Как се мре от „домашна” ракия и кой защитава ментето

Вестници пишат глупости, а Мая Манолова, бившият министър Чобанов, Валери Симеонов адвокатстват на казани за ракия

Казан за домашна ракия, направен от стари перални. Снимка: Продавалник

Четирима умряха в Якоруда от ракия менте и трима берат душа в болницата. И без специална експертиза се разбира че е от метилов алкохол, който се получава от лошо сварена ракия.
Но в ракията има и други отрови, които не убиват веднага, а бавно. От тях са умрели много повече хора. Случаят е илюстрация как нелегално варен алкохол може да убива бързо. Онези случаи, в които не умират веднага, обаче остават неразкрити.

Откъде идва този алкохол?
Неотдавна имаше рехави протести в защита на казаните за ракия тук-там из страната, заради ограничителни поправки в закона, приети от парламента. Телевизиите ги отразиха обилно, незаслужено преекспонирано. Но те поддържат мита за правото на народа да си вари ракийка. Макар че в България отдавна няма села със селски фамилии, в които традиционно се вари ракия. Селата са обезлюдени, със средна възраст над 70. Ракията се вари от любители с малки казани. За тях законът си затваря очите – да се тровят сами с любителската си продукция. Но основното количество са предприемчиви казанджии, които варят ракия за продажба, с казани по 1000-2000 литра капацитет, които конкурират малък винпром.
И как я варят и от какво?

Заловена от митниците нелегално произведена продукция в казани, която се продава под тезгяха по магазини, пазари, наливно по заведения. Снимка: Агенция митници

Поправката в закона им забрани да варят ракия между 31 декември и 30 юни, освен със специална заявка в митницата. Това беше посрещнато с възмущение.
Един от протестиращите казанджии обясни пред камерата какъв е проблемът – като се изцеди гроздето за вино, остатъкът се слага в бидони и каци, налива се вода, слага се захар, но понеже вече става декември, студено, не може да ферментира и тогава изваряват от това ракия напролет, като се стопли. Тоест, обясни каква менте ракия правят и как изваряват каша със зле контролирана ферментация (нещо много важно за здравето) – както стане, когато се стопли.

Но казанджиите не обясняват още какво изваряват през зимния период, като няма плодове – стари компоти, захарни хранителни отпадъци и др. Това производство от големите казани над 500 литра не е малко, а конкурира продукцията на малък винпром. Някои цигански фамилии имат по 30 такива казана. Продукцията се продава нелегално с бидони, пластмасови шишета по пазари, битаци, с етикета „Карабунарска”, „Сунгурларска”, „Бургаска”. От така преварен спирт се прави с есенция джин, бренди, водка, уиски и се продава наливно в заведения…

Всеки, който си има малък казан вкъщи, много добре разбра, че поправките в закона не го засягат. Не засягат и селската ракиджийница, а само големите казани над 500 литра. Само журналисти не го разбраха и продължаваха да дезинформират.

Заловена от митниците нелегално произведена продукция в казани, която се продава под тезгяха по магазини, пазари, наливно по заведения. Снимка: Агенция митници

Всичките тези жертви на ракията са от простотията на обществото, и на репортери и редактори по медиите, които не могат да разберат елементарни неща и разпространяват лъжлива информация.

Случаят е за изучаване как медиите тотално заблуждават аудиторията. Телевизии в репортажи бранят домашната ракия. Вестник „Труд” съобщи: ”Удрят ракията от домашните казани”. Онлайн изданието „Дневник” обяви: „Малките казани за ракия ще бъдат контролирани като големите”. И уточнява:„…Изменението предвижда казаните с вместимост до 500 литра да се контролират от агенция „Митници“ и да работят само от 1 юли до 31 декември, а през останалото време да не се използват.” Пълна лъжа.

Поправката в закона поставя под контрол казани с капацитет над 500 литра, не под 500, както пише „Дневник”. Това не са домашни казани, както пише „Труд”, а след това репортерки от телевизиите го чуруликат прилежно от екрана. И поправката не е лобистка, в интерес на един производител, както обяснява в. „Капитал”. В интерес е на всички производители, и на малки, и на големи, и в интерес на потребителя, защото ограничава ментето. Но това в много медии им е сложно да го разберат.

И допреди 2006 г. година казаните над 500 литра бяха под контрол и плащаха пълен акциз. Кой и защо е пробутал лобистка поправка, която позволява и на казани до 1000 литра да работят като малки домашни казани, не е ясно. Сега, по искане на лозаро-винарите законът върна ограничението. Казани с  вместимост до 500 л са малки и ще плащат половин акциз, като изваряват джибрите на частни стопани. Второ – казаните под контрол, тоест над 500 литра, няма да имат право да варят ракия между 31 декември и 30 юни, освен със специална заявка в митницата. Защото през зимния период просто няма плодове. И каквито и сложни обяснения да дават тези производители, няма плод, само компоти и хранителни отпадъци и отпадъци от производство на вино.

Тримата най-изявени лобисти (засега) за безконтролното производство на алкохол – Валери Симеонов, Петър Чобанов и Мая Манолова. Снимки: от тв екрана

И това съмнително производство си намери очаквани и неочаквани защитници. В Комисията по бюджет и финанси в парламента остро се е обявил против тази поправка бившият финансов министър Чобанов, сега депутат от ДПС. Да се ненадяваш, че точно финансов министър ще лобира за казаните до 1000 литра да нямат контрол. Човек да се чуди кое е лобистко…

С типични за популистка партия изявления се намеси Валери Симеонов, лидерът на Патриотичния фронт. Той отлъчи от парламентарната си група депутатката Поли Карастоянова, защото подкрепила поправките в закона. Това били българските традиции, а тя защитавала едрите производители на алкохол. Българските традиции според популиста Симеонов са да се вари некачествен алкохол без контрол. И става дума за контрол само на казани над 500 литра. Това е лобизъм, облечен в популизъм.

Като черешка на тортата се появи и Мая Манолова. Омбудсманът обяви, че ще сезира Конституционния съд за поправките в закона, които слагат под контрол казаните над 500 литра и ограничават варенето на ракия само от 1 юли до 31 декември. Мая Манолова едва ли е чак толкова правно неграмотна, да не знае, че Конституцията не може да регулира и казаните за ракия, нито може да се превърне в наредба за алкохол. Правото на частна собственост не означава да си вари всеки когато и каквато ракия си иска, без никакъв контрол. Защото сега тези казани наистина са без никакъв контрол.
Така че жестът на Мая Манолова е популизъм по силата на позицията й на омбудсман – тя ще се покаже бяла и добра защитничка на права. На правото да се прави отровна ракия.

БългарияВиното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.