Испанските аристократи губят очарованието си

Много хора вярват, че синята кръв е различна. Затова на пръв поглед представителите на 2 000 аристократични семейства в Испания наистина водят очарователен живот.

Една от най-популярните личности в страната е 81-годишната херцогиня на Алба. За нея се говори, че има толкова много предци от благородно потекло, че дори британската кралица Елизабет би трябвало да й се поклони. Снимана от време на време в един от дворците й, пълни с безценни произведения на изкуството, херцогинята притежава обширни територии земя във феодален стил.

Животът на децата й предизвиква голям интерес, както и животът на младия херцог на Фериа, хубав и елегантен предприемач. Голямо е любопитството и към производителя на вино маркиз на Гринон, експерт по старите традиции на страната за производство на вино. Според последните клюки, предстои сватба на Борха Тисен, осиновен син на покойния аристократ и индустриален наследник Ханс-Хайнрих Тисен-Борнемиса, млад мъж с неизвестна професия и разточителен начин на живот.

Испанският престолонаследник принц Фелипе и съпругата му Летисия са сред най-обичаните аристократи в Испания. Може би защото Летисия е обикновена журналистка, а не благородничка. Снимка: educweb.org

И въпреки че медиите поддържат имиджа на аристокрацията като привилегирована класа с романтична и мистериозна аура – изтънчена, но упадъчна – действителността е съвсем различна.

„В класа ни имаше аристократ,“ споделя 15-годишна ученичка от частно училище в Мадрид, където е учила дъщерята на една от най-известните аристократични фамилии в страната. „С нея не се отнасяха по специален начин, “ продължава тя. „Тя имаше своя кръг приятели, както всички останали.“

Това се казва и в закона: аристократите вече на са специални хора. С отмяната на всички данъчни и други привилегии (като получаване на дипломатически паспорти например) преди няколко десетки години, притежателите на наследствени аристократични титли са „ограничени да пазят жива паметта на историческото ни минало“, се казва в правна бюлетина на правителството от 2006 година.

Документът обяви законния край на една от последните аристократични традиции: правото на синовете да наследяват титлата преди дъщерите. „Аристокрацията вече не съществува като класа, нито икономически, нито социално или културно“, казва издателят Хакобо Мартинес де Ирухо, едно от шестте деца на херцогинята от Алба. “Аристократите не могат дори да бъдат отличени по качеството на тяхното образование“, казва той пред ежедневника „Паис“.

Въпреки че аристократичното родословно дърво може би още впечатлява, аристократите не винаги са приемани положително. За тях се смята, че се ползват с привилегии в работната среда или че са крайни консерватори в политическо отношение. „Ако използваш титлата си, отстрани изглежда все едно искаш да се изтъкнеш“, казва маркизът на Иснате, физик, чиито колеги го познават само като Антонио Кампос.

Крал Хуан Карлос усеща променящото се настроение в Испания и заедно със съпругата си кралица София все по-често търси компанията не на аристократите, а на бизнесмените. Снимка: esa.int

Но докато някои аристократи все още се радват на голямо състояние, други са принудени да продават семейните замъци на бързо издигащи се в кариерата бизнесмени, а някои дори живеят в субсидирани от правителството жилища. Повечето притежатели на благороднически титли работят и се сливат с останалите граждани не само в престижни професии като дипломати или адвокати, но и като бизнесмени, експерти по маркетинг, секретари и стюардеси.

Някои аристократи извличат полза от титлите си като участват в реклами, както прави дъщерята на херцогинята на Алба, Еухения Мартинес де Ирухо. Тя е лице на бижутерска компания. Други, като Алмудена де Артеага, маркиза на Сеа, пишат книги за предците си. „За мен са важни титлите, спечелените с труд, макар да не крия, че съм горд с принадлежността си към семейство със славно минало“, споделя де Артеага пред „Паис“.

Някои аристократи са не само горди със своите семейства, но държат на традициите. Затова и някои от мъжете яростно се противопоставят на решението на правителството да установи равноправие на половете при наследяването на титлите.
„Символите са важни“, казва Консуело Фернандес де Кордоба, която, преди законът да бъде одобрен, водеше неуспешна съдебна битка срещу брат си за титлата “маркиза”. „За мен е чест да мога да нося титлата на баща си“.

Кралят Хуан Карлос обаче не следва традицията да се среща главно с благородници и предпочита компанията на богати бизнесмени. Според анализаторите той е усетил настроението на поданиците си, които биха сметнали предпочитанието към аристократите за недемократично.

До този момент Хуан Карлос е дал аристократични титли на повече от 30 души. Сред тях са бившият президент на Международния олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч, покойният сюрреалист Салвадор Дали и покойният носител на Нобелова награда за литература Камило Хосе Села. Бившият премиер Фелипе Гонзалес обаче, както се твърди, е отхвърлил тази чест.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.