ЕС заплаши Полша с „нечувана процедура“ заради закон за медиите

Разпятието в полския Сейм. Снимка: конкордат

В сряда и четвъртък полските депутати и сенатори одобриха предизвикал противоречия закон. Според него мандатът на сегашните членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно. Въпросът за назначаването и уволняването на ръководители на обществените медии преминава в компетенциите на министъра на държавното съкровище.

Европейският комисар за дигиталната икономика и информационното общество – германецът Гюнтер Йотингер, заплаши в неделя Полша с откриването на нечувана процедура за нарушаване на основни ценности на ЕС, след като полският парламент прие закон, поставящ обществените медии под контрола на управляващата консервативна партия, съобщи Франс прес.

Има много причини за активиране на механизма на правовата държава и поставянето на Варшава под наблюдение, заяви Йотингер пред неделното издание на в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е включил въпроса за Полша в дневния ред на следващото заседание на ЕК на 13 януари, съобщава в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Според вестника Юнкер има намерение да използва създадена през 2014 г. процедура, засягаща страни, в които са забелязани „системни рискове за правовата държава“. Ако въпросната страна не реагира на предложенията за промени на ЕК, тя може да започне процедура за посегателство срещу основните европейски ценности.

Това още не се е случвало, но санкциите срещу засегнатата страна може да включват дори отнемането на правото й на глас в Европейския съвет, посочва вестникът. Йотингер смята да подкрепи прилагането на процедурата спрямо Варшава на заседанието на 13 януари.

Приемането на закона предизвика международен скандал. Организации като Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), Асоциацията на европейските журналисти и „Репортери без граници“ изразиха възмущение от разпоредбите му, „внесени набързо и без всякакви консултации“, а заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс поиска обяснения от полското правителство, припомня Франс прес.
Преди това полското обществено радио „Йединка“ започна да излъчва на всеки кръгъл час последователно националния химн и химна на Европа, в знак на протест срещу новия закон за медиите, предаде Франс прес. „Ние искаме да привлечем вниманието на нашите слушатели и на обществеността върху заплахата, която новият закон за медиите представлява за плурализма и свободата на словото в обществените медии“, заяви в комюнике главният редактор на „Йединка“, Камил Дамброва.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.