Как се прави висша мода с бирени кутийки

Жена разглежда изложбата на Никос Флорос в Атина. Снимка: Ройтерс

Повечето хора едва ли могат да намерят допирни точки между бирата и оперното изкуство. Модният дизайнер Никос Флорос обаче успя да обедини двете неща. Преди броени дни в Атина той подреди изложба от дрехи и обувки висша мода, вдъхновени от популярната оперна певица от близкото минало Мария Калас.

Необичайното е, че всички изложени произведения са изработени от бирени кутийки. За направата на 14-те рокли и обувки в изложбата са отишли 20 хиляди празни кенове. Флорос ги е нарязал на тънки ленти, които след това е слепвал една по една.

“Исках да направя нещо от продукти, предназначени за еднократна употреба – казва дизайнерът. – Вярвам, че моловете и супермаркетите са храмовете на съвременните хора. Нещо като: “Консумирам, следователно съществувам.”

Флорос признава, че в своята работа се вдъхновява от творбите на Анди Уорхол, съчетаващи модата, изкуството и консуматорските потребности на обществото. За направата на някои от облеклата от бирени кутийки дизайнерът е отделил цяла година. Разказва, че е имало случаи, в които е прекарвал по 10 часа на ден, режейки кеновете на ленти.

За да завърши цялата колекция, са му трябвали 5 години. През това време си навлякъл подозрителността на доста сервитьори и собственици на ресторанти, които го виждали да вади празни бирени кутийки от кофите им за боклук.

[swf] data=“http://www.reuters.com/resources/flash/includevideo.swf?edition=US&videoId=68504″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Флорос живее в Ню Йорк и когато заминавал за Гърция, за да занесе готовите костюми и обувки, задействал детектора за метал на летище “Кенеди”. “Когато служителите на летището видяха творбите ми, не можаха да разберат какво представляват – разказва дизайнерът. – Обясних им, че са скулптури от бирени кутийки, но не ми повярваха.”

Всички произведения на Флорос са вдъхновени от сценичните костюми на Мария Калас, които тя е носила по време на участията си в оперните постановки “Травиата”, “Севилският бръснар”, “Тоска”, “Мадам Бътърфлай” и др. Изложбата на дизайнера е част от кампания за набиране на средства за построяването на нова сграда за операта в Атина.

Рокля от колекцията на Флорос. Снимка: Ройтерс

Рокля от колекцията на Флорос. Снимка: РойтерсБюстие от колекцията на Флорос. Снимка: РойтерсОбувки от колекцията на Флорос. Снимка: РойтерсБоти от колекцията на Флорос. Снимка: Ройтерс

Необичайното изкуство на Флорос вече му е донесло популярност в Европа и Америка. Всичките му колекции костюми и аксесоари са правени на ръка, а материалите, които използва, са най-различни – опаковъчна хартия, метални жици, алуминиево фолио, мъниста и др.

Дизайнерът пътува по целия свят, за да черпи вдъхновение за направата на своите колекции. “Същността на моята работа не е рециклирането, а придаването на ново значение на потребителските стоки”, убеден е той.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.