Моника Белучи: Ролята на проститутка в “Стреляй смело” ми достави огромно удоволствие

Моника Белучи. Снимка: Уебшотс

Италианката Моника Белучи още преди години беше призната за една от най-красивите и сексапилни жени в света. Започнала кариерата си от модните среди, за кратко време тя успя да се наложи в киното и сега е еднакво търсена за италиански, френски и американски продукции. Във филмографията й присъстват заглавия като “Апартаментът”, “Малена”, “Необратимо”, “Плачът на слънцето”, “Страстите Христови”, “Братя Грим”, “Колко ме обичаш”, “Шейтан” и много други.

В петък по софийските екрани тръгва предпремиерно най-новият филм с участието на актрисата – “Стреляй смело”. В него тя играе ролята на проститутка, която се съюзява с мъж със съмнителна репутация на име Смит (Клайв Оуен). В скорошни интервюта за сайтовете filmwad.com и collider.com Моника разказва за филма, голите сцени и разликата между европейското и американското кино.

– Моника, как се съгласи да играеш проститутка в “Стреляй смело”?
– Без изобщо да мисля. Когато ми изпратиха сценария, бях в Европа, затова веднага щом го прочетох, заминах за Лос Анджелис, за да се срещна с режисьора на филма Майкъл Дейвис. Достави ми огромно удоволствие да играя проститутка, моята героиня е абсолютно освободена. Тя върши опасни и мръсни неща, но го прави по много игрив начин. Филмът е едновременно мрачен, плашещ, секси и смешен. Обичам да играя персонажи, които са коренно различни от мен самата. Почти всичките ми героини са силни и решителни жени. А в реалния живот аз съм доста слаба и несигурна.
– Кое ти беше най-трудно по време на снимките?
– Най-трудно ми беше по време на любовната сцена, защото тя е едновременно и екшън сцена. Трябваше доста да репетираме.
– Колко време ви отне да заснемете тази сцена?
– Отделихме цял ден само за нея.
– Често се разсъбличаш на екрана. Голотата явно не те притеснява.
– Е, няма да се разсъбличам вечно. Все някога ще престана. Но иначе нямам нищо против да се разсъбличам във филмите. Ако е обоснована, голотата на екрана е много хубаво нещо.

Моника заедно с актрисата Джан Зи и режисьора Уон Карвай на фестивала в Кан миналата година. Снимка: Ройтерс

– Едни от най-откровените ти голи сцени са във филма “Необратимо”, в който играеш заедно със съпруга си Венсан Касел. Преди време ти заяви, че този филм е бил най-важната стъпка в кариерата ти. Още ли мислиш така?
– Да. Снимките на “Необратимо” бяха много тежки, но ми помогнаха да усетя с цялата си същност какво означава истинско кино. Във филма има всичко – и жестокост, и лудост, и любов.
– Какви са най-големите разлики между американското и европейското кино според теб?
– Страшно много са. Американците и европейците имат различна култура, различна гледна точка за нещата., включително що се отнася до правенето на филми. За мен е много интересно да снимам филм в Италия, после да отида в Париж и да направя друг, а след това да ме извикат за някоя американска продукция. Хубаво е.
– Къде се чувстваш най-добре?
– Обичам еднакво Рим, Париж и Лондон.
– Имаш дъщеря на три години. Промени ли те майчинството?
– Това е нещо страхотно. Сега дъщеря ми пътува навсякъде с мен, но когато тръгне на училище, това ще се промени. Ще спра да работя и ще се посветя изцяло на нея. Шегувам се! (смее се) Но определено ще забавя темпото и няма да участвам в 3 филма годишно. Трудно е да бъдеш едновременно добра актриса и добра майка.
– Ще позволиш ли на дъщеря ти да гледа всичките ти филми, когато порасне?
– Да, но ще трябва наистина да е достатъчно пораснала, за да може да ги разбере правилно. Филми като “Необратимо” и “Страстите Христови” са много тежки за гледане.
– Венсан помага ли в грижите за дъщеря ви?

Актрисата на фестивала в Довил в началото на септември. Снимка: Ройтерс

– О, да. Той е много добър баща.
– В миналото двамата често си партнирахте на екрана. Няма ли да го направите отново?
– Ще го направим, разбира се. Но трябва да се появи подходящ сценарий.
– Какво да очакваме от теб в бъдеще?
– През ноември започвам снимки на филм във Франция, в който ще играя заедно със Софи Марсо. Аз и тя заедно на екрана, представяте ли си?! Режисьорката е съвсем млада, казва се Марина Де Ван. Мисля, че филмът ще стане много хубав.
– Каква е връзката между теб и Софи Марсо във филма?
– Ооо, само почакайте и ще видите!
– В какъв филм не би се съгласила да участваш?
– Във филм на ужасите.
– Това ли е единственият жанр, който не ти допада?
– Да. Обичам всичко друго – комедии, трилъри, любовни истории. Ако сценарият ми хареса, жанрът не ме интересува.
– Какво е усещането да си смятана за една от най-красивите жени в света?
– О, Боже мой. Твърде съм стара за това!

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.