Секс по време на война – една необичайна изложба в Париж

На този нацистки пропаганден афиш „Times“ се чете в огледалото като „Semit“, а английската хубавица се отразява като стереотипа на еврейката – черни коси и гърбав нос. Експонат от изложбата.

„Вторник,14:30. Генерал „фон Трик“, 200 франка. 16:00. Оберщурмбанфюрер, 100 франка. 17:00. Жан, безплатно.“ Работният бележник на една патриотична френска проститутка от годините на Окупацията, отворен на страницата с тези записки, е сред най-любопитните експонати на голямата изложба „Любовта, войните и сексуалността, 1914 – 1945“.
Изложбата в парижкия Дом на Инвалидите, която е посветена на скритата страна от живота по време на война – сексуалната, предизвиква все по-голям интерес и ще продължи до 31 декември. Историците Франсоа Роке, Фабрис Виржили и Даниел Волдман са проучвали няколко месеца военните архиви на Франция, Германия, САЩ, Великобритания и Русия в търсене на документи за интимния живот на войниците в годините на Първата и Втората световна война, съобщи Франс прес.Целта им е да докажат, че военните конфликти не убиват желанието да обичаш и да бъдеш обичан. Те показват спецификата на любовните отношения между жените и мъжете по време на война, а също разглеждат сексуалните отношения между цивилни и военни.В изложбата са събрани около 500 експоната. Сред тях има плакати, пощенски картички, картини, фотографии, лични дневници, литературни и поетични произведения. Могат да се видят материали от киноархивите, да се слушат военни песни и т. н. Резултатът е обширна експозиция, чиято основна идея е: „И когато гърмят оръдията, любовните стонове не стихват.“

Немски плакат от Първата световна война. Експонат от изложбата.

Първата година на всяка голяма война е наситена с активна кореспонденция между разделените съпрузи и годеници, казват историците. През 1914 г. влюбените си разменят сантиментални картички, рисуват в писмата си „многозначителни“ картинки. Често войниците молят медицинските сестри да им напишат писмото, а съвместното съчиняване води до военно-полеви романи. Медицинската сестра се превръща в героиня на еротичните фантазии на самотните мъже в униформа.
Средностатистическият войник от Първата световна война се сблъсква с еротични рисунки и плакати още на входа на наборния пункт – американските военни бонове се рекламират с изображения на полуразголени жени. Френското командване се стреми по време на Първата световна война да ограничи контактите на войниците с проститутки, за да не допусне епидемия от сифилис. След откриването на пеницилина на военните се внушава да посещават публичните домове, където има медицински контрол. В изложбата са представени немски и френски плакати с призива: „Иди в бардака, а не при уличните проститутки!“ В същото време държавата не пропуска да напомни и за необходимостта да се пази военната тайна. Представен е плакат с текст „Не приказвай излишно в постелята!“
В историята на любовта по време на войните има и много мрачни страници. В изложбата присъстват и документални снимки на остриганите до голо французойки, които са били „немски пачаври“. Войниците от руската армия са представени по твърде пикантен начин – сред уникалните експонати е и плакат от 1917 г. изобразяващ руски военнопленници в страстна прегръдка. Сред акцентите в експозицията е снимката на Лий Милър, модел на Ман Рей, фотографка и военна журналистка, която се е снимала гола в личната вана на Хитлер.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.