Защо свалиха Волгин и защо това не е радостно

След свалянето на предаването „Деконструкция” на Петър Волгин, по-елементарните се радват, защото махали един „фен на Путин и Русия”, „опорни точки” и т. н. клишета. По-интелигентните опоненти на Волгин не се радват много, защото спиране на радиопредаване не е нещо радостно.

По преобладаващо мнение Волгин дава крайни оценки, обобщения, използва квалификации, обидни за опонентите си. Но коментарите на Волгин и др. в това предаване казват неща, които конюнктурните ни медии не казват. Независимо от това дали са остри или крайни оценки.

Нали БНР направи алтернативно предаване? Първо с Калин Манолов, после с Румен Леонидов? Манолов беше свален тихомълком, без никакъв шум, предаването му беше с много слаб рейтинг, той и даде повод с някакво расистко изказване за цигани и пищови. Замениха го с Румен Леонидов. Сега само алтернативното предаване ли ще остане? Само определени гледни точки ли са разрешени?

Стои въпросът дали в обществено национално радио трябва да има такива предавания, които са провокативни политически. И ще остане ли някъде място (в частни радио и тв е изключено) да има контра на медийната конюнктура?

Не са сериозни предположенията, че лично Борисов е наредил да свалят Волгин. Или че това е направил лично Георги Лозанов, шефът на СЕМ. Лозанов се е изказвал, че Волгин нарушава принципи на баланс и дори закона в обществено радио. СЕМ глоби БНР заради Волгин и това беше поводът за спирането на предаването. Но решението е взето от управителния съвет на БНР, поради дълъг натиск от разни страни. Тоест решението е процедурно демократично, макар да е укоримо. Защото, дори да има нарушения от страна на Волгин, това изглежда като тежка санкция, която ще доведе до още по-голям страх у журналистите в обществени (и не само) медии.

Всъщност, ако Волгин не използваше квалификаци и не беше толкова провокативен и дразнещ, едва ли щеше да се стигне до спиране. Това е като урок за назидание на други журналисти. У нас Хауърд Стърн не може да просъществува. Не че Волгин беше като него, провокациите му бяха в полето на политиката. Но у нас са вечни и недосегаеми конюнктурните като Цветанка Ризова, която ще прескача да чурулика от телевизия в телевизия. Или по-ниските от тревата и по-тихи от водата в националните медии, които изкарват там до пенсия.

Сега мнозина пращат Волгин да водел предаване в частни медии. Къде? Частните медии са конюнктурни и обслужват властта.

Мнозина ги е страх да кажат, че нещо не е наред да се спират предавания, за да не ги нарекат леви или да ги заподозрат в симпатии към Путин. Това е конюнктурата.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.