Колко Свети Ивановци, Йоановци има? Кого почитаме на Ивановден?

Св. Йоан Кръстител кръщава Христос. Стенопис от Кремиковския манастир.

Свети Иван, апостол Йоан, Свети Йоан Богослов, Свети Йоан Кръстител, Св. Йоан Златоуст, Св. Иван Рилски, Св. Йоан Кукузел Ангелогласния – колко точно Свети Ивановци честват на Ивановден?

Българите сме уж християни, ама стават някои обърквания…

Светецът, когото почитаме на Ивановден, е Св. Йоан Предтеча. Това е денят след Богоявление (Кръщение Господне), Събор на Св. Пророк Йоан Кръстител (Ивановден).

Някои хора смятат, че Св. Йоан Предтеча и Св. Йоан Кръстител са различни хора. Не са. Един и същи човек е.

 

Св. Йоан Предтеча е пророк,

братовчед на Исус Христос и негов кръстник. Затова го наричат Свети Йоан Кръстител.

Свети Йоан Предтеча, Йоан Кръстител. Братовчед на Христос, пръв видял в него месия и пратеник на Бога.

Той пръв разпознал в Исус светията и пратеник на Бога. Живял е като отшелник в пустинята и проповедник. Юдейският цар Ирод го обезглавил заради една критична реплика.

Ирод съблазнил Иродиада, жената на своя брат. Според законите на Мойсей такава връзка била забранена. Св. Йоан Кръстител се обърнал към него пред множество с думите: „Ти не трябва да я имаш!“. Затова е хвърлен в тъмница.

 

На рождения си ден Ирод дава пиршество и дъщерята на Иродиада, Саломе, танцува за него. След танца той пита с какво да я възнагради. Саломе пита майка си какво да пожелае, а тя ѝ отговаря „Главата на Йоана Кръстителя“. Ирод заповядва да обезглавят Йоан и да донесат главата му на тепсия на танцьорката.

 

 

 

Християнската църква отбелязва отсичането на главата на 29 август. Празникът се нарича „Секновение”, „Обсечение”, „Свети Иван отсечената глава”, „Църн свети Иван”. На този ден не се яде и пие нищо с червен цвят.

 

На Секновение денят и нощта „се секнат”, т.е. стават равни и времето захладнява. „Секне се” водата на реки и потоци и вече не е добре хората да се къпят в тях.

 

(Случаят е сюжет за клипа на „Ролингстоунс” и текста на песента „(Никога няма да направиш) Светец от мен” – Saint Of Me).

 

След като отсичат главата на Св. Йоан Кръстител, тя е заровена на тайно място в земята, отделно от тялото, защото Ирод и Иродиада се страхуват от възкресение на пророка. Жена от двора на Ирод тайно откопава главата и я отнася в Йерусалим и я погребва в Елеонската гора. После я препогребват няколко пъти, отнасят я в Константинопол и др.

Три века по-късно християнството станало господстваща религия и императори и представители на всички патриаршии се втурнали да търсят мощите на Йоан Кръстител. По време на кръстоносните походи различни кръстоносци носели от Ерусалим осолени глави и твърдели, че това е главата на Йоан Кръстител. В резултат най-малко на пет места из Европа има мощи на светеца – множество ръце, крака и др. костици.

Саломе с главата на Йоан Кръстител. Художник Бернардино Луини, около 1510 г., масло върху платно, музей Лувър, Париж.

Може би най-автентичните мощи на светеца са намерени в Созопол. В основите на църква на остров Св. Иван е намерена кутия, т. нар. реликварий от алабастър, съдържащ зъб, парчета от кости на ръка, пета и от лицева част. При анализ на костите в лаборатория в Оксфорд е установено, че костите са на човек, живял в I век, времето съвпада напълно. За мощите вдигна голям шум историкът Божидар Димитров.

Освен на 7 януари, християнската църква възпоменава Св. Йоан Предтеча няколко пъти в годината:
– на 23 септември – Зачатие на св. Йоан Предтеча.
– на 24 юни – Рождение на св. Йоан Кръстител (Еньовден).
– на 29 август – Отсичане главата на св. Йоан Кръстител (Строг пост).
и др.

