Китай се готви за смяна на върха

Китайци минават пред плакат, рекламиращ 17-ия конгрес на Китайската комунистическа партия. Конгресът ще започне на 15 октомври в Пекин и на него ще се обсъждат двата най-горещи проблеми за страната – отделянето на Тайван от Китай и смяната на лидера Ху Цзинтао. Снимка: Ройтерс

Подготовката за 17-ия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), насрочен за 15 октомври, върви с пълен ход. Ръководството на страната е разтревожено от „прегряването“ на икономиката вследствие на прекомерно динамичното й развитие, а също и от поредното изостряне на ситуацията около Тайван.novieizvestia-logo-1.gif

Масло в огъня наля последната публикация в сп. „Форбс“, в която бяха изброени 20 нови китайски милиардери начело с 26-годишната Ян Хуейян (със състояние от 16,2 милиарда долара), призната също за най-богатата жена в Азия. Старите партийни кадри няма как да не се дразнят от факта, че най-богатата жителка на Китай е натрупала капиталите си с успешни операции на пазара на недвижими имоти, докато жилищният въпрос остава крайно остър за милиони граждани на КНР.

Тези дни обаче китайското ръководство предпочита да акцентира главно върху проблемите на националната сигурност. Наскоро министерството на отбраната отново заплаши Тайван с военни акции, ако президентът на тази непризната държава Чън Шуйбян продължи подготовката за референдум по въпроса под какво наименование страната му да подаде молба за членство в ООН – с историческото си име Тайван или с официалното – Китайска република Тайван. Пекин тълкува замисъла на Чън като опит да бъдат разрушени и последните връзки на Тайван с континентален Китай.

Генералният секретар на ККП и председател на КНР Ху Цзинтао може да разчита, че дългогодишният проблем с размирния остров ще сплоти партията около настоящето й ръководство. Защото той самият е обект на все по-силен натиск от страна на 80-годишния бивш председател на Военния съвет към ЦК на ККП (и бивш председател на КНР – б. р.) Цзян Цзъмин, запазил, макар и неофициално, съществена част от своите властови пълномощия.

Повечето специалисти считат, че най-важна тема на 17-ия конгрес ще бъде кадровият въпрос, т.е. изборите за приемник на Ху, чийто втори петгодишен мандат на висшия пост в ККП изтича през 2012 година. Дотогава Ху Цзинтао ще навърши 70 години и ще прехвърли пределната възраст за лидер на партията.

Генералният секретар на Китайската комунистическа партия и председател на КНР Ху Цзинтао ще трябва да се сбогува с постовете си след 17-ия конгрес на партията. Снимка: Ройтерс

И Цзян, и Ху не могат да решат еднолично въпроса за бъдещия му приемник. Между двамата е установен един вид паритет, което налага да постигнат някакво споразумение. Междувременно за поста генерален секретар на ККП вече са заявили претенции двама реални кандидати – 52-годишният Ли Къцян, секретар на партийната организация в североизточната провинция Ляонин, и 54-годишният Си Цзинпин, назначен наскоро за секретар на шанхайския градски партиен комитет.

Ли е смятан за фаворит на Ху, а Си – за протеже на Цзян Цзъмин. Според дипломатически източници от Хонконг партийният елит обсъжда тези дни следния вариант: Си става заместник-председател на КНР и шеф на секретариата на ЦК, тоест поема ръководството на текущата работа в партията, а Ли заема поста вицепремиер. И двамата естествено ще влязат в състава на Политбюро. Така през 2012 година Си ще смени Ху Цзинтао на поста генерален секретар, а Ли ще стане министър-председател.

Много комунисти се надяват нещата да се развият тъкмо по този начин и да се отвори път за някаква форма на „вътрешнопартийна демокрация“ – Централният комитет, най-голямата група от високопоставени партийни членове, реално да избира ръководителите на страната, а не просто да одобрява избора, направен на върха.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.