„Шпигел“ за Делян Пеевски: Айсберг на корупцията

„Българският политик Пеевски: айсберг на корупцията“ – публикацията на сп. „Шпигел“

Под заглавието „Българският политик Пеевски: айсберг на корупцията“ онлайн изданието на седмичното списание „Шпигел“ публикува обширен материал за Делян Пеевски от Франк Щир.

“Привържениците му го величаят като детето чудо в политиката. Противниците обясняват възхода му с най-тясна обвързаност с политическата мафия. Делян Пеевски е най-скандалната фигура в българската политика. Сега той привлече вниманието и на Брюксел.” Така започва публикацията, в която е разказана публично известната у нас биография на 35-годишния депутат от ДПС.

Причината „Шпигел“ да се заинтересува от него е, че „кариерата на Пеевски в последните 15 години е показателна за развитието и механизмите на българската демокрация и пазарна икономика. Свързана е и с докладите на ЕК за борбата с корупцията и престъпността“. А поводът са големите покупки, които прави Пеевски в последния месец.

Авторът е един от най-опитните германски журналисти и познавач на политическите процеси у нас Франк Щир, който започва анализа си с ирония: “Някои наричат Делян Пеевски “най-желания ерген в българското Народно събрание… Тежкият двуметров мъж изобщо не отговаря на съвременните идеали за красота. На всичко отгоре 35-годишният депутат от партията на българските турци – Движение за права и свободи (ДПС), е една от най-противоречивите личности в публичния живот на България.”

Според автора кариерата на Пеевски “издава твърде много относно развитието и механизмите на българската демокрация и пазарно стопанство. Във всички случаи неговата кариера обяснява далеч повече неща, отколкото необвързващите доклади на Европейската комисия за преборването на корупцията и престъпността.”

Разказана е и историята на КТБ и Цветан Василев. Пред Франк Щир Иво Прокопиев – представен като главна цел на Пеевски, казва, че парите на Пеевски са „от фалиралата банка, от големи обществени поръчки и контрабанда“. Разказва се как прокуратурата е проверявала имотното състояние на депутата и майка му и не е открила нищо нередно. „Сега е ред на ЕК да зададе няколко въпроса на прокуратурата – в София ще бъдат пратени чужди наблюдатели“, завършва статията в „Шпигел“.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.