Другият голям християнски светец –

Св. Йоан Богослов, апостол Йоан

– е един от Христовите ученици, един от 12-те апостоли. Автор е в Новия завет – Евенгелие от Йоана, послания и Апокалипсис.

Св. Йоан Богослов, апостол Йоан, най-довереният ученик на Христос.

Той е най-верният ученик на Христос, който поверява на него грижите за майка си. На тайната вечеря Христос казва „Един от вас ще ме предаде”, а Йоан развълнуван обляга глава на гърдите му и пита за какво говори. Апостол Йоан се грижи за Богородица до смъртта й, която всъщност не е смърт, а успение богородично.
Св. Йоан Богослов обикалял да проповядва християнството и вършел чудеса, с което предизвикал интереса на император Диоклециан. Той го накарал да изпие чаша с отрова и го варил в казан с горещо масло, за за докаже, че не е никакъв пророк и апостол. И Йоан Богослов оцелял и така още повече повярвали в него. Диоклециан го заточил на остров Патмос край Мала Азия.
Апостол Йоан единствен от светците е доживял дълбока старост, почти 100-годишен е умрял, макар че е преследван и мъчен през целия си живот.

Св. Йоан Златоуст, епископ на Константинопол, живял в IV век.

Християнската църква го чества на 8 май, на 26 септември, също и на 30 юни, когато се чества Събор на светите дванадесет апостоли. Успението му се възпоменава на 26 септември.

Свети Йоан Златоуст е от IV век,

най-великият богослов на православието. Написал множество съчинения, преведен на всякакви езици. Голям проповедник, казано по друг начин – голям оратор. Станал епископ на Константинопол, но бил неудобен за аристокрацията, затова го заточили в Армения и Кавказ. Умира в заточение на възраст около 60 години.Роден е между 347 г. и 350 г. и починал в 407 г. Св. Йоан Златоуст изумявал със своето красноречие и език, с изящество на мислите и сила на доказателствата.
Православната църква го чества на 13 ноември, на 27 януари чества Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст, на 30 януари – Денят на Свети Три Светители (другите двама са Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов).

Св. Йоан Рилски от IX век е българин,

основател на Рилския манастир.
Според старобългарски и църковнославянски жития, е роден в село Скрино край Кюстендил, вероятно през 876 г., а умира на 18 август 946 г. на около 70 години. Живее по времето на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I.

Св. Иван Рилски, живал в IX век. Стенопис в Рилския манастир.

Православната църква го почита на 19 октомври. До 25-годишна възраст Иван Рилски е бил пастир. Когато родителите му умират, раздава на бедни и болни хора своята част от наследеното и постъпва като послушник в манастир. Там се образова, изучава богослвието, получава сан. Става отшелник, първоначално на Витоша, а по-късно в най-високата и безлюдна по онова време българска планина Рила. Там основава едноименния манастир. Св. Йоан Рилски лекува болести, прочува се, че върши чудеса, помага на хора в нужда. Славата му се разнася чак из Европа. Българският цар Петър I пътува от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Монахът обаче само му се покланя отдалеч, не приема дареното му злато, а само плодове. Така се прочува още повече и при него идват ученици от различни краища на България.
Погребан е в Рилския манастир в каменна гробница.

Св. Йоан Кукузел Ангелогласния

пък е велик музикант и певец, сравняван с Орфей.

Св. Йоан Кукузел Ангелогласния, живал в XIV век.

Роден е около 1280 г. и починал между 1360 и 1375 г. Българин, изучил се в Константинопол. Песните му имали магическо въздействие, и козите спирали да го слушат. Скрил се сам в Атон при монасите, не искал да е в императорския двор. Въвел е многогласието и е създал нотно писмо. Смятат го за основоположник, който е променил музиката в началото на XIV век. Има запазени записани на хартия към 90 негови произведения. Най-известната му творба е „Полиелей на българката“, посветена на майка му. Канонизиран е за светец. Българската православна църква го почита на 1 октомври. Писателят Добри Немиров пише романа „Ангелогласният“ (1938), посветен на Йоан Кукузел. На негово име е мъжкият хор, пожънал успехи по цял свят с църковнославянски песнопения, канен нееднократно и във Ватикана.
Православната църква го почита на празника Покров на Пресвета Богородица – 1 октомври.

Арт & ШоуБългария
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.