Втори национален конкурс „Моята любима книжарница“ – имаме победител

Водещият Дани Михайлов обявява класирането във Втория национален конкурс „Моята любима книжарница“. Снимка: официален сайт

На официална церемония, състояла се на 15 декември в литературен клуб „Перото”, бе връчена наградата „Моята любима книжарница” за 2015 година, съобщиха организаторите.

В уютната атмосфера на „Перото“ се събраха книжари, читатели и журналисти и те първи имаха възможност да разберат кой е почетният носител на приза „Моята любима книжарница“ за 2015 година. Водещ на церемонията по награждаването беше Дани Михайлов.

Националният конкурс „Моята любима книжарница” се провежда за втора поредна година и дава възможност на читателите сами да определят своя фаворит. Тази година в надпреварата се включиха 180 книжарници, които се съревноваваха за любовта на читателите от цялата страна. От 9 ноември до 11 декември 2015 г. повече от 9000 гласували определиха любимите книжарници на българите. Организатор е сдружение „Всичко за книгите“.

За втора поредна година големия приз получи „Гринуич – Книжен център” от гр. София. Наградата – почетна грамота и екскурзия за двама от книжарите, бе приета от Виктория Бисерова, собственик на „Гринуич“. В челната тройка влизат още книжарница „Вияна” в гр. Ловеч, заела почетното второ място, и книжарница „Приятели” в гр. Враца, която се класира трета. Грамотите на подгласниците бяха връчени от учредителите на „Всичко за книгите” – Цветелина Дечева и Анжела Кьосева.

Останалите книжарници, наредили се в топ 10, са:

На четвърто място – „Елефант букстор”, гр. София;
На пето – „Нисим”, гр. София;
На шесто – „Книжен ъгъл”, гр. София;
На седмо – „Сиела букс & мюзик” (подлез на Ректората), гр. София
На осмо – „Хермес” (пл. „Васил Левски“ № 2), гр. Пазарджик
На девето – „Буктрейдинг” (ул. „Хан Аспарух“ № 49), гр. София
На десето – „Приятели” (пл. „Атлантически“, бившето кино „Аида”) , гр. Хасково.

Честито на победителите, а догодина книжарниците от България отново ще могат да се изправят в достойно съревнование за любовта на своите читатели.

Конкурсът в цифри

В рамките на един месец на сайта www.vsichkozaknigite.com гласуваха 9078 души за 180 книжарници от 44 града в страната. С 13.5 % от всички гласували на първо място е Книжен център „Гринуич” в град София. Книжарницата спечели и голямата награда – уикенд за двама в Рим, осигурен от туристическа агенция „Loyal Travel”. Това е втора победа за софийската книжарница в конкурса „Моята любима книжарница”.
На втори място с  4.4% от читателските гласове се нареди книжарница „Вияна“ от град Ловеч, а на трето място – с 3.8% е книжарница „Приятели“-Враца.

Интересът на читателите и на книжарите към второто издание на конкурса е още по-голям, отколкото миналата година. Подкрепяйки своите любими книжарници в надпреварата, хората демонстрираха своето уважение към книжарската професия, която е не просто работа, тя изисква знания, въображение и отдаденост.

Първоначално най-голямата активност беше в София, Варна, Пловдив и Стара Загора, но постепенно тя нарасна и в останалите градове. Тази година 41.6% от читателските гласове са за книжарници от София, а 58.4% – за книжарниците от страната. Независимите книжарници получиха 46.8% от гласовете, а книжарниците, част от вериги – 53.2%. В сравнение с миналата година резултати остават почти непроменени.

Както се вижда в София делът на гласувалите е 41.6%, за разлика от икономическите показатели, където бизнес и икономика са концентрирани в столицата, то любовта на хората към книгите и към хората на книгите – книжарите, е разпределена равномерно по цялата страна. И няма значение дали книжарницата е самостоятелна, или част от верига, дали е малка или голяма, всяка има своите лоялни клиенти.
„Резултатите от конкурса дават полезна обратна връзка както на нас, като организатори, така и на книжарите и ни мотивират да гледаме с още по-голям ентусиазъм към следващото издание на конкурса следващата година, споделят от „Всичко за книгите”.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.