Защо Бойко Борисов уволни Тодор Танев. Пожарникарският отговор на един европейски доклад

Проф. Велислав Минеков. Снимка: от тв екрана

И тъй като явно нищо не разбирате защо министърът на просветата Тодор Танев е уволнен, ще си позволя да ви споделя някои изворни тайни.

Премиерът не се е обадил на министъра да го помоли за доброволна оставка. Това е практика в циливизованите държави. Министърът знае, че премиерът е прост. Премиерът се досеща, че министърът е интелигентен, а това е непоносимо. Освен това той не е „негов“. Той е съмнителен.

Министърът е неподкупен. Това е вредно. Министерството е златна кокошка за издигналата го партия /това е дългогодишна традиция и тежко нарушение на партийната дисциплина/. Министерството е фабрика за пари. Програмите, училищата, университетите и даже „робството“ нямат никакво значение. Танев не се съобрази с партийната касичка. Непростима грешка.

Министърът мислеше, че дълбоко в душата на премиера има логика и даже грижа. Грешка. Слезлият от дървото може да стане човек, човекът не може да стане примат.

Министерството е гарант за спечелени парламентарни избори /ако министърът е съгласен/. С помощта на инспектората винаги може да имате 200 – 300 000 гласа. Со кротце, благо и малко лобут. Министърът е гарант на своята партия и гарант за нейното следващо парламентарно представителство. Министърът може да дари своите работодатели с 15 – 25 народни представители /ако пожелае/. Министерството е огромен, основен, държавен работодател. Ако не за учител, дъщеря ви може да бъде назначена чистачка / ако обича партията на министъра/.

Министърът вкара огромна сума европейски пари, пожела съкращение на ненужни университети и ремонт на закона за академично развитие. Грешка, фатална грешка. Вашата баба може да бъде вече професор дори и покойница /да благодарим на египтологията/.
Новият министър трябва да бъде прост. Може да бъде интелигентен, но управляем и подкупен. Добре е да е посредствен и малко мръсник. Добре е да бъде безсрамно подкупен.

Танев имал недостатъци. Главният Мултак такива няма. Сътрапезникът на Пеевски също. Винетка означава любов. В земеделието и екологията ценят почтеността и разума.

Това беше пожарникарският отговор на един европейски доклад. Победа за „робите“ в невъзможността за „съвместно съжителство“ между интелекта и властващата простотия.

Бродирайте знамето.

От страницата на скулптора проф. Велислав Минеков

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.