Кога ще приключи аферата с гроба на Левски

Вече закръгля 60 години

Три експертизи, направени в чужбина по снимки на Васил Левски и по снимки на черепа, намерен през 1956 под пода на църквата „Св. Петка Самарджийска” в София, са категорични: на Левски е.

Издирени са всички жени потомки на неговата майка за ДНК експертиза с косата, която се съхранява във Военноисторическия музей. Експертизата е категорична: косата е на Левски.
Даже е установена кръвната му група: нулева. Остава да се изровят подколенните кости от основите на абсидата в църквата, за да се подложат на ДНК експертиза.
При разкопките от 56-та намереният скелет изчезнал. Тайното погребение го смества под тясната абсида чрез изравяне на дупка в стената, в дупката са пъхнати краката до коленете. И тези кости са още там.

Съдът не разрешава: право да искат такава експертиза имат само преки наследници на Апостола. Японският културен аташе се ангажирал с паралелна експертиза в неговата страна. Съобщава Богдан Кръстев в „Приключи аферата с гроба на Васил Левски” (изд. „Ателие АБ”).
Половината да беше така, струва си огласяването. Основните страници в изданието са с известния отпреди запис на разговор с Николай Хайтов по темата. Версията на Хайтов. Разследването му тръгна през 1979. Поне до 1989 са 10 години. Днес се нарича журналистическо разследване и се поръчва. Значи тогава е можело непоръчково…
Схващате ли парадокса на правното ни мислене? Съдът априори присъжда, че онези кости са на Левски, могат да искат експертиза само негови наследници.
До такава ще се стигне, ако и тези кости не изчезнат. Разследването не бе само Хайтова работа, мнозина се ангажираха, между тях и Кръстев. Ама, Хайтов бил такъв и онакъв. Говорим за гроба на Левски, не за гроба на Хайтов.
Да, ако експертизата го докаже, Хайтовата памет ще се окичи, 3-4-ма ще останат със скършен фасон. Ако не, ще е по-малко драматично. Аферата закръгля 60 тази година. Времето не оневинява. Кръстев подсказва комфортно решение: да се хвърли вината върху мръсните комунисти и готово.От Книжен Ъгъл
Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.