Какъв чип искат да инсталират в главата на българина и защо?

Покрай спора за турското робство се навират в очите някои странности. Уволнението на министъра на образованието не отменя проблема.

Събитията след 9 септември 1944 г. са обявени за руска окупация, робство, престъпен режим, равен на фашисткия, терор над мирно население, хората били измъчени.

А 500-годишният османски период е „съжителство”, „присъствие”, българите си живеели добре. Трети март не е ден на Освобождението, а край на имперска завоевателна война на Русия.

Смяната на имената на българските турци през 80-те години на 20 век е голямо престъпление на комунистическия режим и т. н.

А масовите убийства и многократни опустошения на българските села и градове, някои от които са заличени, (няколко века наред до Априлското въстание), отвличането на жени и деца в робство и продаването им като добитък, масови изнасилвания, насилствено налагане на исляма в цели области, третирането на българите християни като рая, гяури, с по-низш статут в империята, с отделни данъци, не били робство, българите били свободни и щастливи поданици на империята.

Същевременно избиването на арменците е геноцид, дори е престъпление, ако не го признаваш за геноцид – защото така са приели в някои европейски страни.

Средновековните обичаи на мюсюлмани, нахлуващи в Европа, се приемат като самобитна култура , техни свети религиозни права, с които трябва да се съобразяват. Да не им забраняват бурките, да не ги дразнят с празнуване на Коледа и др., европейките да не дразнят мюсюлманите с предизвикателно облекло, едва ли не да си мълчат като ги опипват.

А според някои българската „История славяноболгарска” била ретро да се чете в 21 век, идентичността ни като българи, извоювали своята независима държава преди 130 години да я натикаме в ъгъла, защото това е кръчмарски национализъм тип „България на три морета” и т. н.

Пита се, чрез промяна на учебници, ревизия на историята и понятията – какво съзнание и идентичност искат да инсталират на сегашните българи? На космополити без национални чувства и идеали, които уважават повече чуждата култура и религия? За да са по-удобни гастарбайтери на развитите държави?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.