Журналистика или възхвала на престъпленията? (+ историята на интервюто на Шон Пен с наркобарон и пълният му текст)

Интервюто с Ел Чапо разпали спорове в Мексико

Франс прес

Срещата на Шон Пен с Ел Чапо. Снимка: от тв екрана

Интервюто с трафикант на дрога в една страна, където журналистите, убити от наркокартели, се броят с десетки, съвсем логично породи коментари, дори известни притеснения. Поместеният от сп. „Ролинг стоун“ разговор на актьора Шон Пен с издирвания тогава от властите наркобарон широко се обсъжда в Мексико – едни виждат в него апология на престъпността, други пък някаква шоу журналистика.

В доста дългия си текст носителят на Оскар представя наркотрафиканта „като човек, обречен от обстоятелствата да избере този житейски път, несклонен към насилие и търсещ само начин да се защити; човек, който би бил почти симпатичен, ако ги нямаше десетте хиляди убийства, приписвани на неговия картел“, коментира журналистът Леон Краусе във всекидневника „Насионал“. Хоакин Гусман приел да разговаря с Шон Пен и с актрисата Кейт дел Кастильо, уредила тази продължителна среща, но трафикантът поставил условие да изчете текста, преди да бъде разпространен.

Мисълта, че Ел Чапо е поканил актьорите на трапеза и ги е черпил с текила, впрочем е непоносима за някои в тази страна, където картелите обичайно тероризират или ликвидират всеки, доближил се до тях твърде много.

Да се описва срещата им „като интервю е страхотна обида към журналистите, платили с живота си възможността да кажат истината“, възмущава се в Туитър Алфредо Корчадо, бивш американски журналист в Мексико, принуден да замине в изгнание след заплахи от картела „Лос Сетас“.

Но според други критиките срещу актьора са продиктувани само от завист, че друг е грабнал този ексклузив.

„Никога не съм бил фен на журналистиката ала Шон Пен, но и аз, и всеки друг журналист бихме направили поне същите компромиси, само и само да получим интервю с Ел Чапо. Който твърди обратното, лъже“, заявява Дани Голд, журналист от сп. „Вайс“.

През 2010 г. журналистът Хулио Шерер, основател на сп. „Просесо“, направи също тъй оспорвано интервю с Исмаел Самбада по прякор Ел Майо, доверен човек на Ел Чапо, поел според някои ръководството на картела Синалоа след ареста на Гусман в петък.
„Предложи ли ми интервю сатаната, заминавам и в ада“, оправдаваше се мексиканският журналист.

„Какво очаквате от нас?“

Данните на „Репортери без граници“ за 89 убити и 17 изчезнали журналисти от 2000 г. насам показват, че
журналистиката е твърде рискова дейност в Мексико. През 2010 г., след поредното убийство в редакцията,
ръководството на в. „Диарио де Сиудад Хуарес“ от Северно Мексико се обърна пряко към наркотрафикантите и поиска примирие. „Какво очаквате от нас? (…) Кажете ни какво да публикуваме и какво – не, за да знаем какво да чакаме“, писаха редакторите на първата страница на изданието, добавяйки: „Фактически вие сте
градските власти тук“.

Нежелаещи по принцип да излизат на светло, наркотрафикантите обаче се случва да търсят публичност.
През 2013 г. Сервандо Гомес по прякор Ла Тута, главатар на картела „Лос кабалерос темплариос“ от северния щат Мичоакан, стана медийна звезда заради видеозаписите, които качи в Ютюб, и дългите интервюта за международни телевизии като „МундоФокс“ и „Ченъл фор“.

Медийната активност на Ел Чапо – с посредничеството на Шон Пен и Дел Кастильо, особено силно дразни мексиканските репортери в регионите с най-жестоко насилие. Например Хавиер Гарса Рамос, бивш главен редактор на всекидневника „Сигло де Тореон“ от северния щат Коауила, заплашван в миналото от наркотрафиканти.

„Има нотка на фалшив героизъм в разказа на Пен. Ако искаше наистина да види колко е опасно да отразяваш картелите, той би могъл да се хване на работа в някой вестник от (щат) Синалоа или Дуранго и да отразява разни престъпления ден след ден, както правят десетки смели репортери и редактори“, пише журналистът
във в. „Паис“.

