Ще спре ли някой този потоп от реклами на хазарт по телевизията? Побъркаха народа

Всеки божи ден по няколко телевизии се появяват хора от народа във всякакви възрасти и полове и обясняват как са спечелили по няколко десетки хиляди лева от най-разнообразни тото игри и лотарии.

Като мине човек из София или в който и да е град из провинцията, край хазартни пунктове и магазини по пейките седят същите хора от народа и стържат с монета да открият заветните числа, от които могат да спечелят.

Толкова много хора печелят според телевизионните реклами, че това ще се окаже най-голямата инвестиция в страната за годината. Но има наивници, които вярват на тези лъжи.

Паралелно всяка седмица по два пъти има надълго и нашироко предаване за държавния спортен тотализатор, в което съветват хората да „инвестират”. Говорят за тях като за иннвеститори, а не за хазарт. И наистина, след това промиване на мозъци много хора вярват, че тотото и хазартните игри са инвестиция.

Като тръгнеш из София, във всеки малък квартал има по няколко игрални зали. Вътре е пълно и с пенсионери, които играят на бинго. От Лъвов мост до НДК има поне 10 казина и бинго зали.
В Пловдив може да видиш из центъра в радиус от 50 метра три игрални зали.

Всеки български град е Лас Вегас.

Ако някой не знае – хазартът е най-удобния, класически начин за пране на пари. Как става това? Собственикът на казината „разрешава” на определени хора да печелят. Това се прави и с рулетка, и с игрални автомати. Има прости начини, които, за разлика от Лас Вегас, в страна като нашата въобще не подлежат на контрол и проверка.
„Печелившите късметлии” получават официален документ, че са спечелили от казино. Изпират си парите, които са натрупали от сивата икономика, контрабандата, наркотици, проституция. Спечелените пари ги връщат на собственика, той си знае как да се оправя с данъците. Как ги пере после – също си знае.

Има всички основания да се мисли, че и с масирано рекламираните хазартни игри е намерен начин за пране на пари. Най-малкото, има всички съмнения, че зад тази мощна хазартна кампания седи и властта, тоест някой по върховете на „хранителната верига” взима комисиони в милиони.

И не се вижда нито една партия или политик, който да говори за ограничаване на хазарта като в цивилизования свят.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.