Леща с локум

Румен Белчев

Много приказка се изприказва, много локум се разтегна покрай Коледните чудеса! Коледният дух така беше овладял населението, че „Отключен магазин не бе обран”! Гледайте и вярвайте на очите си – в „ТРУД” си го пише – в Бойчиновци чорбаджиите забравили да си заключат магазина, на сутринта дошъл клиент, „напълнил кошницата с продукти и застанал пред касата. След около 15-20 минути висене разбрал, че нещата не са в ред и позвънил на собствениците”…

За съжаление, духът на миналата Коледа бързо изфиряса – „Мъж не дава цигара, трошат му крака” – съобщава ни за изфирясването „МОНИТОР”. Поискали му, не дал, потрошили го – това вече съвсем си е в реда на ежедневието ни.
Има хора, които не разчитат само на чудесата – защото си знаят, казано и многократно писано е – помогни си сам, за да ти помогне… вие знаете кой.

„Тениска с лика на Борисов топли 78-годишен в студа” – научаваме за самопомогнал си старец в „24 ЧАСА”. Беднякът дошъл за топла храна в домашния патронаж „с тениска, на която е изобразен ликът на Бойко Борисов. „Нося я под балтона, за да ми топли в студа”, каза пенсионерът”… На снимката на случайно озовал се на събитието фотограф се вижда, че под тениската все пак е навлечен и пуловер, но очевидно пловдивският кмет – също случайно озовал се на събитието, не го е забелязал, защото според дописката „Кметът Иван Тотев тутакси му поднесе своя чай, за да се сгрее”.

Предполага се, че през тия зимни месеци тениските с лика на премиера ще бъдат хит сред пловдивските клошари! А кметът – да се запаси с цяла цистерна чай!

Междувременно грижата за закъсалите сънародници достигна невиждани върхове – малко след празниците Червеният кръст започна да раздава „Брашно и леща за бедните”. Заради обжалвания на процедурата според „ТРУД” засега щели да се раздават само „брашно, спагети, компот, леща и конфитюр”, но според искрено предания на управлението, което и да е то, „МОНИТОР” щяло да има и бонус – „Пакетите за бедни – с брошури за здравословно хранене”. При това – безплатни!
Не сме имали удоволствието да ни попадне подобна брошура, но предполагаме, че в нея подробно е описано как да се издаяни здравословно до пролет­та с три кила леща и бурканче конфитюр.

Връщаме се към „ТРУД”, за да научим, че може би книжицата няма да е съвсем безполезна, защото бедните ги очакват и съвсем нездравословни глезотии – „Предстои да се сключат договори за локум и нектар”. Може пък на някого да му текне да забърка локума в лещената чорбица, знае ли човек какви идеи могат да дойдат на човек, озверял от глад!

По традиция в началото на годината се опитваме да погледнем в бъдещето с по-голям оптимизъм и да си правим розови планове – за почивка, за сватба, за кръщене…

Розови планове си прави и правителството – „Властта планира 13 000 бебета повече да се родят догодина” – съобщава в един от последните си броеве за 2015 г. „24 ЧАСА”.

Това – добре. Само че не разбрахме откъде ще се вземат тия 13 000 бебета. Какво ли пак са ни намислили?

От блога Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.