Кой е добрият и кой лошият либерализъм?

Новогодишната нощ в Кьолн. Снимка: от тв екрана

Кои са добрите и кои са лошите либерални възгледи:

Едно е да си либерал и да защитаваш хората от глупав расизъм, предразсъдъци и краен национализъм.
Друго е под либерализъм да разбираш отричането на националните общности въобще, включително на собствената си национална общност и интересите й.

Едно е да си либерал и да смяташ, че вместо комплексиран провинциализъм е добре да се отвориш към различни чужди култури, които могат да обогатят и доразвият културата на твоята общност.
Друго е под либерализъм да разбираш отричането на собствената си култура, защото отричаш собствената си общност и се мислиш за гражданин на света.

Едно е да си либерал и да защитаваш правата на жените, хомосексуалистите, правото им на гей-бракове като форма на граждански договор, които да урежда юридически техните взаимоотношения в една връзка и т. н.
Друго е под либерализъм да разбираш нормативно санкциониране на различното мнение, което е по-консервативно по тези въпроси.

Едно е да си либерал и да критикуваш с основание безумни тълкувания и вярвания относно собствената си религия или да аргументираш атеизма.
Друго е под либерализъм да разбираш защитата на правото на изповядване на всяка чужда религия и на всяко нейно тълкувание, дори и когато те са тоталитарни и вредни, а накрая в защита на чуждата религия да обиждаш собствената си религия (каквито изпълнения съм виждал тъкмо от хора, които се идентифицират като либерали).

Едно е да си либерал и когато видиш авторитарни, примитивни и потиснически възгледи за света в едни групи от хора (примерно фашисти, комунисти, пр.) да им се противопоставиш със здрав разум.
Друго е под либерализъм да разбираш правото на най-потиснатия срещу по-малко потиснатия. В тази парадигма може да си затвориш очите, че едни хора (идващи от Близкия изток) изповядват авторитарни, тиранични и примитивни възгледи за живота, защото са по-потиснати малцинства в очите ти от жените, съответно да ги оправдаеш за техните категорично вредни и нелиберални възгледи и да се опитваш да си затваряш очите, ако имат варварски прояви.

Едно е да си либерал, защото признаваш индивидуалните качества на човека, знаеш, че личността има значение и желаеш да има индивидуални права и свободи.
Друго е под либерализъм да разбираш отричане на колектива и колективните интереси въобще.

Едно е да си либерал, защото искаш освобождението от старите и глупави окови на патриархалните разбирания, който превръщат семейството в йерархическа структура на подчинение, зад която се крие тирания, неравенство и потисничество на жени и деца.
Друго е под либерализъм да разбираш отричането на семейната общност въобще.

Едно е истински, прагматичен и разумен либерализъм.
Друго е безумието, което се опитва да ни се пробута като либерализъм, но в логическите си грешки стига до момента, в който заради „либерализмът“ като институционализация се подкопава либерализмът като дух.

От Фейсбук

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.