БТА


Разказът на Шон Пен

Денят е 28 септември 2015 г. Главата ми е бръмнала от инструкции за тракфони – по един телефон за контакт, по един за всеки ден, да запомня кои да унищожа, кои да запазя, с нива на криптиране, анонимни имейл адреси, неизпратени съобщения в папката за чернови. Това е шпионски хорър филм за мен, последния останал технологично неграмотен мъж на планетата.

Аз съм на 55 години и не се научих да работя с лаптоп. Още ли произвеждат лаптопи? Нямам никаква представа.

Часът е 4 следобед. Още един прекрасен есенен ден в Ню Йорк. Улиците жужат от светлини и сирени на дипломатически автомобили, дошли са президенти, делегати на ООН, тайни агенти, полицаи – това е седмицата, в която заседава Общото събрание на ООН. Папа Франциск си тръгна преди два дни, а аз стоя в хотелската стая с колегата ми и брат по оръжие Еспиноза*.

Двамата сме пътували много, но пътят, който сега предстои да поемем, е най-непредведимият, по който сме поемали

Еспиноза е бухалът, който лети сред соколи. Няма значение, дали се намира в центъра на гето, в джунглата или на бойното поле, той ликвидира опасностите с особняшка елегантност, обезоръжаващ чар и пакостлива усмивка. Плешивото му теме, гарнирано с две блестящи очи, приковава вниманието ти. Той е очарователен и посветен на делата си мъж.

Шептим си някакъв код. Най-сетне къс от кибертехнологиите проникна в мозъка ми. Намираме се зад дебелите стени на един от най-старите хотели в Ню Йорк, като защитени от крепост по времето, когато стените бяха наистина стени, а телефоните бяха на разположение само за хора с докторска степен.

Тихо кроим нашите планове. Не забравяме парадоксалния факт, че в същия хотел е настанен президентът на Мексико Енрике Пеня Нието.

С Еспиноза напускаме хотела, за да подишаме свеж въздух навън и да се разходим пеша на пет преки до японския ресторант, където имаме среща с Ал Алто Гарсия. По 55-та улица заобикаляме бронирани джипове, които ще транспортират президента на Мексико до Общото събрание на ООН.

Двуметров човек от охраната му иска да си направи селфи с мен. Парадоксално, наистина. Ето защо – Мексико има двама президенти. И Енрике Пеня Нието не е човекът, с когото искаме да говорим и не заради него през последните две седмици правим нелегално планиране.

Интересува ни човек на моята възраст, с когото нямам никакво сходство.

На 4-годишна възраст, през 1964-та година, докато копаех въображаеми съкровища в задния двор на бащината ми къща, типична къща на средната класа в Америка, този рисува песос на хартия. Ако бяха истински, те щяха да са единствата възможност на семейството му да се откъсне от селското стопанство и да мечтае за нещо повече.

На 9-годишна възраст, докато сърфирах по вълните на Малибу, той вече работи из полетата с марихуана в труднодостъпната провинция Синалоа, Мексико. Днес той командва най-големия наркокартел, известен някога в света, надминал дори Пабло Ескобар. Той пренася и продава повече от половината кокаин, хероин, метаамфетамин и марихуана в САЩ.

Наричат го Ел Чапо. Или Късия. Хоакин Аркивалдо Гузман Лоера. Същият, който унижи и Пеня, и правителството, който изуми света с невероятното си бягство от затвора Алтиплано през подземен тунел с дължина 1.5 километра.
–– ––
* Името е сменено от съображение за сигурност

Ел Чапо пред Шон Пен: Харесва ми как изглежда светът в момента; Не съм употребявал наркотици от 20 години

– Какво беше твоето детство?

– Помня нещата от 6-годишна възраст. Моите родители бяха много смирени и много бедни. Помня, че майка ми правеше хляб, а аз го продавах, както и портокали и безалкохолни напитки. Майка ми работеше много здраво. Отглеждахме царевица и боб. Грижех се и за животните на баба ми и режех дърва.

– Как се замеси в бизнеса с наркотици?

– Когато бях на 15 години живеех в Бадирагуато, където нямаше как да си намериш работа. До днес е така. Единственият начин да имаш пари и да си вземеш храна беше да отглеждаш марихуана и мак. И на тази възраст започнах да гледам тези растения и да ги продавам. Това е, което мога да ти кажа.

– Кога си тръгна оттам? Как се разрасна всичко?

– Тръгнах си от ранчото на 18 години и отидох в Куликан, след това в Гуандаладжара. Често се връщах, за да видя майка ми, която, слава Богу, е жива и днес.

– Как се промени семейният ти живот от тогава до днес?

– С цялото си семейство се разбирам прекрасно.

