Кои са най-добрите български вина за 2016 година?

Каталог на българското вино 2016 г.

Излезе новият справочник „Каталог на българско вино 2016”, помощник за всеки любител на виното. Той излиза за четвърти път, джобен формат, двуезичен – половината е на английски.
Описал е основни данни за 120 изби и е дал оценка с една до пет звезди на 800 вина – тоест почти всички български вина на пазара. Много от тях са на малки изби и не се срещат често, но ценителят може да попадне на тях в малкото специализирани магазини или в някои ресторанти.

Според каталога има 50 български топ вина, оценени с 5 звезди. Всяка година вината с най-висока оценка в каталога се увеличават. През 2014 г. бяха 28, през 2015 г. бяха 33, тази година са 50. По-долу тук са дадени избрани от тези топ 50, които са били с 5 звезди и в предишни години, тоест избата запазва високото ниво на своето вино. Всъщност, постоянството е най-важното. У нас често се случва да се появи хубаво вино и след 1-2 години да не е същото.

Професионалната системата за оценки на вино по света е 100-точковата. Но много по-разпространени са справочници и сайтове на ценители, които оценяват вината по шестобална система или с една до 5 звезди, както е и в „Каталог на българско вино”.
Каталогът е много полезен ориентир, в него можеш да провериш всяко вино, на което попадаш в магазина. Дори да не се съгласиш 100% с оценките в каталога, те сравнително точно подреждат вината като добри, по-добри, най-добри, независимо от цената им.

Авторите и издатели Цвета Тановска и Катя Йончева, са от категорията „образовани ценители на виното”, с опит в дегустирането, със завършени курсове по вино у нас и в чужбина. Йончева е и вносител на вина от Южна Африка.
Да опиташ почти всички български вина е тежък труд. Двете авторки са дегустирали с помощта на група от още 9 ценители и винени ентусиасти. Оценките им са обърнати към ценителя, а не към специалиста, както би трябвало да бъде в един справочник. Вината се правят за ценители, за любители, а не за специалисти.
Във винарството няма категория „професионално вино” или „полупрофесионално”. Виното е за пиене от всеки.
В справочника има подробности и обяснения за сулфитите във виното, за някои редки сортове грозде у нас, от които се правят вина, за 10 избрани книги за виното и др.

Освен оценки с до 5 звезди, в католога е отбелязано в коя ценова категория са вината:
До 8 лв.
От 8 до 14 лв.
От 14 до 22 лв.
От 22 до 36 лв.
Над 36 лв.
За всяка изба е отбелязано също така дали е отворена за посещения, за дегустации, има ли ресторант, има ли наблизо исторически паметници или природни забележителности.
….. …… …… …… …..

Избрано от Топ 50 с постоянно високо качество

Избрани вина с 5 звезди от „Каталог на българското вино 2016 г.”, които и в предишни години са били оценени с 5 звезди, тоест избата задържа високото си ниво. Подредени са по азбучен ред на имената на избите:

Alexandra Estate Reserve 2013
Мерло, Каберне совиньон, Сира и Каберне фран
Цена около 30 лв., винарна Александра Естейт, лозя край Ст. Загора и Харманли.

Stalion 2012
Мерло, Каберне совиньон, Каберне фран и Сира
Цена около 30 лв., винарна Анжелус Естейт, край Кортен.

Две от най-хубавите български вина – Solitaire на Домейн Бойар, изба Кортен, и Butterfly’s Rock на винарна „Кастра Рубра“, с. Коларово край Харманли.


Monogram 2012

Мавруд и Рубин
Цена около 30 лв., изба Вила Юстина, край Пловдив

Oak Tree 2012
Каберне Совиньон, Каберне фран, Мерло
Цена около 30 лв., изба Братя Минкови, винпром Карнобат

Merul Reserve 2011 Мавруд
Цена 20-25 лв., изба Румелия, Панагюрище

Dragomir Reserve 2011, Каберне совиньон и мерло
Цена 15-20 лв., винарна Драгомир

Santa Sara Privat 2011, Мавруд
Цена 35-40 лв., винарна Санта Сара

Rubayat 2014 Шардоне
Цена около 25 лв., винарска изба „Хан Крум”

Solitaire 2012 Мерло
Цена около 40 лв., Домейн Бойар, изба Кортен

Domaine Boyar Platinum 2012 Каберне Фран
Цена около 25 лв., Домейн Бойар, изба Кортен

Elenovo Каберне Фран 2011
Цена около 35 лв., Винарна „Едоардо Миролио”

Vinica 2011 Мавруд
Цена около 25 лв., винарна „Загрей”

Buterfly’s rock 2011
Цена около 35 лв., винарска изба „Кастра Рубра”, с. Коларово край Харманли

Nimbus 2013, Сира премиум
Цена 30-35 лв., винарска изба „Кастра Рубра”, с. Коларово край Харманли

Incanto Black 2013
Каберне совиньон, Мерло, Сира и Мавруд
Цена около 30 лв., винарна „Меди Вали”, недалеч от Благоевград

Roto 2010

Каберне совиньон, Мерло, Каберне фран, Сира, Мавруд
Цена около 50 лв., Винарна „Тера Тангра”, край Харманли

БългарияВиното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.