А в парламента: Мълчанието на агнетата

Илия Вълков. Снимка: личен архив

Тайнствено съобщение отново насочи вниманието към взаимните влияния между магистрати и политици. Защо обаче парламентът стои настрана от изпълненията на изпълнителната власт. И колективно съгласие на смутени депутати завършва този етюд, в който беше нанесена поредна фрактура върху българската демокрация.

Има ли разделение на властите?

В четвъртък председателят на Върховния касационен съд – Лозан Панов, показа смс. Съобщението му било пратено лично от министър-председателя, който го получил от свой човек, присъствал на сбирката. То гласи, че Панов отново е предложил Висшия съдебен съвет да изслуша Бойко Борисов по случая „Яневагейт“, но съветът е отказал. Магистратите, които управляват съдебната система, трябваше да излязат с решение по случая със съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. В техни записани разговори се намесва фигурата на Бойко Борисов и се създават сериозни тревоги за намеса в управлението на съдебната система.

Решението на Лозан Панов да покаже получения смс на свои колеги и журналисти предизвика изненадващата поява на премиера пред висшите магистрати. Премиерът Борисов призна, че е пратил въпросното съобщение. А впоследствие заяви, че няма отношение към случая Янева и Ченалова и определи като унижение да бъде разпитван от Висшия съдебен съвет.

Смешки от близкото минало

Гостуването на Борисов беше описано като виц от номенклатурно заседание: Думата взе членът на ВСС Незабравка Стоева, която заяви: „Вие сякаш сте дошли от друга държава и не ходите по земята.“ Попитана от премиера дали говори за него, членовете на съвета избухнаха в смях. Незабравка Стоева уточни, че е имала предвид Лозан Панов. Край на вица. Но резултатът е красноречив: Висшият съдебен съвет не откри нарушения и прекрати проверката по случая „Яневагейт“.

Колективното съгласие в парламента

В парламентарната република центърът на управление е Народното събрание. А големият въпрос е защо там цари смутеното мълчание? Ако имаше истинска парламентарна опозиция, то отдавна щеше да е предложена анкетна комисия за разясняване на героите в записите на Янева и Ченалова. След като премиерът се „самопоканва“ на заседание на ВСС, защо депутатите не го „поканят“ и в парламента?

Народните представители могат да поискат разясняване на участието на Бойко Борисов в съдебните скандали. Или няма опозиция, или съучастниците са твърде много. Така или иначе разделение на властите в България като че има само на хартия. Някой ще каже: „Няма такава държава“. Има я. И ние живеем в нея.

Коментар за BiT. От страницата на автора

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.