Що е то кукла Барби мюсюлманка

Куклите Салма и тяхната създателка Сукмавати. Снимка: Ройтерс

Барби е най-продаваната кукла в историята. Създадена е от американската бизнесдама Рут Хандлер през 1959 г. и е кръстена на нейната дъщеря Барбара. Само през първата година след пускането на Барби на пазара са продадени 351 хиляди бройки. Годишните приходи от продажбата на куклите се равняват на около милиард и половина долара. Барби се предлага в над 150 страни. Изчислено е, че всяка секунда някъде по света се продават две кукли.

Неотдавна находчива индонезийска бизнесдама създаде мюсюлмански вариант на Барби. Куклата се казва Салма, което на арабски означава “мир”. Основната идея за създаването й е да служи на мюсюлманските момичета като пример за целомъдрие.

Подобно на Барби, Салма има няколко тоалета, сред които черна мантия с фередже и широка дреха за молитви. Всички костюми на мюсюлманската кукла са с дълги ръкави и стигат до глезените.

[swf] data=“http://www.reuters.com/resources/flash/includevideo.swf?edition=US&videoId=68415″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Създателката на Салма – Сукмавати Сурияман, казва, че идеята да направи куклата й хрумнала миналата година, след като видяла племенницата си да си играе с Барби. “Спомням си, че си помислих колко хубаво би било да имаме мюсюлмански кукли – казва находчивата бизнесдама. – Всички знаем, че децата често имитират играчките си. Консервативният вид на Салма е много по близък до нашите деца, отколкото разголените тоалети на Барби.”

Всички тоалети на Салма са консервативни. Снимка: Ройтерс

Сукмавати учи инженерство и управлява бизнеса със Салма от дома си. Тя си набавя пластмасовите кукли от Китай, а след това с помощта на две свои съседки прави дрехите и аксесоарите. Готовите играчки се опаковат в кутии и се продават посредством търговци на детски стоки или по Интернет. Цената е между 60 хиляди и 80 хиляди рупии (между 7 и 9 долара).

Сукмавати разказва, че на месец се купуват по около 200 кукли. Продажбите се повишават след края на свещения месец Рамадан, тъй като тогава мюсюлманските семействата имат обичай да си разменят подаръци.

Сукмавати планира скоро да започне да предлага куклите Салма в Малайзия и Бруней, където също живеят голям брой мюсюлмани.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.