Защо ракията не се продава по света като уискито?

Покрай неколцина отровени от ракия в Якоруда нацията изпадна в тежки спорове дали това е от домашна или от индустриален метилов алкохол.

В България се правят няколко различни вида ментета. Народът, е убеден, че най-големите ментета са от винпромите. А истинската ракия е от домашния казан на село.

У нас има голямо разнообразие на ракии. Една част се правят нелегално в незнайни складове и селски къщи, от чист спирт, който се разрежда с вода, добавя се оцветител и сенция. Другите ракии са от големи и малки казани за ракия, през които минават към 300-400 хил. тона годишно плодове, гроздови отпадъци от производство на вино, от компоти и др. Около 10 000 са само казаните с голям капацитет, по 500-1000 литра. Към 3000 от тях са регистрирани официално. В сметката не влизат въобще малките казанчета по 60-100 л по къщите на село, не влиза и асмата в двора, сливите, малкото нерегистрирано лозе.

А как е във Франция с ракиите? Там казанджиите са хора с лиценз и сертификат за майсторство, които имат преносими казани, ходят по график със записване от село на село и преваряват ракията (крушова, ябълкова, сливова, гроздова) на местните частни стопани, кой колкото си е приготвил. Има ограничение за количество, както и у нас е по закон (но у нас никой не спазва).
Във Франция спазват, а освен това друг не може да вари ракия, освен тези хора, които са компетентни.

У нас казани се продават под път и над път, всеки вари където и както падне. Майсторски. От време на време някой умре, но то не е от домашната, как може така да я обвиняват…

И народът се бунтува за правото да вари ракия  свободно и неограничено. И понеже властите искат да се харесат на народа, не контролират въобще домашните казани. Не контролират и големите казанджии с казани по 1000 л.

Шотландското уиски става висококачествена напитка, когато властите още преди повече от век слагат пълен контрол и всеки казан става с водомер, тоест уред като водомер, който мери количеството спирт. И досега е така. И литър не минава без контрол.

И Шотландия изнася по цял свят и ракията й има авторитет, а българинът се бие по гърдите, че домашната е най-хубава.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.