Шерше ла фен(ки)

Иво Инджев

В истински свободния свят политикът се съобразява с рисковете да пострада от разкрития за личния му живот, в която ровят журналистите. Тази уязвимост е част от цената на славата. У нас политиците също са информирани по този въпрос, но го приемат за сведение. И си правят каквото искат, защото могат да си го позволят.

Изразът шeрше ла фам (Cherchez la femme), наложен от Александър Дюма-баща в средата на 19 век, означава в днешната българска политика обратното на онова, което е имал предвид френският писател. Тук не търсят жената като подтекст, като мотив (за престъплението на мъжа). Търсят я буквално, за да прикрият мотивите на онези, които я издирват- вече и за президент.

Не е странна тази обратност за страната, в която кимаме за „да” и „не „ по обратния начин на останалата част от Европа, нали.

Замислялили сте се защо нито една любовница на български властник, колкото и да е отритната и ядосана, не смее да проговори, както това се случва в истински свободния свят, където по „женска линия” за малко не се сгромоляса от върха президентът на най-могъщата държава в света Бил Клинтън?

Неговият аналог у нас, известен на доста широк кръг преки и косвени свидетели (как се е възползвал от властовия афродизиак), не просто се измъкна сух от наченките на медийния скандал през август 2008 г., но и предизвикателно се изживяваше като „набеден”.

А е точно толкова „прав”, колкото за примитивното самохвалство, че бил първият човек на света, опитомил вълк (всеки селянин ще ви каже, че знае за опитомяване на осиротели вълчета по селата в България- за останалата част на света, за която пише например Джек Лондон в „Белия зъб”, да не говорим).

У нас властва страхът и чувството за незащитеност от всесилието на властника. Ето защо и на журналистките, минали през креватите на властта, не им минава през ум да припечелят от сензационни разкрития ( ще речете – срам ги е да споделят, но като се знае безсрамието на някои от тях, демонстрирано по други въпроси, ще да е от страх).

Употребата на „женския фактор” от мачовците във властта обаче не е никаква тайна и е в пълен ход отново в уж необявената официално кампания за президентските избори.

Обслужващият медиен персонал на властника у нас, продължавайки традицията на обратността, внушава, че всъщност жениТЕ са тези, които налитат на евродизиака на Гражданина за европейско развитие, а той е просто неотразим чаровник, който няма друг избор, освен да се остави да бъде обичан от жениТЕ.

По собствените му думи, споделени новогодишно с друг симпатяга от подобен тип в интервю за неговия вестник „Труд”, властникът ни просълзи с откровението, че всъщност бил женен по-скоро за работата си.

Такъв избор има, които се редят на опашка да се снимат с него, пък нашият (к)аскет само пуфти с пурите (не като Клинтън…) и си остава хрисим пуританин. Как да не го ожалиш този опит(ом)ен вълк единак!

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.