Страната, в която убиват заради клаксон; Що е тахаруш – проблясъци от Фейсбук

Mira Badjeva

Фотограф на в. „Зов“ е заснел побоя във Враца, довел до смъртта на 18-годишния Тодор

Когато шофирам, обичам да използвам клаксона – не прекалявам, не съм твърде шумна, но го смятам за език, за код (то това му е и предназначението всъщност). Чрез клаксона говоря на останалите участници в движението: „тук съм – ако не ме виждаш“, „бързам“, „спазвай правилата“, „моля, пусни ме да мина“, „не ме засичай“… И съм установила на собствен гръб в какви агресивни питекантропи могат да се превърнат на пътя някои български мъже (включително скъпо облечени костюмари с джипове и очевидно висок социален статус, в никакъв случай не мутри).

Това, заради което вчера са пребили до смърт момчето от Враца, лека му пръст!, ми е добре познато. Поне четири пъти са ми налитали на бой в колата само заради използван клаксон – въпреки че съм жена, въпреки че карам кротко и внимателно, не псувам и не показвам среден пръст. До директно малтретиране не се стигна само защото се бях заключила. Но един наконтен хубавец (вероятно любвеобилен баща на малки дечица) ме заля с вода – изсипа цяла бутилка минерална вода върху ми през открехнатия прозорец – докато възрастната ми майка седеше до мен с превръзка на окото след операция. А друг бабаит се опита да ми счупи стъклото и ми нарита колата, след като не можа да ме изкара отвътре (аз си бях научила урока – и прозорците ми бяха плътно затворени), докато гаджето му търпеливо го чакаше в колата, спряна насред шосето… Та като се възмущавате сега от трагедията във Враца, замислете се, моля, уважаеми мъже и колеги шофьори, дали и вие не си изпускате понякога нервите по отвратителен и опасен начин. Благодаря.

Virginia Stamatova

Какви бесове са завладели нацията? Двама мъже на средна възраст в средно голям български град, убиват 18-годишен, който им избибиткал. Журналист от местен вестник снима без никакъв свян ставащото, а минувачите на улицата безучастно гледат сеир! Няколко дена по-рано тийнейджър избива зъбите и чупи скулата на възрастен мъж, вероятно на годините на дядо му, който направил забележка на приятелката му да не си слага калните обувки върху седалката на автобуса. Младежът защитава дамата, която след седмица-две вероятно ще ступа, ако го подразни. Упадъкът на нравите е тотален, но затова пък егото ни е голямо. Който го докачи – смърт! Раздутият „аз“ е единственото ценно за настоящия българин, приключил отдавна с всички общности като народност и семейство. Фигурират и някакви приятелски кръгове, често споени от престъпление/я.

Janina Dragostinova

Шефът на профсъюза на германските полицаи рече в тв предаване, че в техните доклади пътуващите ромски групи били наричани политически коректно „хора с постоянно сменящо се местопребиваване“.

Stephan Yankov

Защо не виждам турски знамена върху профилните снимки? Надписи Ben Istanbul duyuyorum (Je suis Istanbul)? Или пък немски знамена поне? Най-малкото заради сексуалните посегателства там преди няма и две седмици?

За никакви престъпления не може да става дума при сексуалните посегателства на „бежанците“ спрямо германките в новогодишната нощ. Просто хората са се юрнали с ентусиазъм да изпълняват вменения им от Меркел ангажимент за подобряване на немския генофонд. Сещате се, че генофонд няма как да се подобри без секс, нали?
А се оказа, че това, което се случи в Кьолн, си е ислямски обичай тахаруш. Хората си имат и термин за него… Просто на нас ни се случва за пръв път, затова сме толкова изненадани. (Бел. ред. – В арабския език има специална дума „Taharrush” (Тахаруш), който означава действие, при което група мъже обграждат в кръг една жена, всеки почва да я пипа, а често се стига и до изнасилване. Случилото се в Кьолн е „тахаруш“, на което Европа стана свидетел за първи път, пишат английски издания. Подобни случки, но в по-малък мащаб е имало и в Цюрих и Залцбург около Нова година.
Първоначално в арабския език думата означава колективен флирт, но постепенно значението й се изменя. Подобни атаки са много „удобни“ за участващите в тях, защото действията им обикновено остават ненаказани, тъй като е невъзможно да бъдат идентифицирани всички участници. Обикновено жертвите биват и обирани. Терминът „Тахаруш“ стана известен през 2011 г., когато на площад Тахрир в Кайро, Египет, тълпа мъже обградиха южноафриканската журналистка Лара Лоугън, откъснаха я от оператора й и я изнасилиха на площада).

Luben Dilov

След Кьолн терминът „немско порно“ добива малко по-широк смисъл, но аз повече се вълнувам от догадките какво ще се случи, когато бежанците за пръв път се сблъскат челно с гей-парада в Берлин тази година?

Mariela Nordell

Вчера в Швеция едно 15 годишно момче е било убито от „бежанец“, докато се опитвало да защитити съученичките си от насилване…
И в Швеция, както и в Германия, полиция и медии имат строги инструкции да прикриват престъпленията на „бежанците“, които са вече над 90% от криминалната обстановка. Политиците ги е страх от истината, страх ги е и от справедливия гняв на народите си, чийто държави и живот разрушават.

Irina Aleksova

Централни новини на голяма телевизия, репортаж за извършена кражба. Журналистката гордо съобщава, че „крадците са „свили“ записите от камерите. „Свили“, „светнали „, „прекарали“, „бръмчали „- това са все термини на криминалния сленг. Ако е разбираемо, когато го срещам, когато се запознавам с наказателните дела, за мен е абсолютно неприемливо да го слушам по новините. Иначе да се обявим за криминална държава официално.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.