Властта в единствено число

Илия Вълков. Снимка: личен архив

Изпреварващ политически плонж на ГЕРБ и Реформаторския блок поиска оставката на Висшия съдебен съвет, часове преди поредния критичен доклад на Европейската комисия в областта на съдебната система и борбата с корупцията. Ядрото на изпълнителната власт поиска съставът на „правителството на съдебната система“ да си ходи, защото „повече не се ползва с доверието им“. Последва декларация от ВСС, чиито членове отказаха да се саморазпуснат. Отдавна не става дума за разделение на властите. А за доверието като морална категория, която изпълва и разбиранията за добро и зло.

Щеше ли да има кой да прочете декларацията на ГЕРБ

за оставката на Висшия съдебен съвет, ако шефът на парламентарната им група – Цветан Цветанов, не беше оправдан от съда по делото за шестте отказа да разпореди подслушване. От решението на Върховния касационен съд става известно, че г-н Цветанов е оправдан не защото е действал правомерно, а защото прокуратурата не е доказала повдигнатото обвинение. Е, доказано оправданият политик, поиска оставката на Висшия съдебен съвет.

Щеше ли да има кой да прочете декларацията на Реформаторския блок,

ако Найден Зеленогорски беше спечелил изборите за кмет на Плевен през 2011 г. Тогава той загуби от кандидата на ГЕРБ, обвинявайки го в фалшификация на изборните резултати. Това промени политическата кариера на г-н Зелегорски, който преди обвиняваше партията на Бойко Борисов в „лъжи и черна пи ар кампания“. А сега задружно иска оставката на Висшия съдебен съвет.

Защо ГЕРБ не призоват своите избраници от политическа квота да напуснат ВСС?

Защо ГЕРБ не посъветваха правосъдната си министърка – Екатерина Захариева, да не присъства на заседанията на Висшия съдебен съвет. Министърът не е член, но председателства заседанията на съвета. Този призив не се чу и към смс-стенографа на премиера – Димитър Узунов, номиниран от РЗС. БСП и ДПС също имат свои хора сред 11-те членове на политическата квота. Двете формации обаче обявиха, че политиците се намесват в делата на съдебната система.

Ако моралната десница искаше ВСС да се разпусне, защо при промяната на Конституцията подкрепиха текстове, които гласят, че съветът трябва да изкара докрай мандата си.

В същото време политиците със същия този „висок морал“ мълчат за промени в прокуратурата.

Същата прокуратура, която не успя да докаже обвинението срещу Цветан Цветанов. Делото срещу бившият депутат на ДПС Христо Бисеров също се превръща в прокурорска сага. Същата прокуратура е остро критикувана в доклада на Европейската комисия, която посочва, че е необходима независима проверка на прокуратурата“. Управляващите пощадиха одиозната фигура на главния прокурор, който ще продължи да прави политика, но с нови „колеги“ във ВСС.

В духа на смесването на властите, оттук насетне ще е редно и магистрати и прокурори да искат оставката на всеки следващ кабинет, когато решат, че „повече не може да се ползва с доверието ни“.

А за доверието – то отдавна вече не е морална категория.

Изправени сме пред извънредната опасност да се мисли за властта в единствено число. И когато гаранциите за взаимен контрол не се спазват, единствено гражданската нетърпимост към властовия произвол може да бъде гарант за разделението на властите. Иначе ще продължим да чакаме. Както чакахме по турско Дядо Иван да ни освободи. А сега Брюксел да свърши нашата си работа.

От страницата на автора. Коментарът е излъчен по телевизия BiT

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.