Измамни обяви за работа в LinkedIn, лъжат хората да си платят пътя за интервю в Щатите

От името на Boeing предлагат между 100 000 и 210 000 щатски долара годишна заплата на европейци

Съвсем автентично изглеждащо писмо с логото на компанията, от шефа на отдел „Кадри“ на „Боинг“.

Търся си работа, имам профил в социалната мрежа за делови контакти LinkedIn, и на 10 декември 2015 г. попадам там на обява, пусната от името на „Boeing“ („Боинг” – водещ  американски производител на авиационна, космическа и военна техника).

LinkedIn не е Фейсбук, тук хора и фирми се регистрират само за делови контакти. Мрежата ти предлага непрекъснато обяви за работа в една или друга фирма, съответстващи на твоя профил. И в обявата на „Боинг” няма нищо съмнително, тя е с логото на фирмата, специален дизайн и смислено описание. Покрай изискванията за длъжността, на които отговарям, се споменава, че кандидатите трябва да са европейски граждани. Местоработата е в САЩ. Компанията ще съдейства за работна виза, ако се стигне до назначаване. Защо пък да не кандидатствам?!

Седмица по-късно получавам имейл от „човешките ресурси на „Boeing“, който гласи: „Благодарим за интереса Ви към Boeing. Прегледахме резюмето Ви и сте в нашата шортлиста за явяване на интервю за работа в САЩ. Моля, вижте приложените файлове за важни детайли, свързани с поканата. Очакваме да Ви видим скоро. Поздрави, Катлин Фрейзър – служител на отдел „Човешки ресурси“, BOEING CO“.

Мейл, с който съобщават, че кандидатът е одобрен и изпращат бланки на компанията.

Приложени са три файла с логото на компанията. В първия са посочени датата, часа и мястото на провеждане на интервюто. Информират ме, че техен официален консултант ще ми съдейства за самолетни билети, хотелски резервации, издаване на виза, транспортиране на територията на САЩ и др. Полетите и хотелът са за моя сметка, но разходите ще ми бъдат възстановени от Boeing при явяването ми на интервюто. Дадени са имена, телефон, факс и имейл на отговорника за пътуванията (представител на доверената им туристическа агенция), с когото трябва да се свържа, за да мине всичко гладко.

Във втория файл подробно са описани условията – работно време от 9 до 5 с един час обедна почивка; основна заплата от 100 000 до 210 000 щатски долара годишно (колко точно ще ми кажат след интервюто); допълнителни възнаграждения за потенциални опасности и неудобства, свързани с работата; платен годишен отпуск от 1 месец, който може да се ползва само наведнъж; пълна здравна застраховка и прочие, и прочие. Третият файл е сканирана покана, подписана лично от шефа на човешките ресурси на Boeing – Dr. William L Perry PhD, с негов телефон за обратна връзка.

Със съвсем автентично изглеждащо писмо с логото на компанията ти съобщават подробности за интервюта за работа.

Какъв късмет, каква възможност! Подскачам от радост. Когато човек е кандидатствал за работа и е получил покана за интервю, обикновено така реагира – не се хвърля в разследване на измама. Обаждам се на сътрудника, който трябва да ми организира пътуването. Той е любезен и отзивчив. Пита ме дали датата и часът за интервюто са ми удобни, свободна ли съм да пътувам по това време и т.н. Разбираме се да ми изпрати бланки, в които да попълня необходимата му допълнителна информация.

Получавам документите и започвам да ги чета. Стигам до абзаца: „Начин на плащане“ (на разходите за самолетен билет и хотел, които после Boeing ще ми върне). Оказва се, че трябва да изпратя 1 435 щатски долара по Western Union на някакъв „отговорник по получаване на плащания“ с екстравагантното име Жон Кенеди. Тук вече ентусиазмът ми, макар и неохотно, се изпарява. Става ми ясно, че някой се опитва да ме преметне. Няма как компания като Boeing да изисква от мен да превеждам пари на физическо лице по Western Union като условие да ми възстанови разходите.

Чудя се какво не съм догледала. Обмислям дали да не се обадя и на шефа на човешките ресурси (все пак му имам телефона!), но очевидно и там ще ми вдигне фантом. Влизам си в профила в LinkedIn да проверя по-внимателно обявата за работа. Офертата е изтекла, отбелязана е като затворена и вече не може да се види. Има само следа, че съм кандидатствала за нещо на 10 декември. Правя няколко търсения в Гугъл с ключови думи от рода на „измама, фишинг и т.н., свързани с работа в Boeing“. Не намирам подобни случаи. Вероятно схемата е нова.

На другия ден влизам в официалния сайт на Boeing. Там няма свободна позиция като тази, за която съм кандидатствала. Решавам да им се обадя, но заради часовата разлика, при тях е два през нощта. Пиша им във формата за обратна връзка. Разказвам им накратко за случая, копирам ключови моменти от „документите“, които съм получила, заедно с имената и телефоните на хората от кореспонденцията. Чудя се дали изобщо ще ми отговорят и кога. За всеки случай се обаждам и в посолството на САЩ в България. Те ми казват, че не се занимават с такива сигнали и се извиняват, че не могат да ми съдействат. Съветват ме да се свържа с американските власти.

Започвам пак да чета писмата и чак сега забелязвам всички „случайни“ правописни и граматически грешки, вкл. че в адреса на подателя (hr@boeincareers.com) липсва последната буква от името на компанията. Няколко часа по-късно получавам първия си (а може би и последен) истински имейл от Boeing в отговор на запитването ми на сайта им. Кратко, ясно и делово, те потвърждават: „Съжаляваме. Това е измама. Моля, игнорирайте я. Нашият отдел по сигурността работи по случая“.

Та така. Размина ми се само със 7 лева разходи за разговори с Щатите и малко изгубено време. Но „нигерийците“ вече дебнат и в LinkedIn.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.