Кой още иска да пие ракия от туба?

Заловена от митниците нелегално произведена продукция в казани, която се продава под тезгяха по магазини, пазари, наливно по заведения. Снимка: Агенция митници

„Ракията беше като еликсир” – така казаха оцелелите отровени от Якоруда като ги изписваха от болница. Това е искрено впечатление на консуматори, които са щели да хвърлят топа.

Някои медии писаха, че според изследване в „Пирогов” ракията била 100% чист метилов алкохол с оцветител и есенция. Което е невъзможно. Защото нямаше да има оцелели, всички щяха да са умрели. Единствената противоотрова срещу метиловия алкохол е етиловият. И ако пиеш примесен метилов с етилов, в зависимост от съотношението, имаш шанс да оцелееш, както се е случило с неколцината оцелели.

С новината, че е бил чист метилов, обаче се опитват да оправдаят „домашната” ракия, тя не била виновна. А в болницата са попаднали хора, които са се тровили два дни наред и накои са отървали кожата.
Отровените в Якоруда са пили някаква смес, забъркана незнайно къде, или са пили плодова ракия с високо съдържание на метилов алкохол. Стига да иска, полицията може да стигне до първоизточника на ментето. Сега в България започнаха масово да правят течност за чистачки с метилов алкохол и някой някъде се изкушава да го добавя като по-евтин в наливна ракия.

Смъртните случаи от „домашна” ракия в Якоруда станаха 5, а още 7 влязоха в болница и отърваха кожата. Местните говорят и за още трима странно умрели по-рано, изведнъж, но за тях още не е доказано дали са жертви на алкохола.

Един е починал на 21 декември, още не е ексхумиран, но има всички изгледи той да е първата жертва на ментето. На 24-и декември се напиват на рожден ден още петима. Рожденикът умира на другия ден, а останалите продължават да пият на колене на прасе. Така един по един до 29 декември умират общо 5.

Как е възможно да се тровят и да умират така последователно и никой да не се стресне? Единственото обяснение е твърдата вяра в домашната ракия, която се продава наливно, разнася се с туби, пластмасови бутилки от минерална вода. Да пиеш такава наливна ракия е риск, както се оказва – смъртоносен. Но веднага след като се разчу за отровените, скочиха защитници на домашната ракия – от нея не се умира, това там не е било домашна.

В това и се състои рискът – ако пиеш наливна ракия, няма гаранции кой какво е забъркал. Дори да ти я хвалят, че е от село, че на някой баща му, вуйчо му, чичо му я е правил и т. н.

У нас има голямо разнообразие на ракии. Една част се правят нелегално в незнайни складове и селски къщи, от чист спирт, който се разрежда с вода, добавя се оцветител и сенция. Другите ракии са от големи и малки казани за ракия, през които минават към 300-400 хил. тона годишно грозде, по-скоро гроздови отпадъци от производството на вино, плодове, стари компоти и др. хранителни отпадъци със захар. Около 10 000 са само казаните с голям капацитет. В сметката не влизат въобще малките казанчета по 60-100 л по къщите на село, не влиза и асмата в двора, сливите, малкото нерегистрирано лозе.

От всеки такъв казан излиза някаква ракия, която предприемчиви търговци продават наливно. И никой не знае кой какво е забъркал, омесвал, разреждал. Няма лабораторен контрол и производител, който да носи отговорност.

Така че, пиенето на ракия от туба и пластмасово шише си има някои рискове. И вкусът не е определящ. Както са обявили и пострадалите – ракията им била като еликсир…

БългарияВиното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.