Мъжете са обречени да изчезнат, но не е ясно защо

От години се раждат все по-малко момчета и като че ли силният пол е обречен да изчезне. Биологичният упадък на мъжете се вижда най-отчетливо в данните за раждаемостта. И въпреки че повече момичета се раждат от повече от половин век, учените все още се чудят какви са причините за това.

На плажа мъжете се чувстват прекрасно, но се справят по-трудно с неблагоприятната околна сред, тъй като са генетично обременени. Това може да е една от причините, заради които броят им намалява. Снимка: Уебшотс

Y-хромозомата, която е сърцето и душата на мъжкия ген, е несъвършена. Тя има много по-малко гени, отколкото женската Х-хромозома и се смалява. За няколко милиона години тя е загубила две трети от първоначалната си големина и продължава да се свива. След няколко столетия опит става ясно, че на сто родени момичета се раждат средно малко повече 106 момчета. През последните 50 години обаче това съотношение се променя в полза на момичетата.

Документирано е, че в САЩ, в Европа и в Япония днес се раждат по-малко момчета, отколкото преди 30 години. От 1970 година в САЩ са се появили на бял свят 137 000 момчета по-малко, отколкото се е очаквало според статистиката. Според Девра Лий Дейвис и публикувания от екипа й доклад в онлайн-списанието Environmental Health Perspectives, в Япония са се родили 127 000 момчета по-малко от очакваното.

Учените в целия свят се мъчат да разберат какви са причините за това. Възможно е по-малкият брой на мъжете да се дължи на повишената смъртност на фетусите преди раждането, въпреки че като цяло тя намалява. Но не е ясно защо през последните три десетилетия смъртността на мъжките фетуси се е увеличила.

„Известно е, че на мъжете, които работят с разтворители, пестициди и с метали, им се раждат по-малко момчета. Знаем също така, че храненето и здравословното състояние ограничават плодовитостта на жените, а при бременните влияят върху здравето на детето,” казва Дейвис. „Най-вероятно комбинация от всички тези фактори и все по-високата възраст на родителите причинява по-ниския брой родени момчета.”

Природните бедствия и икономическите катаклизми също влият върху това, дали ще се роди момче или момиче. При преживян стрес майките раждат повече момичета. Снимка: Уебшотс

Генетикът Стив Джоунс, който работи в Лондон, смята, че тенденцията се дължи на влиянието на околната среда. Освен това от самото си раждане мъжете имат биологичен недостатък, от който не могат да се отърват. Носителите на Y-хромозомата имат генетични затруднения да се справят с неблагоприятната околна среда. Факт е, че по време на всякакви кризи се раждат по-малко момчета. Ако бременната жена преживее някакъв стрес, тъга или икономическа катастрофа като безработица, последствията са, че в околоплодните води умират предимно мъжките фетуси. Ралф Каталано от Калифорнийския университет в Бъркли потвърждава този феномен с раждаемостта след обединението на Германия. През 1990 година източногерманската икономика се срива, а през 1991 година е отбелязан спад в броя на родените момчета.

Теглото и полът са взаимозависими

По една друга следа, която може да обясни недостига на мъже, са тръгнали шведските учени. Когато жената в началото на втората си бременност е по-тежка, отколкото в началото на първата, бебето ще бъде по-скоро момче. Изследователи от Харвардския университет и стокхолмския институт Каролинска констатираха изненадващи факти: колкото повече напълнява майката между две бременности, толкова по-голяма е вероятността да роди момче. Учените обаче предупреждават да не се надебелява прекомерно и подчертават, че „наддаването на тегло преди бременността крие голям риск за майката и за детето”. Изследването, публикувано в списание Fertility & Sterility, е проучило показателите на повече от 220 000 бременни шведки, забременяли два пъти между 1992 и 2004 година.

Оказва се, че освен от теглото на майката, полът на фетуса се определя и от стреса. Учените регистрирали скрития ефект след голямото земетресение в японския град Кобе. След него се родили 1,5 процента по-малко момчета, отколкото в предишните години. Фактът, че след края на Първата и на Втората световна война в Германия са се родили повече момчета, учените обясняват с друг ефект: войниците в отпуск и жените им са се опитвали съвсем умишлено да направят поколение във фертилните дни. И тъй като Y-хромозомите се придвижват по-бързо, зачевали повече момчета.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.