омерта” и мълчат. Не един или двама луди, ами поне десетина сериозни хора досега, към 50 години по-късно, щяха да признаят конспирацията. Всеки служител на НАСА е от средно американско семейство с по 3-4 деца, ако не той, то поне някой син, дъщеря досега щеше да издаде признанията на вече покойния си роднина от НАСА.

Конспиративното мислене не се подчинява на нормална логика и аргументи. То е вид религиозен фанатизъм.
Има хора, които твърдо вярват, че земята е плоска. Имат си своя организация и сайт Flat Earth Society. По същия начин има вярващи и в това, че НАСА не е пращала хора на луната.

БългарияЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.