– Сега, когато си свободен, как ти се отразява това?

– За свободата – щастлив съм, защото тя е хубава. Има напрежение, но няма нищо, което да застрашава моето здраве или ума ми. Чувствам се добре.

– Вярно ли е, че наркотиците разрушават човечеството и носят само вреди?

– Наркотиците разбиват реалността. За жалост, както казах, там, където отраснах, нямаше друг начин да оцелееш.

– Мислиш ли, че си причината за високия процент на наркозависими в света?

– Не, това е лъжа, защото в деня, когато мен ме няма, нищо няма да се промени.

– Разрасна ли се бизнесът ти, докато беше в затвора?

– Всичко е същото.

– Какво ще кажеш за насилието, свързано с този тип бизнес?

– Отчасти то идва, защото хората са отраснали с проблеми и има някаква завист. Има и хора, които знаят нещо за друг и това създава насилието.

– Ти агресивен ли си?

– Не, сър.

– Съгласен ли си с насилието, или това е последно решение на проблеми?

– Виж, това, което правя, е да се защитавам. Аз да започна проблема? Никога.

– Какво си мислиш за Мексико и ситуацията в страната?

– Наркотрафикът вече е част от културата ни. Не само тук, а в целия свят.

– Гледаш ли на твоя бизнес като на картел?

– Не, изобщо.

– Как този бизнес се разви от началото до днес?

– Има огромна разлика. Днес има много видове наркотици, докато в миналото имаше само марихуана и мак.

– Каква е разликата между хората днес и хората преди?

– Ден след ден селата стават все по-големи. Така има и повече хора и повече начини на мислене.

– Мислиш ли, че този вид бизнес ще изчезне? Или ще се разрасне?

– Няма да изчезне, защото с времето се появяват повече хора и това няма да спре.

– Ще попречи ли тероризмът на наркотрафика?

– Няма да има разлика.

– Видя последните дни на Пабло Ескобар. Как виждаш своите?

– Знам, че ще умра някой ден. Надявам се да е естествена смърт.

– Американските власти смятат, че в Мексико не искат да те арестуват, а да те убият. Какво мислиш?

– Ако ме намерят, ще ме арестуват, разбира се.

– Има ли твоят бизнес съществено въздействие върху Мексико?

– Не.

– Защо?

– Защото наркотрафикът не зависи от един човек. Зависи от много хора.

– Кой е по-виновен? Дилърите или хората, които приемат наркотици. Каква е връзката между производство, продажба и консумация?

– Ако нямаше консумация, нямаше да има продажби. Вярно е, че консумацията расте ден след ден все повече.

– Авокадото и лимонът са полезни за здравето. Никой не казва, че наркотиците са полезни. Правил ли си нещо, за да увеличиш популярността на наркотиците?

– Никога. Това увеличава вниманието. Хората искат да знаят какви са вкусът и въздействието им. И зависимостта се увеличава.

– Сънуваш ли?

– Не всеки ден.

– Имаш ли мечти и надежди?

– Искам да живея със семейството си в дните, които Бог ми е отредил.

– Ако можеше да промениш света, щеше ли да го направиш?

– Харесва ми как изглежда той в момента.

– Каква е връзката с майка ти?

– Перфектна.

– Как виждаш бъдещето на твоите синове и дъщери?

– Много добро. Справят се добре.

– Как живееш след бягството?

– Щастлив, заради свободата.

– Ползваш ли наркотици?

– Никога. Преди много години пробвах, но не съм бил зависим.

– Преди колко време?

– Не съм взимал наркотици през последните 20 години.

– Не си ли си мислил, че застрашаваш семейството си с бягството от затвора?

– Така е.

– На всяка цена ли искаше да избягаш?

– Никога не съм искал да нараня никого. Всичко, което направих, беше да помоля Бог и стана. Всичко беше перфектно и сега съм тук.

– Заслужава си да се спомене, че и двата пъти, в които си бягал от затвора, не е имало ранени.

– Никога не съм го искал. В други ситуации е било възможно, но това, което направихме, не е било с цел агресия.

– Като вземем предвид твоя образ в медиите, какво би искал да кажеш на хората, които четат това интервю?

– Мога да кажа, че е нормално хората да се чувстват объркани. Някой ме познават, други не. Заради това смятам, че е нормален образът за мен.

– Опиши себе си, ако не беше Хоакин, а човекът, който го познава най-добре.

– От всяка една гледна точка Хоаким е човек, който не търси проблеми.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.