Новина за подкуп от 1 млн. евро, поискан от съветник на Борисов, медиите мълчат

Чакат първо Борисов да се изкаже, тогава съобщават

Бойко Борисов. Снимка: от екрана на бТВ

Журналистът Сашо Диков показа в предаване на телевизия BIT (новата телевизия, за българи в чужбина) писмо от американския инвеститор ANJ Group до премиера Борисов и главния прокурор Цацаров, в което се твърди, че са им поискали подкуп от 500 000 евро, плюс още 500 000 евро от бъдещата печалба, за да им уредят купуването на затворения завод „Химко” – Враца.
Според изнесеното подкупът е поискан от човек, представящ се за съветник на Борисов, с посредничество на синдика. Името на съветника не се споменава в предаването.

Шефът на компанията Ян Аронов пише, че техни представители са се срещали неколкократно със синдика на завода Росица Томова с намерение да го купят. Но въпросът все се отлагал.
На Томова били изплатени 15 000 евро пред свидетели, миналата година. Веднага след това им била уредена среща в един от столичните ресторанти „Виктория” с човек, който се представил като съветник на премиера.
И той казал на американските представители: „Няма да има договор, докато не изплатят 500 000 евро, а после още 500 000 евро от печалбата“. В писмото се казва, че това е  станало пред шестима свидетели, които са готови да дадат показания пред разследващите.

Тази скандална новина беше

покрита с пълно мълчание


Ден след предаването беше разказана само от сайта „Медиапул”, „Клуб Z“, „Сега“, и от 1-2 маргинални сайта.
Нито големи медии, нито претенциозни и авторитетни по-малки медии се осмелиха да съобщят. Медиите нямат проблем да преразкажат това, което изнесе Сашо Диков в предаването, дори да нямат потвърждение.

За пояснение на читателя малко от кухнята на медиите. При такава новина те могат да потърсят потвърждение от свои източници от прокуратурата за това писмо, какво съдържа още, предприемат ли се действия. Да потърсят синдика с въпроси вярно ли е, с кого се е срещала и т. н. Да попитат премиера, който се появява навсякъде и говори по всички въпроси. Да поискат от Сашо Диков или от американската компания писмото да го публикуват в целия му вид, с факсимиле. Да издирят сами кой е този съветник и т. н.
Нищо от това не се случи на втория ден след новината. Тя бавно ще се затъркаля и ще я оповестят евентуално чак, когато премиерът отрече публично.

Новината идва в момент, след като миналата седмица депутатът от ДПС Делян Пеевски купи „Химко“ за 11.7 млн. лв.

„Около „Химко“ има криминална група за изнудване”, пише шефът на американската компания Аронов. Той дори смята, че  синдикът на фалиралия завод Томова и посредникът са искали чрез измама да измъкнат голяма сума пари, а покупката да не се осъществи.
„За разлика от други купувачи не искаме да предаваме завода за скрап, а той да произвежда продукция в полза на българското селско стопанство“, пишат американците.
„Аз и моите представители искаме да инвестираме в България при нормални условия, а не при условия, за които в САЩ се предвижда затвор“, се казва още в писмото до премиера, главния прокурор и посолството.

На въпрос на Сашо Диков до пресслужбата на прокуратурата са отговорили, че не дават данни за внесени при тях сигнали. От правителствената пресслужба са потвърдили, че

такова писмо е изпратено до Министерския съвет

Оттам са обяснили още, че държавата няма отношение към активите на ”Химко“ АД (предприятието е сменило собствеността си няколко пъти, натрупало е дългове към частни филми, но и към държавата). В отговор пресцентърът казва, че намеса на министър-председателя би нарушила разделението на властите, а случаят касае съдебната власт и синдика.
Това е доста съмнителен отговор по случай, в който някой обвинява човек, представящ се за съветник на премиера.
Скандалът е голям, защото едно от основните обвинения на чужди инвеститори у нас е, че на всякакви равнища в администрацията се сблъскват със съпротива и корупция. А в случая е намесено името и на премиера.

Синдикът Росица Томова заявява, че не знае за това писмо. На въпрос дали са й дали 15 000 евро, тя замълчала, твърди Сашо Диков. Тя отказала да даде информация и за неизвестния човек на Борисов, към когото насочила американците.

Енергийният експерт и бивш посланик в Москва Илиян Василев коментира във Фейсбук, че е бил ”непосредствен свидетел на подобна схема в случая с Виваком, на която Бойко Борисов зае същата поза на „страничен наблюдател” тъй като работата била извън неговите компетенции”.
Според Василев „Химко” Враца има задължения над 100 милиона лева, включително към държавата и тя би трябвало да помогне на външни инвеститори да купят завода и да се издължат. Вместо това от министерски съвет обясняват, че държавата няма отношение към активите на „Химко”.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.