България – дестинация за алкохолен туризъм и приют за бедни

die-presse-logo-1.jpgНа 10 октомври две чуждестранни издания – австрийският вестник „Ди Пресе“ и германският „Мителдойче цайтунг“ – публикуваха статии за туризма по българското Черноморие. И в двата текста става дума за “синдрома Майорка”, за който от доста mitteldeutschezeitung-logo.jpgвреме говорят и много българи, които се възмущават от бясното застрояване на черноморския бряг с огромни бетонни хотели.

Препълнен плаж на Черно море близо до Варна. Снимка: Мителдойче цайтунг/ДПА

„Според експертите в туризма развитието е в напълно грешна посока”, пише в. „Ди Пресе”. „България е тръгнала по „пътя на Испания”, казва Анелия Крушкова, ръководител на Държавната агенция по туризъм. Същото твърди и Благой Рагин, ръководител на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той говори за „синдрома Майорка”. А председателката на съюза на туристическите агенции Донка Соколова счита, че туризмът в България е достигнал „много опасна точка”.

„Евтините предложения примамват все повече почиващи в България, но въпреки възможностите за уелнес, голф и яхтен туризъм, желаните „туристи от висшата класа“ не идват“, пише германският „Мителдойче цайтунг“. „Един водещ политик предупреди, че курортите може да се превърнат в нещо като „приют“ за социалнослаби от Западна Европа.“

Нов хотел, изникнал в началото на плажа в Новия град в Созопол, буквално на метри от морето. Снимка: Нели Томова

Застрояването на черноморския бряг е най-големият проблем пред туризма в България, твърдят двете издания. Те пишат, че официална статистика за страната няма, но според експертите само от началото на годината са отворени 1800 нови хотела и ресторанта, предимно на Черно море.

„Бумът в строителството е довел до спад в цените и до „огромна концентрация на хора”, цитират вестниците Анелия Крушкова. Пред в. „Ди Пресе“ кметът на Варна Кирил Йорданов казва, че броят на леглата в региона се е утроил. Според него инвеститорите са предимно от две държави – Русия – „както и преди, само че сега идват официално”, и от Великобритания. Британците масово купуват и строят вили на Черно море.

Друг основен проблем според двата вестника е липсващата инфраструктура. „Ди Пресе“ пише че „във Варна вече се вдигат хотели на четвърта и пета линия – т.е. далеч от морето.” „Кой ще отиде там, или поне повече от един път,” пита австрийският представител в сферата на туризма в София Михаел Ангерер. Като съществен проблем в. „Мителдойче цайтунг“ изтъква и липсата на магистрали. Като пример изданията посочват „античното светилище на Орфей близо до разположеното в южна България селце Татул, където няма подходяща инфраструктура с ресторанти и кафенета“.

Резултатът от това според вестниците е, че страната ни постепенно се превръща в туристическа дестинация за слабо платежоспособни туристи. „Ди Пресе“ пише: „Въпреки всички усилия да се примамят платежоспособни туристи – например чрез предложения, свързани със здравето като пластичната хирургия – кметът Йорданов не си прави илюзии. „Масовият туризъм ще остане важен и занапред”. Не на последно място и заради факта, че оформянето на сериозни предложения не е просто.”
Вестниците обръщат внимание и на друг проблем за България – това, че курортите се превръщат в дестинации за „алкохолен туризъм”. „Междувременно България се превърна в «алкохолен рай» за много скандинавски младежи,» пише в. „Мителдойче цайтунг“. „Защото едно шише водка в магазина струва точно две евро. Неограничените количества евтин български концентрат също допринасят за истински „алкохолен туризъм“. Пияните и ревящи до сутринта чужденци са част от туристическото всекидневие през лятото.“

Хотелският комплекс „Серенити бей“, построен върху дюните на плажа на някогашния къмпинг „Нестинарка“. Снимки: Светослава Банчева

Благой Рагин вижда още един горещ проблем: тъй като голяма част от българската работна ръка е започнала да се труди срещу по-добро заплащане в други страни от ЕС, страната трябва да търси работници от Тайланд или Виетнам.

И двете издания констатират увеличен брой туристи в страната и посочват, че „до края на август в най-новата страна-членка на ЕС са прекарали отпуската си почти четири милиона чужденци. Това са с близо седем процента повече в сравнение със същия период през 2006 година, който беше отчетен като рекорден. Туристите от ЕС са с 30 процента повече.“ Вестниците обаче са категорични, че „приходите от 1,3 млрд. евро само през първите осем месеца на годината (с 17 процента повече в сравнение с миналата година) обаче не могат да скрият много проблеми на българския туризъм.“

Като едно от възможните решения изданията цитират предложението на Благой Рагин „да се въведат концесии за многото паметници на културата и за ловните стопанства, за да бъдат управлявани в полза на туристите.“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.